Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hanuca - "Sarbatoarea bucuriei"

Circa doua sute de persoane au participat, ieri, la sarbatoarea de "Hanuca", numita si "Sarbatoarea luminilor", de departe cel mai important eveniment din viata religioasa si culturala a etniei evreilor din orasul nostru si de pretutindeni, afara de "Purim". Printre oaspetii Comunitatii Evreilor din Braila, s-a numarat directorul Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu National, drd. Ana Harapescu, precum si membri ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. "Sarbatoarea luminilor" de anul acesta, organizata de evreii braileni si de presedintele Comunitatii Evreilor, David Segal Iancu, s-a bucurat de sprijinul oficiantului de cult mozaic, Sucher Goldstein.
Pretutindeni a rasunat salutul sarbatorii, "Hanuca sameah!" ("O Hanuca vesela!"), dar si rugile spuse in romaneste si in limba ebraica, inaltate catre Dumnezeu - Adonai, prin intermediul oficiantului de cult. Dupa salutul gazdei, David Segal Iancu, au urmat cele trei rugaciuni rostite de Sucher Goldstein impreuna cu evreii prezenti. Concomitent, au fost aprinse luminile de "Hanuca", iar cei prezenti au spus "Amin!". Momentul culminant al sarbatorii l-a constituit evolutia corului "Macabi" al Comunitatii Evreilor Braila, condus de Bogdan Lifsin. Acompaniati la acordeon si clarinet, coristii au interpretat cele mai cunoscute melodii evreiesti traditionale, in limbile romana, ebraica si idis, fiind rasplatiti cu indelungi aplauze de participantii la evenimentul de la Templul Coral.
"Hanuca" reprezinta o sarbatoare a bucuriei, a victoriei monoteismuui asupra paginismului si a dragostei de libertate a poporului evreu impotriva dominatiei elene, din secolul II i. H. Evenimentul marcheaza victoria iudeilor condusi de fratii Macabi impotriva elenilor, in anii 135 - 132 i. H., dar si minunea savirsita de Dumnezeu la Templul din Ierusalim, cind o cantitate mica de ulei neprofanat a reusit sa intretina lumina de "Hanuca", timp de opt zile.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii