Mergi la conţinutul principal

Hoţii din locuinţe nu au concediu

poliţiştii le recomandă brăilenilor să nu spună nimănui ce planuri de concediu au şi să-şi lase locuinţa în grija unui apropiat de încredere, care să le ridice corespondenţa din cutia poştală şi biletele lăsate în uşă de diverşi prestatori de servicii, practic primele lucruri care îi dau de gol că nu sunt acasă

Dacă întreaga atenţie vă este concentrată pentru pregătirea unei plecări, opriţi-vă pentru o secundă din aranjarea bagajelor şi gândiţi-vă că în tot acest timp locuinţa dumneavoastră rămâne "singură". Dacă doriţi ca la întoarcere să nu aveţi surprize neplăcute, încercaţi să vă luaţi anumite măsuri de siguranţă. Poliţiştii brăileni atrag atenţia că patru din cinci furturi din locuinţe sunt comise când proprietarii nu se află la domiciliu, fiind plecaţi fie în concediu, fie în week-end, fie la serviciu. O analiză a infracţiunilor de acest gen reliefează că lunile în care hoţii îşi fac de cap sunt ianuarie, iunie şi iulie, practic perioade în care, de obicei, se pleacă în concedii. Pentru a nu avea parte de surprize neplăcute când revin acasă, oamenii legii le recomandă brăilenilor să nu spună decât persoanelor foarte apropiate ce planuri de concediu au şi să-şi lase locuinţa în grija unui prieten de încredere.

Între 10 şi 26 de furturi din locuinţe pe lună

Deşi de la începutul acestui an, sesizările privind furturile din locuinţe au înregistrat o scădere, au fost suficiente cazuri care să dea peste cap liniştea câtorva zeci de familii de brăileni. Cele mai multe furturi au fost sesizate în lunile ianuarie (17) şi iunie (26). În intervalul februarie - mai brăilenii au reclamat între 10 şi 12 furturi, iar în lunile iulie şi august, între 12 şi 15. Altfel spus, în ianuarie şi în lunile de vară, perioade în care sunt programate concedii de odihnă, hoţii au călcat mai multe locuinţe decât în restul anului. Hoţii din locuinţe preferă banii, bijuteriile, electronicele şi electrocasnicele de mici dimensiuni, care nu atrag atenţia şi sunt uşor vandabile. Ca şi moduri de operare, cele mai puţine fapte au fost comise prin ruperea butucului sau a lacătului, escaladarea balconului, pătrunderea prin ferestrele lăsate deschise şi folosirea de chei potrivite. La polul opus, cele mai multe furturi din locuinţe s-au produs ca urmare a uşilor lăsate neasigurate sau prin forţarea uşilor şi a ferestrelor, în cazul caselor sau a apartamentelor situate la parter. Un sfert dintre furturile comise în mediul rural sunt furturi din locuinţe sau anexe gospodăreşti, restul fiind furturi agricole, de păsări şi animale sau din societăţi comerciale.

Trucuri pentru a reduce riscurile furturilor

Există câteva sfaturi de bază care i-ar putea împiedica pe infractori să-şi atingă scopul, cum ar fi montarea de încuietori rezistente la căile de acces sau de grilaje la gurile de aerisire. Pe lângă acestea, este foarte important ca nimeni să nu lase impresia că are în casă bijuterii valoroase sau sume mari de bani ori să dea informaţii despre programul la serviciu, despre plecări în concediu sau în oricare alte împrejurări. Recomadat este ca banii să fie păstraţi în bancă, oricât de ingenioasă vi s-ar părea ascunzătoarea aleasă de dumneavoastră, imaginaţia hoţilor nu are margini - au fost cazuri în care sume mari de bani au fost găsite de hoţi în cuptoarele de la aragaz, cuvele maşinilor de spălat, cutiile de pantofi, cafetiere sau din spatele pereţilor falşi.

Atunci când sunteţi plecaţi de acasă pentru o perioadă de timp mai îndelungată, rugaţi o persoană de încredere să vă ajute pentru ca absenţa de la domiciliu să nu fie observată. Primul sfat, să vă golească cutia poştală la maxim 2 zile, pentru ca hoţii să nu-şi dea seama că nu sunteţi acasă, prin simplul fapt că nu v-aţi ridicat corespondenţa. Cutia poştală e prima care vă poate da de gol, mai ales acum când, aproape în fiecare zi, prestatorii de servicii sau firmele de comerţ o îndeasă cu tot felul de pliante promoţionale. La fel, să ia din uşă biletele lăsate de agenţii care nu v-au găsit acasă când au venit să ia consumul de lumină, apă, gaze, sau de oricine altcineva, ştiut fiind că în perioada de pregătire a infracţiunii, hoţii intră în scările blocurilor sub diferite pretexte şi testează vigilenţa locatarilor, pregătind terenul viitoarei acţiuni. De un mare ajutor ar fi şi dacă ar lăsa în casă, într-o seară, o lumină aprinsă sau un aparat de radio deschis.

O casă cu gospodărie este şi mai tentantă pentru infractori datorită suprafeţei mai mari pe care aceasta este dispusă, precum şi datorită distanţei dintre clădiri. Ceea ce este avantajos pentru cei care locuiesc la case, în apărarea lor împotriva hoţilor, sunt relaţiile comunitare existente între vecini. Totuşi, proprietarii nu trebuie să se bazeze numai pe ajutorul vecinilor, fiind necesar să-şi ia singuri măsuri de siguranţă. Printre cele mai frecvente greşeli ale acestora se numără obiceiul de a lăsa cheile sub preş sau în alte locuri uşor de ghicit, ori de a nu strânge din curte scări unelte de care infractorii se pot folosi pentru a escalada sau distruge sistemele de închidere. De asemenea, angajează ca zilieri sau îngrijitori persoane necunoscute, fără să le verifice înainte identitatea, la Poliţie.

Hoţul de nepot!

Poliţiştii sunt de părere că trebuie să fiţi foarte atenţi cui vă destăinuiţi cu privire la valorile pe care le deţineţi în casă şi să nu aveţi încredere nici măcar în rude. Acest fapt este confirmat şi de o brăileancă din satul Valea Cânepii, comuna Unirea, care, la începutul aceste luni a reclamat agenţilor postului de poliţie din localitate că nepotul ei, în vârstă de 20 de ani, i-a sustras din locuinţă suma de 7.900 lei. Din primele cercetări a reieşit că tânărul a intrat în imobil pe uşa lăsată neasigurată şi a sustras banii, profitând de neatenţia membrilor familiei.

Până unde merge imaginaţia hoţilor poate reieşi dintr-un furt rezolvat luna aceasta de lucrători din cadrul Poliţiei Municipiului, Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean. Aceştia au depistat doi brăileni, printre care un minor de 14 ani, care au escaladat acoperişurile unor magazine aflate la parterul unui bloc de pe strada General Eremia Grigorescu, pentru a pătrunde apoi în două apartamente. Din interiorul acestora, tinerii au sustras documente, 3 memory stick, suma de 57 de lei şi un telefon mobil, bunuri ce au fost găsite asupra lor. Celor doi suspecţi li s-a întocmit dosare penale pentru comiterea infracţiunilor de distrugere şi furt calificat, continuându-se cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

De obicei, vecinii nu văd şi nu aud nimic

Dacă aţi avut surpriza neplăcută să vă întoarceţi acasă şi să găsiţi locuinţa prădată de hoţi, anunţaţi de urgenţă poliţia şi nu pătrundeţi în câmpul infracţional. Este foarte important să nu atingeţi sau să mişcaţi lucrurile de la locul în care le-aţi găsit, chiar dacă vreţi să verificaţi ce vă lipseşte, pentru că astfel pot fi distruse probele existente. În plus, victima trebuie să pună la dispoziţia anchetatorilor cât mai multe date referitoare la persoanele suspecte pe care le-au văzut în jurul locuinţei, persoanele care ştiau că lipseşte de acasă sau aveau informaţii despre locul în care aceasta îşi ţinea bunurile de valoare. "De mare importanţă sunt datele furnizate de către vecini, care sunt cei mai în măsură să sesizeze şi să observe mişcarea elementelor infractoare în zonă. Cu regret însă, trebuie să afirmăm că, în majoritatea cazurilor, se sparg uşi din lemn masiv şi se transportă bunuri voluminoase fără ca vreun vecin să se sesizeze despre acest lucru", ne-a precizat subinspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.

Grupare de hoţi din locuinţe, destrămată la Făurei

În luna martie, mai mulţi brăileni au ajuns la Poliţie, după ce oamenii legii au descins în câteva imobile din oraşul Făurei, pentru a identifica autorii unor infracţiuni comise în acea perioadă. Acţiunea poliţiştilor a venit în urma creşterii numărului de furturi din locuinţe de pe raza oraşului, cărora le-au picat victime persoane vârstnice, care locuiesc singure. În baza autorizaţiilor de percheziţie domiciliară emise de Judecătoria Făurei, judiciariştii, criminaliştii şi luptătorii de la Detaşamentul pentru Intervenţie Rapidă au luat cu asalt, simultan, 9 imobile, vizând identificarea a 11 suspecţi şi depistarea bunurilor provenite din furturi. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat pentru cercetări mai multe bunuri şi au condus la sediul inspectoratului 9 persoane suspecte.

În baza probelor administrate, anchetatorii au stabilit şi că doi dintre cei depistaţi în timpul descinderii, sunt principalii suspecţi ai unei tâlhării înregistrate iniţial cu autor necunoscut. Aceştia, împreună cu un minor de 17 ani, au intrat la ora 00.30 în locuinţa unei localnice în vârstă de 83 de ani, pe care au agresat-o şi apoi i-au sustras poşeta în care avea 4.800 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro