Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernul Tudose pune în pericol Unităţile Protejate

• companiile cu peste 50 de angajaţi nu mai pot cumpăra servicii ori produse de la Unităţile Protejate, pentru a nu mai angaja 4% persoane cu dizabilităţi, lucru stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă dată în luna august, şi care a intrat în vigoare de la 1 septembrie • potrivit noilor reguli, companiile plătesc taxe de 100% din salariul minim brut pentru fiecare persoană neangajată direct către stat, Unităţile Protejate fiind sărite din schemă • în acest fel multe persoane cu dizabilităţi vor ajunge pe drumuri

 

Unităţile Protejate din Brăila şi din toată ţara sunt în pericol! Guvernul Tudose a dat o ordonanţă de urgenţă, la începutul lunii august, prin care a făcut schimbări majore asupra Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Actul normativ a intrat în vigoare de la 1 septembrie, deşi mai multe ONG-uri au tot tras semnale de alarmă că actualii angajaţi cu dizabilităţi din cadrul Unităţilor Protejate vor fi şomerii de mâine, însă nimeni nu le-a oferit niciun răspuns.

Ce a schimbat exact acest act? Înainte de ordonanţa de urgenţă din august, companiile cu mai mult de 50 de angajaţi aveau obligaţia să aibă 4% angajaţi persoane cu dizabilităţi, în caz contrar, plăteau 50% din salariul minim brut pe ţară pentru fiecare persoană neangajată. Totodată, mai exista “portiţa” ca aceşti bani să nu ajungă la stat, ci la Unităţile Protejate în cadrul cărora erau angajate persoane cu dizabilităţi, în schimbul unor servicii sau produse. De la 1 septembrie, Unităţile Protejate au fost eliminate din schemă, iar taxa s-a mărit la 100% din salariul minim brut, adică 1.450 lei, pentru fiecare persoană neangajată, bani care ajung direct în bugetul de stat, acea “portiţă” fiind închisă.

În Brăila, există 6 Unităţi Protejate, toate cu sediile în municipiu, dintre care cinci societăţi comerciale şi un ONG: Atelierul Servicii IT&C din cadrul SC “Analizing and Making Software” SRL, SC “Confprotect” SRL, SC “Dobimane Conf” SRL, SC “Office Max” SRL, SC “Unipact” SRL şi secţia “Luminiţa” din cadrul Fundaţiei “Lumina” Brăila, potrivit listei afişată pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Luăm exemplul ONG-ului Fundaţia “Lumina”. Unitatea Protejată funcţiona cu 3 angajaţi, dintre care două persoane cu dizabilităţi şi un tutore. Aceştia şi alte două persoane din cadrul serviciului de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu au fost trimise acasă, în concediu fără plată pentru următoarele 30 de zile. Decizia a fost de comun acord, angajaţii sperând ca directorul fundaţiei, Carmen Neacşu, să găsească o soluţie prin care să ţină în viaţă Unitatea Protejată, mai ales că salariul era singura sursă de venit pentru unii dintre ei. “Ei (angajaţii n.r.) au înţeles situaţia şi am luat decizia de comun acord pentru concediu fără plată. Sperăm ca în cele 30 de zile să găsim o soluţie”, ne-a declarat Carmen Neacşu.

Prin intermediul acestei Unităţi Protejate, directorul Fundaţiei “Lumina” a reuşit să achite o parte din datoriile ONG-ului, datorii “moştenite” de la predecesorii săi.
Categorie articol: 

Comentarii