Mergi la conţinutul principal

Holocaustul nu trebuie uitat

Ziua Holocaustului in Romania a fost marcata, ieri, la Colegiul "Murgoci" printr-un seminar realizat cu sprijinul specialistilor Muzeului Brailei.
In Amfiteatrul scolii s-a prezentat la inceput un film, realizat de prof. dr. Emilia Lica si elevul Silviu Caloianu din clasa a XI-a G, "Evreii in lanturile istoriei". Au fost prezentate momente ale dominatiei naziste si evolutia ei catre solutia finala - exterminarea evreilor. Filmuletul a inceput prin prezentarea "Noptii de cristal" din 10 noiembrie 1938 si a continuat cu amanunte despre instaurarea terorii si despre metodele folosite de nazisti pentru terorizarea populatiei evreiesti. Profesorul Constantin Pricop a precizat ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial nazistii au discutat si despre alta solutie in privinta eliminarii evreilor, deportarea lor pe insula Madagascar, insa au considerat-o prea costisitoare si au ramas la exterminarea prin ardere in crematorii, injectii letale si gazare. "Evenimentele cuprinse in Holocaust sint unice in istorie. S-au mai petrecut genociduri, dar atita inversunare, singe rece si organizare nu s-a mai intilnit. Asa ceva nu trebuie sa se mai intimple vreodata. Se spune ca somnul ratiunii naste monstri. Noi avem datoria sa mentinem in atentie aceste lucruri pentru ca ele sa nu se mai intimple", a explicat prof. dr. Emilia Lica. De asemenea, s-au mai facut apropieri intre teroarea nazista si practica de distrugere a personalitatii, cu distrugerea personalitatii practicata de regimurile totalitare, de cel comunist in special. Muzeograful dr. Adrian Trifan a prezentat apoi cind s-a stabilit ca a inceput Holocaustul in Romania, 9 noiembrie 1941, si ca multi dintre marii oameni de cultura de atunci erau promotorii unui nationalism dur ceea ce a dus la aplicarea unor legi de factura nazista si a facilitat aplicarea masurilor privind exterminarea evreilor din Romania. La eveniment au participat si directorii colegiului, prof. Elena Jurea si prof. Viorica Mosescu.

"Toti cei care au trecut prin Holocaust sint niste invingatori"

Ieri, incepind cu ora 14.00, la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National - tot cu ocazia zilei Holocaustului -, a fost adus un pios omagiu celor care au pierit in lagarele de exterminare, din pricina urii promovate de nazisti si a adeptilor antisemitismului. Tot ieri, la Cimitirul Evreiesc de pe strada Zambilelor, membrii Comunitatii Evreilor din Braila, in frunte cu David Iancu, au depus coroane de flori in memoria fratilor lor ucisi in Holocaust ("Yom Ha'Shoah"). Au mai fost depuse coroane de flori si din partea Directiei Judetene pentru Cultura, Primariei, Consiliului Judetean si Garnizoanei Braila. In cadrul manifestarii de la Directia pentru Cultura, de ieri, directorul institutiei, drd. Ana Harapescu, a prezentat imagini cutremuratoare referitoare la asa-zisa "solutie finala" - exterminarea evreilor in cadrul lagarelor "de munca". Cuptoarele de la Auschwitz - Birkenau, gropile comune de la Dachau, cu sute de cadavre, chipurile sleite de vlaga ale muribunzilor, copiii imbrinciti de soldati si executiile comune, fapte de o cruzime de nedescris, au fost aduse in atentia oaspetilor si a reprezentantilor Comunitatii Evreilor, prezenti la eveniment. "Toti cei care au trecut prin furcile caudine ale Holocaustului sint niste invingatori, nu doar niste supravietuitori", a spus Ana Harapescu, subliniind faptul ca generatia actuala trebuie sa traiasca in toleranta, pentru ca ororile trecutului sa nu se mai repete.

SRI a verificat atent zona

Ca de fiecare data cind este organizat un eveniment in care sint implicati membri ai Comunitatii Evreilor, si ieri, pe parcursul intregii zile, au fost luate masuri speciale de siguranta. Motivul, autoritatile locale doresc sa preintimpine orice atac terorist, asta desi la Braila nu a fost cazul vreodata de vreo incercare de acest gen. De exemplu, ceremonialul de la cimitir a primit "unda verde" abia dupa ce specialistii pirotehnisti din cadrul SRI au verificat cu atentie intreaga zona.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro