Mergi la conţinutul principal

"Harababura legilor Educației aduce confuzie în rândul elevilor aflați în clasa a XII-a"


Totuși, din strădaniile aceluiași președinte CNE, Ministerul Educației a decis să adopte o poziție clară privind statutul elevului în societate, să se gândească serios la acest subiect.
Deși principalul motiv al sistemului de educație îl reprezintă elevul, din păcate, atât Ministerul Educației, cât și profesorii l-au ignorat.
De aproape 6 ani, în școlile din România, a fost introdus "Consiliul Elevilor", o structură care ar trebui să reprezinte "vocea elevilor".
Acum aproape 4 ani, Liliana Manolache, elevă a Liceului Teoretic "Nicolae Iorga", a făcut parte din prima echipă de conducere executivă a Consiliului Național al Elevilor, când a ocupat postul de secretar.
Astăzi vom discuta cu Dana Marisa Licsandru, elevă în clasa a 11-a la Colegiul Național "Nicolae Bălcescu", care a fost aleasă vicepreședinte CNE.

- Ce este Consiliul Național al Elevilor?
- Consiliul Național al Elevilor este o structură consultativă a Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, care apără și reprezintă interesele elevilor la nivel național. Această structură este alcătuită din Consiliul Regional al Elevilor, care se compune din Consiliile Județene, iar acestea însumează Consiliile Consultative ale Elevilor din fiecare județ. Iar fiecare Consiliu Consultativ al Elevilor este format din Consiliile Elevilor pe clase.
- Cum ai ajuns vicepreședinte CNE și ce înseamnă asta
pentru tine?
- Fac parte din structurile Consiliului Elevilor de 2 ani, la nivelul județului Brăila. În anul școlar 2007-2008 am fost aleasă secretar CJE, din 2008-2009 sunt vicepreședinte CJE. Iar în acest an școlar intenționez să-mi depun candidatura pentru postul de președinte al Consiliului Județean al Elevilor Brăila. Pentru a ajunge vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor, conform regulamentului în vigoare a trebuit să fiu aleasă președinte pe Consiliul Regional al Elevilor. Brăila se află în regiunea de Sud-Est, alături de Galați, Vrancea, Buzău, Tulcea și Constanța. Acest fapt s-a realizat la Adunarea Generală a Elevilor, care a avut loc la București, în perioada 25-28 septembrie 2009, unde totodată a fost ales noul președinte al Consiliului Național al Elevilor, Teleașcă Fabian.
- Ce părere ai despre legile Educației și schimbarea ministrului Educației?
- Această harababură a legilor Educației aduce confuzie în rândul elevilor aflați în clasa a XII-a. Consider că actuala metodologie aduce schimbări substanțiale și deloc necesare sistemului de educație. Iar schimbarea ministrului Educației, în acest moment al anului școlar, nu cred că este un fapt pozitiv.
- Ce ne poți spune despre statutul elevului în școală?
- Acceptarea statului elevilor de către Ministerul Educației, Cercetării și Inovării este cea mai mare realizare a CNE-ului, până în acest moment. Această realizare a putut fi posibilă prin eforturile fostului președinte interimar al Consiliului Național al Elevilor, Patricia Couti. Statutul acordă elevului o poziție bine organizată în școală, pentru că stabilește clar atât drepturile cât și îndatoririle acesuia.
- Ce planuri ai, în calitate de vicepreședinte CNE?
- Pentru anul în curs, mi-am propus implementarea unui amplu proiect în zona de Sud - Est a României, după modelul celui care s-a desfășurat la nivelul Brăilei, "Youth Vision of Democracy", unde am fost una dintre persoanele care a coordonat acest proiect.
Proiectul a fost realizat de către voluntarii Peace Corps veniți în Brăila, Nils și Emily Bergeson, sprijiniți de către Asociația Pro Democrația Club Brăila, în parteneriat cu Centrul Cultural American și Consiliul Județean al Elevilor Brăila. "Viziunea tinerilor asupra democrației" urmărește dezvoltarea simțului civic al tinerilor, prin abordarea non-formală a unor teme de interes, precum drepturile omului, dezbatere, mediere, negociere etc. Pentru a realiza acest proiect în celelalte județe din regiunea pe care o reprezint mă bazez pe colegii mei din Consiliile Județene ale Elevilor și mizez pe interesul și susținerea Corpului Păcii din România. De asemenea, voi susține inițiativele colegilor din regiunea de Sud-Est. Mesajul meu pentru colegii mei din Brăila este de a se informa foarte bine în legătură cu statul pe care îl dețin, lucru posibil prin intermediul site-ului www.edu.ro, unde vor găsi întreaga metodologie, întrucât informația este cea mai bună armă. Eu voi fi mereu aici să le ascult sugestiile și nemulțumirile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro