Mergi la conţinutul principal

Hramul bisericii “Sfântul Antonie cel Mare” din Vidin

• Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele paroh Cristian Gagu şi părintele consilier Ionel Rotaru, delegatul Părintelui Arhiepiscop Casian • tot vineri, parohia a oferit o masă de prânz pentru bolnavii Secţiei de Psihiatrie adulţi (cronici) din cadrul Spitalului Judeţean Brăila • în fiecare sâmbătă şi de marile sărbători, parohia oferă masă caldă pentru 100 de oameni nevoiaşi  

 

Ctitorită în urmă cu 20 de ani lângă fostul Stadion Prograsul din cartierul Vidin, biserica cu hramul “Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” - unul dintre cele mai noi lăcaşe de cult din Brăila - şi-a sărbătorit, vineri, ocrotitorul spiritual. La Sfânta Liturghie au participat peste 200 de credincioşi din Vidin şi din alte cartiere ale oraşului care, la final, au fost invitaţi la masa de hram, pregătită de credincioşii parohiei, îndrumaţi de părintele paroh Cristian Gagu. A fost prezent părintele consilier Ionel Rotaru, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală

 şi pentru fostul primar al Brăilei, Anton Lungu.

Tot vineri, parohia a oferit o masă de prânz pentru bolnavii Secţiei de Psihiatrie adulţi (cronici) din cadrul Spitalului Judeţean Brăila (situată în Chercea), potrivit unei tradiţii de aproape 20 de ani. 

Parohia “Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” a fost întemeiată în anul 1996, cu sprijinul primarului de atunci al Brăilei, răposatul Anton Lungu, care se numără printre ctitorii sfântului lăcaş. Biserica a rămas locul “de suflet” al lui Anton Lungu, până la moartea acestuia. Piatra de temelie a sfântului lăcaş a fost pusă în ianuarie 2000, pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Brăilei, iar prima slujbă religioasă a fost ţinută la “Sfântul Antonie cel Mare” în ziua de 30 aprilie 2000, când biserica se afla în construcţie. Din 14 septembrie acelaşi an, părintele Cristian Gagu oficiază aici regulat Sfânta Liturghie şi îşi păstoreşte cu multă dragoste enoriaşii, fiind exemplu de hărnicie pentru toată obştea.

Pictura bisericii “Cuviosul Antonie cel Mare” a fost realizată în anii 2001-2003 de către pictorul Adrian Vartolomei, iar catapeteasma şi mobilierul bisericesc au fost meşteşugite cu sprijinul unor binecredincioşi creştini. Demn de remarcat este faptul că parohia “Cuviosul Antonie cel Mare” a luat naştere ca o necesitate, credincioşii din zona de Nord a oraşului - cartierele Brăiliţa, Progesul şi Vidin - având o singură biserică care puteau merge, ca să se roage Lui Dumnezeu, şi anume “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” (Brăiliţa).

În anul 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a inaugurat Centrul social-educaţional al parohiei “Sfântul Antonie cel Mare” din Vidin, ridicat prin truda părintelui paroh Cristian Gagu şi a credincioşilor, săvârşind, totodată, slujba de sfinţire. Centrul a primit ca ocrotitori spirituali pe Sfântul Ierarh Mucenic Antim Ivireanul şi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni.   

Centrul social-educaţional al parohiei din Vidin a luat naştere în anul 2008, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin strădania preotului paroh Cristian Gagu şi prin implicarea membrilor parohiei şi a numeroşi voluntari. Încă de la inaugurare, centrul a desfăşurat un program educaţional de tip “after school” pentru un număr de 12-18 elevi, intitulat “Educaţie şi viaţă spirituală”. Elevii sunt asistaţi la lecţii de învăţători voluntari de la Şcoala nr. 33 “Sf. Andrei” şi servesc aici masa de prânz, în mod gratuit. Cealaltă componentă socială pe care o desfăşoară parohia din Vidin se adresează unui număr de 100-110 persoane marginalizate social, cu venituri reduse. În fiecare sâmbătă şi la marile sărbători, acestora li se oferă câte o masă caldă.

Demn de amintit este faptul că, în fiecare an, parohia “Sfântul Antonie cel Mare” recompensează 50 de copii de la Şcolile 33 “Sf. Andrei” şi 20 “George Coşbuc”, cu rezultate foarte bune la învăţătură, cu o excursie în ţară.

Pe 15 ianuarie 2020, în biserica din Vidin a fost omagiat poetul Mihai Eminescu. 25 de elevi de la Şcoala “Sf. Andrei”, coordonaţi de învăţătoarea Fănica Dumbravă şi din cl. VII-VIII, coordonaţi de prof. Rodica Neamţu şi prof. Nicoleta Bălan, au recitat poezii, au cântat şi au prezentat o scenetă din Scrisoarea a III-a, în prezenţa părinţilor şi a credincioşilor parohiei. Copiii au fost recompensaţi cu daruri.      

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro