Mergi la conţinutul principal

Hoţie cu terenuri

Afacere imobiliară cu iz penal. DNA şi Parchetul cercetează cazul. Un sat întreg în fierbere din cauza acestei tranzacţii, în urma căreia comunitatea a rămas fără 15 hectare de islaz. Este vorba de localitatea Mărtăceşti, unde un schimb de terenuri s-a dovedit a fi doar o mare ţeapă trasă domeniului public. Fostul primar al comunei Siliştea pe raza căreia se află satul, liberalul Victor Adetu, şi omul de afaceri Ion Badea sunt artizanii acestei învârteli perfectate în 2007, în urma căreia un lot de 15 hectare la şosea, din apropierea satului Mărtăceşti, a fost dat la schimb cu trei loturi situate în câmp. Tranzacţia, evident în defavoarea sătenilor, a fost "îndulcită" de promisiunea că localitatea va avea acces la reţeaua de gaz şi că în zonă va fi demarată o afacere ce va crea noi locuri de muncă. După aproape 7 ani de la perfectarea actelor cu schimbul de terenuri între Consiliul Local Siliştea şi omul de afaceri, nimic din ce s-a promis nu s-a îndeplinit. Ba, mai mult, în toamna trecută fostul islaz a fost arat. Aşa că localnicii din Mărtăceşti sunt hotărâţi ca în această primăvară să-l împiedice pe Ion Badea să facă însămânţările de sezon şi cer anularea schimbului de terenuri. Actualul primar UNPR-istul Ilie Eftimie, de partea sătenilor, caută modalitatea legală prin care să rezolve problema şi să redea islazul Mărtăceştiului.

Departamentul Naţional Anticorupţie şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila cercetează iţele încâlcite ale unei afaceri oneroase, în urma căreia comunitatea din Mărtăceşti a fost lăsată fără islaz, printr-o manevră mai mult decât străvezie a fostului primar. Nemulţumirea oamenilor din satul respectiv îşi are izvorul într-o hotărâre de Consiliu Local Comunal, datată august 2007, prin care Primăria Siliştea, sub conducerea la vremea respectivă a liberalului Victor Adetu, cea care are în administrare localitatea Mărtăceşti, a decis că este oportun un schimb de terenuri cu un om de afaceri local. Mai precis, este vorba despre HCL 47/29 august 2007, prin care s-a aprobat un schimb de teren de 14,92 ha, situat în extravilanul satului Mărtăceşti, cu patru parcele din extravilanul localităţii Cazasu, toate proprietatea lui Ion Badea, patronul firmei "Agri Delta Serv" SRL. Omul de afaceri înaintase anterior Primăriei Siliştea o propunere prin care îşi exprima disponibilitatea pentru acest schimb, având în vedere oportunitatea de a construi între Cazasu şi Mărtăceşti o staţie de prelucrat seminţe. Un astfel de business era mană cerească pentru Mărtăceşti pentru că însemna acces facil direct la o reţea de gaz metan, apă potabilă, plus crearea de noi locuri de muncă pentru comunitate. De altfel, ideea a fost subliniată chiar de către primarul PNL-ist de la Siliştea, din acea perioadă, Victor Adetu: "Consider că acest schimb de teren este oportun pentru locuitorii satului Mărtăceşti deoarece pe acest teren domnul Badea Ion, reprezentant legal al SC Agri Delta Serv, va construi o staţie de prelucrare a seminţelor, ceea ce va atrage forţă de muncă, va investi în utilităţi precum racordarea la reţeaua de gaze naturale şi reţeaua de alimentare cu apă (...) dându-le posibilitatea racordării la aceste utilităţi pe care Primăria Siliştea nu dispune de fondurile necesare pentru a investi în aceste utilităţi", se arată în referatul întocmit de fostul primar. Hotărârea a trecut prin Consiliul Local Comunal, iar în octombrie 2007 au fost perfectate actele la notar. Interesant de precizat că nicăieri în aceste acte nu este condiţionat în vreun fel transferul de realizarea investiţiei cu staţia de prelucrare a seminţelor.
Acum, la aproape 7 ani de la transfer, oamenii s-au trezit că nimic din ce li s-a promis nu s-a realizat şi, mai mult, au constatat că noul proprietar al bucăţii de islaz pregăteşte terenul pentru însămânţări. "După ce s-a făcut transferul oamenii au dus în continuare vacile la păscut pe islaz, fără a întâmpina probleme. În toamna trecută, însă, acolo a apărut un tractor care a arat locul şi l-a pregătit pentru însămânţarea de acum, din primăvară. Oamenii s-au scandalizat şi cu greu au fost potoliţi şi spun că anul acesta nu vor mai ceda", ne-a declarat fostul viceprimar PSD-ist de la Siliştea, Ştefan Bălan. De asemenea, social-democratul a ţinut să sublinieze faptul că există o serie de hibe în ce priveşte transferul de terenuri, în sensul că lotul oferit de primărie este compact, situat la şosea, chiar la intrarea în Mărtăceşti, pe când omul de afaceri a oferit patru loturi distincte, la 3 - 4 kilometri distanţă de localitate, în extravilanul localităţii Cazasu, iar pe 5 hectare se întinde o livadă dezafectată. "Noi am dat o păşune şi am primit la schimb pământ gol, ba mai mult, pe vreo 5 hectare sunt rădăcini de copaci, iar eliberarea terenului presupune alte cheltuieli, de circa 250 milioane de lei vechi. De asemenea, accesul la acest teren este dificil pentru că acea fostă livadă este îngrădită şi ar trebui ca oamenii să treacă pe proprietatea unei alte ferme din zonă. Plus că ar fi trebuit să se facă o evaluare corectă privind terenurile care au făcut obiectul tranzacţiei, ceea ce nu s-a întâmplat". În plus, fostul viceprimar a adăugat că speţa a fost sesizată DNA Galaţi, care a trimis în lucru acest caz la Parchet, "numai că ancheta trenează de câţiva ani prin sertare de birouri, ceea ce nu este în regulă".

Primarul de la Siliştea: "Este o bătaie de joc la adresa comunităţii din Mărtăceşti!"

De aceeaşi parte a baricadei se află şi actualul primar de la Siliştea, UNPR-istul Ilie Eftimie, care încearcă să readucă păşunea la domeniul privat al comunei. "A fost cea mai mare greşeală transferul respectiv, atât din punct de vedere legal, dar şi moral. Dacă discutăm despre aspectul legal, vă pot spune că sunt mai multe hibe, în sensul că în acte figurează că Siliştea ar fi dat la schimb pământ arabil, ceea ce nu e adevărat, pentru că acolo este păşune. Apoi cererea care a iniţiat hotărârea de Consiliu Comunal în baza căreia s-a făcut schimbul de terenuri a fost făcută în nume personal de Ion Badea, pe când tranzacţia s-a făcut în numele Agri Delta Serv. Plus că nu s-a prezentat o expertiză privind valoarea reală a terenurilor care au făcut obiectul tranzacţiei. Dacă discutăm din punct de vedere moral, este o bătaie de joc la adresa comunităţii din Mărtăceşti, mai ales că multe familii se întreţin din creşterea animalelor. Întreaga problematică pe acest caz am prezentat-o pe rând foştilor prefecţi Dumitru Popa şi Gheorghi Obreja, iar în final am primit o adresă de la Poliţia Locală - Departamentul Investigarea Fraudelor că dosarul de cercetare a fost reactivat", ne-a declarat actualul primar de la Siliştea.

Administratorul "Agri Delta": "Am fost chemat la Procuratură şi la DNA şi n-a fost nimic"

Contactat de reporterii "Obiectiv", administratorul "Agri Delta Serv", Ion Badea, s-a arătat deranjat de interesul manifestat pe subiectul transferului de terenuri: "Vedeţi-vă de problemele dumneavoastră şi lăsaţi-mă pe mine în pace! Vedeţi pe cine mai periaţi pe acolo, prin oraş, ştiu eu bine pe cine periaţi! (...) Am fost chemat şi la Procuratură, şi la DNA şi n-a fost nimic. Şi în al doilea rând, eu le-am dat terenuri mai bune decât am primit la schimb, iar transferul s-a făcut la iniţiativa lor (sic!)", a explicat Badea. Când reporterii noştri l-au contrazis spunând că, din contră, iniţiativa a aparţinut firmei sale, dovadă fiind cererea cu antetul "Agri Delta Serv" SRL către Consiliul Local Siliştea, din 29 mai 2007, sursa citată a închis brusc telefonul, refuzând dialogul.

"Să ne dea înapoi păşunea!"

În mod evident, localnicii din Mărtăceşti vor ca păşunea să revină la Primărie pentru a o putea folosi. "Ce treabă avea Badea Ion cu păşunea noastră? De ce i s-a dat acest loc, al cui a fost interesul? Să ne spună, domle, dar mai ales să desfacă acel contract cu schimbul de terenuri şi să ne dea înapoi păşunea. Unde este investiţia promisă de patronul acesta? Până la urmă nu s-a mai făcut nimic, nici reţeaua de gaz n-a mai ajuns la noi în localitate, nici locuri de muncă nu au fost create şi am rămas şi fără islaz", s-a plâns Coman Nicolae.
"Eu şi familia trăim doar de pe urma acestor două vaci. Normal că m-am alarmat când am văzut astă-toamnă că a fost arată păşunea unde ne ducem toţi sătenii animalele la păscut. Nu mă interesează de ce s-a ajuns să se facă acest schimb de terenuri, dar ştiu sigur că vreau păşunea înapoi, la fel cum gândesc şi ceilalţi locuitori din sat. Păi, să ducem la păscut vacile la 3 - 4 kilometri de sat, ne obosesc animalele de atâta mers. Să revină la Mărtăceşti islazul!", spune şi Viorel Chira.

Fostul primar Victor Adetu - dosar penal

Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a confirmat faptul că a primit în cursul lunii mai 2011 spre soluţionare de la DNA o plângere împotriva fostului primar de la Siliştea, liberalul Victor Adetu, acuzaţia adusă fiind aceea de abuz în serviciu. "Plângerea a fost adresată DNA - Structura Centrală şi remisă spre competentă soluţionare Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. (...) Dosarul se află în lucru la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila - Serviciul de Investigare a Fraudelor", ne-a comunicat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, Georgica Ciuciumiş.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro