Mergi la conţinutul principal

Herghelii de cai bântuie noaptea pe străzile Brăilei

Pe lângă haitele de câini care fac legea prin cartiere după căderea întunericului, la Brăila trebuie să te fereşti, mai nou, şi de mici herghelii de cai, lăsate libere pe străzi. Sâmbătă seara, pe Calea Galaţi, aproape de capătul liniei 2, de la ieşirea din cartierul Vidin, carosabilul era ocupat de vreo 10 cai. Animalele mergeau agale pe asfalt, fără a fi însoţite de nimeni, iar maşinile erau obligate să frâneze ca să nu provoace un carnagiu. De altfel, nu doar caii erau în pericol, ci şi şoferii, precum şi ceilalţi ocupanţi ai autoturismelor, deoarece un impact cu un patruped de o asemenea talie ar putea produce avarii serioase.
Nimeni nu poate spune dacă respectivii cai aparţin cuiva sau pur şi simplu au fost abandonaţi şi trăiesc în regim de semisălbăticie la marginea municipiului. Locatarii cartierului Vidin afirmă că patrupedele apar periodic pe străzi şi că numărul lor pare să fie tot mai mare. "De vreo câţiva ani trec caii ăştia pe sub ferestrele noastre, noaptea. La început erau vreo doi-trei, dar de la un timp s-au înmulţit. Au şi mânji pe lângă ei, deci legile naturii îşi spun cuvântul. Dacă or să mai fie lăsaţi aşa, de capul lor, o să ne trezim prin oraş cu o adevărată herghelie, cum s-a întâmplat cu caii ăia din pădurea Letea", este de părere Florin V., locatar al unui bloc de pe strada Cometei, cartierul Vidin.
Autorităţile locale recunosc că nu reuşesc să ţină sub control fenomenul. "Nu avem un spaţiu adecvat, unde să cazăm animalele de talie mare, care sunt lăsate nesupravegheate pe străzi. În urmă cu câţiva ani, am prins câţiva cai şi i-am dus la Grădina Zoologică. Acum nu-i mai putem lăsa acolo, deoarece au apărut noi reguli, iar cazarea unor astfel de animale trebuie făcută într-un spaţiu special amenajat, unde să li se poată asigura condiţii de carantină", ne-a declarat Georgică Tănase, şeful Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Brăila. Acesta spune că în urmă cu câteva săptămâni, mai exact la începutul lunii iunie, poliţiştii locali s-au autosesizat cu privire la prezenţa câtorva cai în parcul de lângă cartierul ANL Lacu Dulce. "Atunci am acţionat împreună cu Poliţia Animalelor, din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, şi am reuşit să îi identificăm pe proprietari. Este vorba despre două persoane care au fost sancţionate, în baza Hotărârii Consiliului Local Municipal nr. 5 din 2003, fiecare cu câte 100 lei, pentru păşunat în parcuri, zone verzi sau străzi ale municipiului. În ceea ce priveşte caii care circulă liber prin cartierul Vidin, şi în acest caz proprietarii ar putea fi sancţionaţi în baza HCLM nr. 5 din 2003 sau în baza Legii 61 din 1991, ce prevede amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei, pentru lăsarea în libertate a unor animale ce prezintă risc pentru cetăţeni", ne-a mai spus Georgică Tănase. Acesta recunoaşte, însă, că poliţiştii locali nu au făcut până în prezent acţiuni care să ducă la identificarea proprietarilor respectivilor cai. "Este o problemă foarte complicată. În primul rând, ar trebui să reuşim să prindem toţi caii, să îi ducem într-un spaţiu adecvat, să vedem dacă au sau nu crotalii şi să îi ţinem acolo până când vin proprietarii să îi recupereze. Dar cum nu avem un astfel de spaţiu este mai complicat să acţionăm în acest mod", afirmă reprezentantul Poliţiei Locale.
Şi conducerea Direcţiei Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor (DAPT) Brăila, care administrează şi parcul zoo de la marginea municipiului, afirmă că nu este loc lângă animalele sălbatice pentru caii adunaţi de pe stradă. "În urmă cu câţiva ani se permitea acest lucru, dar acum nu mai este posibil. Sunt reguli noi, care nu ne mai lasă să aducem în incinta grădinii zoologice, unde este un spaţiu închis destinat animalelor sălbatice, cai sau alte patrupede luate de pe stradă, ce ar putea veni cu boli care să declanşeze epizootii", ne-a declarat Costel Bălan, directorul DAPT.
Suprinzător, conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila afirmă că se pot duce, totuşi, erbivore domestice de talie mare la Zoo, cu condiţia ca acestea să fie ţinute cât mai departe de restul animalelor. "Întodeauna am găsit înţelegere la Parcul Zoo şi le-am găsit un loc de cazare, lângă sediul administrativ, care se află la oarecare distanţă de ţarcurile celorlalte animale. Inclusiv în urmă cu câteva săptămâni, când au fost găsiţi acei cai la ANL Lacu Dulce am folosit temporar acest spaţiu", ne-a declarat Caragaţă Niţă, directorul DSV Brăila, contrazicându-i astfel pe reprezentanţii Poliţiei Locale şi ai Direcţiei Pieţelor.
Şeful veterinarilor a precizat, totodată, că sancţiuni pentru lăsarea animalelor libere pe domeniul public - considerată abandon - pot fi aplicate şi în baza Legii 205 din 2004. "Sunt sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 3.000 lei. Ultima dată a fost aplicată o astfel de amendă anul trecut, în luna august, când au fost găsiţi câţiva cai liberi chiar în faţa sediului nostru, din cartierul Vidin. La vremea respectivă, animalele au fost ţinute în curtea instituţiei, până când au venit proprietarii să îi recupereze. Proprietarii în cauză au fost amendaţi în baza Legii 205", ne-a declarat directorul Caragaţă Niţă. În ceea ce priveşte caii care continuă să circule fără nicio restricţie, noaptea, prin cartierul Vidin, conducerea DSV ne-a spus că nu s-a întreprins nicio acţiune în ultima vreme. Am primit, totuşi, asigurări că în urma sesizării făcute de noi, vor fi căutaţi proprietarii vinovaţi. "Poliţia Animalelor se va ocupa de acest caz", a promis directorul DSV Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro