Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernul va anunţa introducerea de noi taxe pentru companii

Executivul ar putea anunţa în această seară introducerea unui nou regim de taxare pentru companii, susţin surse Digi24.ro, în condiţiile în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut din ofensiva împotriva mediului privat o temă politică, fapt subliniat şi la Consiliul Naţional al PSD, de duminică. La asta se adaugă faptul că planează numeroase incertitudini în jurul bugetului pe 2019, în condiţiile în care posibilităţile reale ale economiei nu pot să susţină avalanşa de cheltuieli promise deja de Guvernul Dăncilă şi coaliţia PSD-ALDE.

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat, duminică, un atac la adresa multinaţionalelor, băncilor şi companiilor din energie şi a vorbit despre introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.

În cursul serii de marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, va anunţa mai multe măsuri în zona fiscală pe care Guvernul intenţionează să le adopte în perioada următoare.

Transformarea din impozit pe profit în impozit pe cifra de afaceri la companiile din energie este un scenariu de lucru la PSD pentru construirea bugetului pe 2019, scria recent G4Media.ro, citând surse din partid.  

Marţi, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a avertizat că impozitarea cifrei de afaceri ar avea consecinţe devastatoare asupra securităţii energetice a României şi şi-a exprimat îngrijorarea privind recentele declaraţii politice care ”stigmatizează companiile energetice”.

ACUE a avertizat, totodată, că întreaga economie românească ar avea de suferit în urma introducerii unui astfel de impozit.

”Dacă aceste informaţii “pe surse” s-ar materializa, consecinţele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci şi pentru întreaga economie românească şi pentru români. De asemenea, este de aşteptat să apară numeroase falimente şi nici o companie să nu fie în măsură să îşi asume rolul de furnizor de ultimă instanţă”, se arată în comunicat, preluat de News.ro.

Federaţia a semnalat faptul că, dacă s-ar introduce un impozit pe cifra de afaceri, furnizorii şi traderii de energie ar fi expuşi riscului de a rămâne fără lichidităţi, ceea ce i-ar obliga să îşi întrerupă activitatea de vânzare a energiei electrice, a gazelor naturale şi a agentului termic. ”Această situaţie va determina, la rândul ei, probleme semnificative de siguranţă a aprovizionării cu energie, în special în perioada de iarnă, putând genera un risc pentru securitatea naţională”, se arată în comunicat.

Totodată, capacitatea investiţională a companiilor energetice ar fi grav afectată, iar investitorii ar fi nevoiţi să sisteze programele de investiţii, deşi există un consens larg că sunt absolut necesare investiţii de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizării sistemului energetic şi pentru dezvoltarea de noi capacităţi şi a unor noi resurse, potrivit ACUE.

”Dată fiind importanţa strategică a sectorului energetic şi rolul acestuia pentru Bursa de Valori Bucureşti, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecinţe foarte grave asupra preţului acţiunilor şi ar crea pagube colaterale, pe scară largă, companiilor româneşti listate, pieţei de capital, dar şi zecilor de mii de români care au investit în acţiunile acestor companii”, se arată în comunicat.

ACUE subliniază că membrii săi respectă legislaţia românescă şi sunt buni plătitori de taxe şi impozite, contribuind împreună, în ultimii ani, cu circa 1 miliard de euro anual, la bugetul de stat.

Senator: „Armagedon pentru sectorul privat”

Un semnal de alarmă a tras şi senatorul PNL Florin Cîțu, care susține că, în ședința de Guvern de mâine, Cabinetul Dăncilă ar urma să discute și să adopte o ordonanță de urgență cu peste 60 de articole, „fiecare articol cu o nouă taxă pentru fiecare sector din economie”. Parlamentarul liberal prezintă și două facsimile în sprijinul afirmațiilor sale.

„Armagedon pentru sectorul privat! Îședința de Guvern de mâine, Dragnea și Vâlcov, susținuți de Teodorovici și ALDE, introduc OUG-ul care dinamiteazătot sectorul privat și marchează revenirea României la socialism exact la 29 de ani după eliberare. Ordonanța are peste 60 de articole, fiecare articol cu o nouă taxă pentru fiecare sector din economie!”, scrie senatorul PNL pe contul său de Facebook. 

 
Categorie articol: 

Comentarii