Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernul va plati incalzirea familiilor cu venituri foarte mici

Un act normativ recent aprobat de Executiv care stabileste nivelul cuantumului ajutoarelor pentru incalzirea locuintelor pe timpul iernii 2008 - 2009 prevede ca, de exemplu, pe segmentul termoficare, factura la incalzire va fi compensata in intregime pentru beneficiarii ajutorului social. Concret, este vorba despre familiile care au un venit pe membru de familie sub 155 lei, precum si persoanele singure cu venituri sub acest prag. Ca si in anii precedenti, ajutorul pentru incalzirea locuintelor care inca mai sint arondate sistemului centralizat de termoficare reprezinta o compensare aplicata procentual, in functie de venitul fiecarei familii. Astfel, de exemplu, la un venit pe membru de familie intre 210 lei si 155,1 lei Guvernul s-a angajat sa suporte 80% din factura la incalzire, in timp ce ultimul prag pentru care se acorda ajutor pentru incalzire este 540,1 lei - 615 lei pentru care compensarea este de doar 10 procente (vezi tabelul I).
Ajutoare pentru incalzire se acorda si familiilor care se incalzesc cu gaze naturale, in acest caz fiind stabilita o crestere a cuantumului sprijinului de la stat care sa acopere majorarea cu 12,5% a pretului la gaz din iulie acest an. Plafonul de venituri in interiorul caruia se acorda astfel de ajutoare pentru incalzire este 615 lei venit per membru de familie. Cel mai mare cuantum al acestui sprijin - 262 lei, este acordat in cazul familiilor cu venituri sub 155 lei pentru fiecare membru, urmate de cele care se incadreaza in treapta de venituri 155,1 lei - 210 lei pentru care ajutorul este de 162 lei. Cele mai mici valori apar in cazul familiilor care inregistrreaza un venit intre 540,1 lei si 615 lei sau celor care se incadreaza la pragul 480,1lei - 450 lei pentru care cuantumul sprijinului de la Guvern este de 19 lei respectiv 31 lei (vezi tabelul II).
Si pentru familiile care se incalzesc cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri Executivul a stabilit o crestere cu 7% a cuantumului ajutorului acordat, procent care acopera evolutia din ultimul an a preturilor. Astfel, asa cum se observa si din tabelul III alaturat, statul acorda un ajutor de 58 lei pentru familiile cu venituri sub 155 lei pentru fiecare membru. Cuantumul sprijinului financiar scade gradual pina la 16 lei, pe masura ce indicele "venituri pe membru de familie" se apropie de valoarea maxima 615 lei, prag peste care nu se mai acorda ajutoare.
Conducerea Directiei Muncii Familiei si Solidaritatii Sociale Braila atrage atentia ca pentru a beneficia de aceste ajutoare pentru incalzirea locuintelor in perioada sezonului rece (1 noiembrie 2008 - 31 martie 2009) brailenii trebuie sa se adreseze cu cereri primariilor de care apartin.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii