Mergi la conţinutul principal

Hramul mănăstirii Măxineni, bijuteria arhitectonică renăscută pe malul Siretului

* credincioşii brăileni sunt aşteptaţi, joi, 24 iunie, la hramul lăcaşului de cult situat lângă comuna Măxineni

 

 

 

 

Credincioşii brăileni sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii "Naşterea Sf. Ioan Botezătorul" de la Măxineni. În dimineaţa zilei de joi, 24 iunie, se va ţine hramul, cu sfânta liturghie, ce va fi oficiată, în aer liber, ca de obicei, de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Preasfinţitul Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos. De la ora 12.00, se va ţine un parastas pentru ctitori, la biserica voievodală, care după cum se ştie a fost reclădită din temelii. Anul acesta, din cauza situaţiei pandemice, pentru evitarea aglomeraţiei, nu se va mai face tradiţionala agapă creştinească, deci nu le vor mai fi împărţite pachete cu mâncare celor prezenţi. Credincioşii se vor putea închina moaştelor aflate în patrimoniul mănăstirii, aparţinând Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Sf. Cuv. Ion Casian, Sfântului Ierarh Vasile cel Mare şi Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Reamintim că mănăstirea Măxineni a fost ctitorită de voievodul Matei Basarab, în anul 1637, iar din acele vremuri până la domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost un important centru spiritual, întrucât era situată la zona de graniţă dintre Ţara Românească şi Moldova. În timpul primului război mondial, în 1917, lăcaşul a fost afectat de luptele de pe frontul Măxineni - Nămoloasa, apoi a urmat o lungă perioadă de părăsire. Mănăstirea a prins din nou viaţă după 1990, când a început un îndelungat proces de reconstrucţie. Din 2007, cu ajutorul unor fonduri primite de la Ministerul Culturii şi Cultelor şi Consiliul Judeţean Brăila, pe ruinele vechii biserici voievodale a început procesul de restaurare şi consolidare, iar în prezent lăcaşul reconstituit în detaliu poate fi admirat în toată splendoarea sa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro