Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hotie la PNL Braila

Divergentele dintre liberalii braileni s-au ascutit intr-atit, incit, ieri, sediul PNL s-a transformat intr-o adevarata scena deschisa. Scandalul a fost declansat, ca la un semn, in momentul in care notarul Vasile Varga, membru marcant PNL, a surprins, in biroul deputatului Gabriel Sandu, doi barbati care, incuiati in incapere, "lucrau" taman pe baza de date a partidului, folosind ca material de "documentare" o serie de liste, dar si dosind adeziunile citorva membrii, printre care: Sorin Costin, directorul general al SC Hercules SA, Gheorghe Caruz, patronul "Soroli", si Simona Draghincescu, directorul Administratiei Pietelor Braila. Gestul celor doi a venit ca o picatura de benzina aruncata in foc, mai ales ca, in plin scandal dintre "aripile" liberale, se disputa si sefia pe municipiu a partidului, iar cistigatorul va fi desemnat prin vot la 15 octombrie. E de notorietate ca membrii nominalizati mai sus n-au venit singuri in partid, unii aducindu-si si mare parte dintre angajati, ceea ce inseamna ca votul acestora este relevant la alegerile respective. In doar citeva minute, sediul PNL s-a umplut de sustinatori ai unei tabere sau alta, asa incit auditoriul a putut lua parte la un circ veritabil, pigmentat cu injuraturi si acuze fatise. Scandalul a ajuns pina la urechile parlamentarilor PNL de Braila, deputatul Gabriel Sandu si senatorul Dan Sabau, insa acestia au contraatacat, in sensul ca au aratat ca adevarata baza de date a PNL Braila este la Bucuresti, iar ceea ce au operat cei doi membri se referea strict la evidentierea celor care si-au platit sau nu cotizatiile.

Liste "negre" cu liberalii angajati la anumite firme

Ieri, in jurul orei 12.30, notarul Vasile Varga a anuntat ca doi indivizi ar fi "operat" baza de date a PNL Braila, ca ar fi recurs la excluderea unor nume sonore din listele PNL, cu scopul de-a deturna rezultatul votului din 15 octombrie, cind va fi ales seful liberalilor la nivel de municipiu. Dupa doar citeva minute, la sediul PNL au ajuns Sorin Costin si Simona Draghincescu, ca si alti liberali, sustinatori ai unei tabere sau alta. "I-am gasit aici, incuiati in biroul deputatului Sandu, lucrind la baza de date. Aveau asupra lor o lista cu nume si scosesera si mai multe adeziuni, intre care aceea a lui Costin, de la «Hercules», Caruz, Draghincescu. Cind am vrut sa vad hirtiile, au incercat sa le rupa", a sustinut notarul Varga. Declaratia acestuia a fost intarita si de alti membri PNL prezenti la fata locului: "I-am gasit lucrind la baza de date si au sustinut ca au fost imputerniciti de domnul Gore sa faca asta. Vom cere excluderea celor doi, la nivel central pentru ca au incercat falsificarea bazei de date", a adaugat Petrica Popa, vicepresedinte PNL Braila.
De indata, a fost chemat un expert in computere, Constantin Sirbu, membru PNL si el, care a si dat "verdictul": "baza de date este parolata, iar parola n-o are decit d-na Geana Patrascu, sefa de cabinet a deputatului Sandu. In computer apare ca baza de date a fost accesata de doi utilizatori, d-na Geana si un altul necunoscut. Au fost scosi 48 de membri din baza de date. Mai mult, ultimele documente la care s-a lucrat sint niste tabele - liste cu adeziuni ale salariatilor unor firme care nu au urmat procedura statutara pentru a deveni membri". Verdictul a fost insusit si de alti liberali prezenti in sediu la acea ora. "S-a incercat fraudarea alegerilor din 15 octombrie!"/ "Au vrut sa-i excluda tocmai pe cei mai vechi si pe angajatii lor, ca sa nu avem nimic de spus la alegeri!"/ "Se scot listele cu membri care au fost buni la alegerile parlamentare!"- au fost doar citeva dintre acuzele vehiculate. Intr-adevar, in computer s-au gasit liste cu cite 100 - 150 de persoane, membri PNL, toti angajati ai "Hercules", "Soroli" - Complexul de Porci al lui Caruz si Directia Pietelor Braila. Simona Draghincescu a cerut explicatii si n-a ezitat sa printeze listele cu salariatii Pietei, exclamind: "Unii nici nu sint angajatii mei!". Cei doi operatori surprinsi butonind la computer s-au aparat: Adrian Turiac a sustinut: "Noi am fost rugati sa bifam in dreptul celor de pe liste. Am inteles ca erau dintre cei care nu-si platisera cotizatiile". La rindu-i, Valeriu Stanciu a sustinut acelasi lucru, negind vehement ca ar fi radiat vreun nume din baza de date. Un singur lucru a devenit de neinteles din declaratiile lor: cine i-a pus sa lucreze in baza de date. Ba ca "dl. Gore", ba ca "dl. Cornel Pamfil", secretarul partidului. Gore a ajuns, la un moment dat, in sediu si a ridicat din umeri: "Eu n-am cheie de la usa. Numai d-na Geana are cheie".

"Hotii striga «hotii!»"

"Chestiile astea, cu stergerea unor membri din baza de date, se intimpla in visele lor alea proaste. Sint niste demente. In acest moment, exista o singura baza de date, care este in posesia domnului Brad, cel care a venit de la Bucuresti, special ca sa o intocmeasca, si toate informatiile au fost luate cu el, in capitala. Nu mai poate maslui nimeni, nimic. Ceea ce se intimpla este pur si simplu ca hotii striga «hotii!»" - ne-a declarat ieri deputatul PNL de Braila, Gabriel Sandu. "Domnul Brad a scris in raportul sau tot ce a gasit in neregula, la Braila, in privinta evidentei membrilor, a scris despre patru firme, care au venit cu sute de angajati, la PNL, peste noapte, pe baza de lista, ceea ce este interzis, cu plata cotizatiilor pe baza de mandat postal, a scris ca, din 1072 de membri, existenti pe convocator, a gasit la Braila numai vreo 150, a scris tot. Si a luat la el toate aceste informatii. Acum, pot sa inventeze cei de la Braila cite baze de date vor, noi o avem la Bucuresti pe cea reala, care este si cea oficiala. Ceea ce se intimpla acolo este pur si simplu ca se pune in ordine baza de date. Fiecare membru trebuie sa aiba un numar, i se da o legitimatie, trebuie sa plateasca o cotizatie, si in momentul in care este trecut pe convocatorul pentru Adunarea municipala sau cea judeteana de alegeri, va primi si o invitatie pentru aceasta".
Referindu-se la neregulile depistate in baza de date a PNL Braila, Sandu a dat si numele celor patru firme ai caror patroni si-ar fi inscris angajatii, cu arme si bagaje, la gramada, in PNL: "Sint patru firme, care au fost si la PSD, care acum sint si la PNL; oamenii aia s-au trezit peste noapte liberali. Este vorba despre firma «Soroli» a domnului Caruz, despre «Hercules», Administratia Pietelor, din subordinea Primariei, de unde pina acum nu aveam un membru, si acum ne-am trezit cu sute, si despre «APAN», care pina acum n-a existat pentru PNL, si de cind baiatul ala e cu terenurile si cu celelalte, in relatie cu Primaria, avem sute de membri, de la el. Nu putem accepta asa ceva, inscriere la gramada, pe baza de lista, astfel incit ne vom duce din om in om, ii vom intreba pe aceste sute de noi membri daca stiu ca sint in PNL si daca vor sa fie in PNL. Abia apoi ei vor fi considerati cu adevarat membri PNL si vor primi legitimatie".

Premierul Calin Popescu Tariceanu nu mai vrea sa auda de Braila

Pe linga raportul prezentat presedintelui Calin Popescu Tariceanu de cel desemnat de la centru sa verifice baza de date de la Braila, liderul liberal a primit o informare despre situatia din judet si de la Gabriel Sandu. Potrivit deputatului PNL, nici informarea respectiva nu prezinta lucrurile in roz, motiv pentru care Tariceanu nici nu vrea sa mai auda de Braila: "Nici starea asta de tensiune, in care la Braila este razboi pe fata intre liberali, dar si intre liberali si democrati, nu ne face bine. Eu i-am prezentat presedintelui Tariceanu un raport de 34 de pagini, in care am descris situatia exacta, si dinsul mi-a spus ca sa nu mai venim la el sa cerem ceva pentru Braila, decit dupa ce se regleaza lucrurile. Eu insumi am fost sunat de la Braila si amenintat ca sa-mi vad de treaba mea, si sa nu ma mai bag in problemele dintre liberalii braileni, ca astea nu sint treburile mele. Eu va spun ca nu ma las, si o sa pun la punct situatia acolo, indiferent ce se va intimpla. Eu nu am nici un interes in acest judet, nu sint partizan, dar lucrurile nu vor ramine asa. Noi ne-am angajat sa facem ceva acolo, si uite ca am ajuns sa se ocupe de relansarea Brailei un domn de 63 de ani. Eu inteleg ca Braila s-a obisnuit sa mearga inainte cu domni venerabili, de peste 60 de ani, dar cred ca a venit vremea sa conduca si oameni mai tineri. Nu se poate, sa tot aparem la televiziune, cum ca la Braila sintem defecti".
Sandu ne-a asigurat ca nu mai poate fi tolerata mult timp atitudinea rebela, chiar sfidatoare a primarului liberal Constantin Cibu, care nu raspunde in nici un fel la directivele si programele partidului. Chiar daca nu vorbeste despre retragerea sprijinului politic, ca ultima masura sanctionatorie, Sandu admite ca PNL Braila ar putea "sa nu-l mai sprijine" pe Cibu: "Daca domnul Cibu nu vrea sa se incadreze in programul nostru, sa stea acasa. Nu vedeti ca, de un an de zile, conduce cu aceeasi echipa, cu care a lucrat fostul primar Anton Lungu? De acum inainte, ori joaca cum ii spunem noi, ori sta acasa. Daca joaca alaturi de noi, il sprijinim, daca nu, nu mai avem pe cine sprijini. Va trebui ca el sa se decida, o data pentru totdeauna: vrea sa colaboreze cu noi, sau vrea sa fie dictatorul nostru, si sa ne spuna «Tu esti maimuta Gabi Sandu, si trebuie sa-mi aduci fonduri de la centru", «Tu esti maimuta Dan Sabau, si trebuie sa pleci la Sibiu, si sa nu te mai intorci in Braila, ca nu te suport!», «Voi sinteti niste trepadusi si stati pe-aici, ca o sa va dau ceva de treaba si voua!». Cind a avut loc sedinta Consiliului de Coordonare al Aliantei locale, la care a fost invitat, Cibu n-a venit, ne-a zis «ma pis pe Consiliul vostru, eu ma duc la pescuit!». Daca el se pisa pe actiunile Aliantei, va trebui sa luam si noi masuri in consecinta". Deputatul liberal crede ca, in mare, lucrurile se vor lamuri dupa Adunarea municipala si judeteana de alegeri, programate pe 15 octombrie, respectiv 19 noiembrie. Sandu a mai precizat ca, in ciuda sperantelor primarului si sustinatorilor sai, care si-au inscris toti angajatii in partid, pentru a-l vota, la alegerile judetene, sutele de membri aparuti peste noapte nu vor participa la alegeri, dat fiind ca nu au o vechime de minim trei luni in partid, socotite de la data adunarii generale de alegeri.

"Este o licitatie de membri, pur si simplu, in PNL"

La rindul sau, presedintele PNL Braila, Dan Sabau, ne-a declarat ca este imposibil sa schimbi ceva in baza de date cu evidenta membrilor, dat fiind ca aceste informatii sint inregistrate si la Bucuresti, si neregulile ar fi observate imediat. Potrivit lui Sabau, ceea ce ar fi facut cei doi liberali inchisi in camera cu pricina, era sa "separe membrii cotizanti, de cei necotizanti": "Cei ce au declansat acest asa-zis scandal, chemind presa, reclama niste false probleme. Datele statistice de partid sint inregistrate si la Bucuresti, la centru, si nu le poate modifica nimeni, fara sa se observe imediat. Se incearca crearea unei furtuni, intr-un pahar cu apa. Mi se pare o gluma proasta ideea ca Gheorghe Caruz ar putea fi sters din evidentele cu membri PNL". Liderul liberal a confirmat declaratiile deputatului Gabriel Sandu, potrivit caruia verificarile ar fi scos in evidenta patru firme care si-au inscris in PNL, la gramada, sute de angajati. Sabau a explicat insa ca, dintre cele patru, firma lui Gheorghe Caruz este in regula, dat fiind ca angajatii acesteia si-au platit cotizatia individual: "Este o realitate constatata. Cei de la Caruz si-au platit cotizatia individual, pe cind celorlati li s-a platit in vrac, ca sa spun asa. Este o licitatie de membri, pur si simplu, in PNL. Analiza va demonstra care este realitatea. Trei dintre aceste firme au o relatie dubioasa, sau care pare incerta cu PSD-ul. In cazul firmei «Hercules», prin domnul Sorin Costin, facem legatura cu Gheorghe Bunea Stancu, presedintele PSD Braila, iar directorul Administratiei Pietelor, Simona Draghincescu, este angajata directa a deputatului PSD Mihai Tudose. Dorinta lor a fost sa creeze o dezinformare, venind cu presa la sediul partidului, unde s-ar fi petrecut, chipurile, cine stie ce lucruri incorecte. Despre cel de la APAN nu pot vorbi ca avind o legatura clara cu PSD, dar el a fost unul dintre participantii directi la campania electorala a domnului Cibu. Ca au sau nu legatura cu PSD-ul, cert este ca acestia au creat o inflatie de membri in PNL, de natura sa denatureze rezultatul votului, la apropiatele alegeri. Asta, pentru ca angajatii respectivi vor vota dupa cum le va spune patronul, sau directorul, nu va exista liberul arbitru".
Sabau ne-a mai informat ca, pentru incercarea lor de a provoca un scandal in presa, pe seama PNL, Sorin Costin, Vasile Varga si Simona Draghincescu vor fi adusi in fata Curtii de Onoare si Arbitraj a partidului.
Contactat ieri, primarul Constantin Cibu nu stia mare lucru, asa ca a evitat sa comenteze, precizind, doar, ca "este o timpenie sa radiezi numele unor membri".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii