Mergi la conţinutul principal
Ce-a mai rămas din “Mia de hectare” revine la Brăila

Guvernul Tudose, măsuri pro-Brăila

• ieri, în şedinţa de Guvern, s-a dat undă verde procedurii administrative menite să repare orgoliul rănit al Brăilei: readucerea la judeţ a terenului de 655 ha, rămas nefolosit de gălăţeni, pe raza comunei Vădeni, chiar la intrare în oraşul vecin • Secretariatul Guvernului va cere CLM Galaţi să promoveze un proiect de hotărâre prin care cele 655 ha să revină în proprietatea publică a statului • cel mai probabil, în etapa a doua, de la stat va ajunge fie la CJ Brăila, fie la Comuna Vădeni • rămâne de văzut şi în ce condiţii se va întâmpla asta, dat fiind faptul că gălăţenii au bătut deja palma cu un arendaş care s-a angajat să facă lucrări agricole pe terenul respectiv

 

Guvernul Mihai Tudose a dat satisfacţie, într-un final, Brăilei în problema “miei de hectare”, aflată pe raza comunei Vădeni, făcută cadou acum 15 ani Galaţiului pentru realizarea celebrei investiţii imobiliare în cartierul ANL “Dimitrie Cantemir”. În şedinţa de miercuri,13 septembrie, a Executivului a fost aprobat un memorandum care pune în mişcare angrenajul administrativ al statului pentru revenirea la Brăila a bucăţii de teren în suprafaţă de puţin peste 655 ha, rămasă “neconstruită” şi pe care gălăţenii au şi concesionat-o deja pentru activităţi agricole. Rămâne de văzut, pe mai departe, după notificarea oficială a UATM Galaţi cu privire la decizia Guvernului, dacă firma care a câştigat la licitaţie dreptul de folosinţă asupra terenului se va considera în vreun fel lezată în drepturi şi dacă va încerca o eventuală reparaţie pe calea instanţei. Veştile bune nu se opresc aici, pentru că la pachet cu decizia pe subiectul “mia de hectare” a mai venit şi o Hotărâre de Guvern care parafează o tranzacţie, demult şi insistent solicitată de către Primăria Brăila, vizând bazinul acoperit de înot de la Liceul cu Program Sportiv. În lucru ar mai fi şi un alt act normativ similar, care ar viza ce-a mai rămas din stadionul de atletism, cerut, de asemenea, de către Primăria Brăila.

 

Transfer în doi timpi

În şedinţa de Guvern de miercuri, 13 septembrie, s-a făcut primul pas major pe plan administrativ care vine să închidă o rană mai veche pe obrazul autorităţii locale dar şi pe obrazul organizaţiei brăilene a PSD: delicata problemă cu “mia de hectare” a Vădeniului dată în proprietate UATM Galaţi în 2002 pentru a fi implementat acolo un ambiţios proiect imobiliar Cartierul Dimitrie Cantemir. Prin Memorandum, Guvernul Mihai Tudose a aprobat transmiterea de către Secretariatul General al Guvernului a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Galaţi în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui teren în suprafaţă de 655,29 ha în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Mai pe româneşte, Guvernul a dat undă verde SGG să ceară CLM Galaţi să perfecteze actele necesare pentru a preda cele 655,29 hectare de la Vădeni.

Transferul către Brăila se va face practic în două etape: CLM Galaţi va adopta o hotărâre prin care să cedeze în proprietatea publică a statului respectivul lot de teren, pentru ca, în faza a doua, bunul imobil să fie predat Brăilei. Şi aici rămâne de văzut ce vor stabili factorii decizionali, mai precis, cui îi va reveni în proprietate şi administrare lotul: Consiliului Judeţean Brăila, Primăriei Vădeni, ori, de ce nu, CLM Brăila, chiar dacă în repetate rânduri primarul a spus că nu-şi doreşte terenul respectiv? Mai este până atunci un hop de trecut: mai întâi de toate, trebuie ca proiectul de hotărâre privind cedarea să şi treacă de votul consilierilor municipali gălăţeni. Spunem asta, pentru că, interesant de punctat, autorităţile gălăţene au parafat deja un contract de concesiune, atenţie! în urma unei licitaţii publice, cu o firmă interesată să facă agricultură la Vădeni pe lotul de 655,29 ha. Ceea ce înseamnă că Galaţiul ar putea fi expus unui eventual proces cu arendaşul, care este lăsat, practic, fără obiectul muncii. Iar dacă ar fi să ducem exerciţiul de logică şi mai departe, lucrurile ar fi infinit mai complicate dacă, de exemplu, arendaşul a apucat să facă acolo însămânţări de toamnă. Cine-l va despăgubi pentru o eventuală producţie agricolă viitoare dacă va fi, să zicem, reziliat contractul de concesiune? Va fi dat Brăilei terenul respectiv cu tot cu arendaş ori se va întoarce liber de sarcini, iar Galaţiul va fi lăsat să se descurce cum poate într-un eventual proces? Iată alte întrebări la care rămâne să aflăm un răspuns clar după ce vor fi demarate efectiv procedurile administrative de transfer. Până una, alta, surse din cadrul municipalităţii gălăţene ne-au precizat că nu a fost primită deocamdată o comunicare din partea Guvernului privitoare la transferul celor 655,29 ha de la Vădeni.

 

Chiriac: “Acel teren poate să fie subiectul unui proiect de dezvoltare între cele două oraşe”

Reacţia autorităţilor brăilene a fost de bucurie rezervată la auzul veştii că Guvernul Tudose a dat drumul unei proceduri administrative vizând ce-a mai rămas din “mia de hectare”. Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, nu a dorit să vorbească prea mult despre acest subiect. El a punctat că în cazul în care acest demers va prinde contur, adresele trimise de către CJ Brăila au fost cât se poate de corecte şi şi-au atins ţinta.

“Nu aş vrea să comentez foarte mult, dar dacă în memorandumul respectiv într-adevăr este vorba despre mia de hectare, se pare că adresele pe care le-am trimis eu, corect, normal şi legal, către ministere, către Guvern, îşi fac efectul. Dar chiar nu vreau să comentez”, a declarat Chiriac.

Mergând mai departe, şeful judeţului a explicat pe scurt care sunt paşii de urmat după ce gălăţenii vor da curs solicitării venite de la Guvern. Acesta a punctat că speră ca Brăila să intre în posesia terenului, însă la fel de mult îşi doreşte ca acesta să joace un rol important în reluarea proiectului privind aglomerarea urbană dintre cele două judeţe.

“Ne mişcăm în direcţia bună. Eu aşa consider. Am spus că nu comentez, dar mă puneţi în postura să vă reamintesc ce am declarat în trecut. Normal şi corect, judeţul Brăila nu avea cum să preseze foarte mult Guvernul sau statul român să i se dea terenul, pentru că acel teren nu a fost niciodată al judeţului nostru. De asemenea, a fost dat în administrare unei alte Unităţi Administrativ-Teritoriale. Normal şi legal, ca să ajungem în punctul de plecare, trebuie revenit, iar UAT-ul respectiv să cedeze înapoi statului român acel teren. Şi exact cum am spus de fiecare dată, acel teren poate să fie subiectul unui proiect de dezvoltare între cele două oraşe. Pentru că nici municipiul Galaţi, dar nici municipiul Brăila nu se poate extinde altfel decât tocmai pe acel teren. Pentru că acolo este zona cea mai propice ca cele două entităţi să se unească şi să devenim a doua aglomerare urbană după Bucureşti. Eu îmi voi menţine poziţia. Consider că doar printr-o asociere dintre cele două entităţi şi comunele limitrofe, putem aduce un plus şi o dezvoltarea corectă şi durabilă acelei zone”, a conchis Chiriac.

Primarul Marian Dragomir a evitat să comenteze pe marginea problematicii “mia de hectare”. Nici despre bazinul de la LPS şi stadionul de atletism nu a dorit să comenteze prea mult, însă a insistat pe ideea că va vorbi abia după ce va primi o hârtie oficială de la Guvern. “Nu pot să vă spun nimic despre Bazinul de înot, deşi ştiu că a trecut ieri (n.r. - miercuri), prin hotărâre de Guvern. Dar nu am primit încă hotărârea. În legătură cu stadionul de atletism, am vorbit cu domnul ministru şi m-a informat că s-a trimis documentul de la Ministerul Tineretului şi Sportului la Ministerul Justiţiei, în vederea obţinerii avizului de legalitate pentru a fi promovată hotărârea de Guvern. Probabil că o să primim şi stadionul de atletism, eu chiar îmi doresc acest lucru”, a declarat Dragomir

 

Tudose: “no comment”

Contactat de reporterii “Obiectiv”, premierul Mihai Tudose nu a dorit să comenteze prea mult pe subiectul legat de “mia de hectare”, însă a explicat doar că este vorba despre o procedură destul de complicată. Cât despre transferul bazinului de la LPS, sursa citată a punctat că: “Este ceva normal, nu e nimic deosebit. Este o chestiune administrativă făcută la solicitarea autorităţii locale. Nu e nici primul, nici ultimul”.

 

Povestea miei de hectare, datată 2002

După cum deja se ştie, în anul 2002, autorităţile brăilene s-au trezit în faţa faptului împlinit că din teritoriul judeţului nostru a fost ruptă o bucată de peste 1.000 ha, pe raza comunei Vădeni, pentru a fi dată în proprietate municipiului Galaţi. Totul s-a pus la punct, cel puţin declarativ, fără ştirea oficialilor brăileni, în 2002, pe vremea fostului premier PSD Adrian Năstase, când parlamentarul gălăţean Dan Nica, pe atunci ministru în Guvern, era pe cai mari în ierarhia partidului social-democrat. Pe terenul astfel dobândit au fost construite câteva blocuri, fără a afecta însă toată suprafaţa, rămânând neutilizat un lot de puţin peste 655 ha. Consilierii municipali gălăţeni s-au gândit să dea o utilitate terenului respectiv, aşa că, în vara acestui an, şi-au dat girul pentru organizarea unei licitaţii publice în urma căreia să fie selectat un arendaş care să valorifice potenţialul agricol al celor 655,29 ha de la Vădeni.

Ei bine, după aflarea veştii, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a precizat că nu şi-ar dori să scormonească trecutul şi să strice din nou relaţiile cu gălăţenii pe acest subiect. Însă cum consilierii judeţeni PNL au intrat pe fir şi au cerut public demararea demersurilor pentru recuperarea terenului rămas neconstruit de la gălăţeni, situaţia s-a schimbat pe parcursul ultimelor luni. Astfel, Chiriac a decis să transmită mai multe adrese către Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Agriculturii, către prefectul judeţului Galaţi, dar şi către prim-ministrul Mihai Tudose, în care a relatat faptul că administraţia gălăţeană a închiriat terenul în scop agricol, deşi l-a primit pentru a construi locuinţe sociale. În paralel, consilierii judeţeni PNL, în frunte cu Alexandru Dănăilă, au insistat pe ideea că este nevoie de un proiect de hotărâre al CJ Brăila pentru solicitarea efectivă a terenului pe care nu s-a construit, însă cum majoritatea nu a fost de acord cu propunerea lor, subiectul nu s-a mai concretizat şi a rămas la nivel de dezbateri.

 

Dănăilă susţine sus şi tare înfiinţarea unui parc industrial

Având în vedere că liberalii brăileni au fost cei care au agitat apele privind preluarea miei de hectare de la Galaţi, vestea că Guvernul a început demersurile în acest sens a fost primită foarte bine de către aceştia. Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a afirmat că şi la Consiliul Judeţean ar trebui să continue procedurile pentru solicitarea terenului, odată ce acesta va ajunge în proprietatea statului. Mai mult, acesta a ţinut să sublinieze necesitatea realizării unui parc industrial în zona respectivă, cu precizarea că dacă un atare proiect s-ar contura, ar crea o serie de beneficii atât judeţului nostru cât şi celor limitrofe.

“Acolo este o zonă care poate genera un motor de dezvoltare regională. Pentru că se poate crea o zonă de interes, o zonă fierbinte, nu doar pentru judeţul Brăila, ci şi pentru judeţele limitrofe, iar dacă s-ar construi un parc industrial ar fi practic punctul de plecare pentru dezvoltarea unei întregi infrastructuri, care poate fi şi medicală şi socială şi de alte tipuri. Eu aştept, într-un final, să dăm şi hotărârea de Consiliu Judeţean, pentru că nu cred că va putea să facă Guvernul ceva doar în baza unor adrese. Dar este important acum să urmărim traseul şi să ne pregătim, bineînţeles, cu un proiect mai amplu, legat de ceea ce vrem să facem acolo. Să nu obţinem terenul şi să ne gândim după aceea care este planul. Noi avem o propunere şi ar trebui să o dezvoltăm mai departe”, a afirmat Dănăilă.

 

«Apele tulburi» ale bazinului LPS

Aşa cum aminteam la începutul articolului, în şedinţa de miercuri, 13 septembrie de la Guvern a fost aprobată şi o Hotărâre vizând transferul de la Ministerul Tineretului şi Sportului a bazinului acoperit de înot din curtea LPS Brăila, către municipalitatea locală. Mai precis în textul de act normativ se face vorbire despre “actualizarea valorii de inventar şi modificarea datelor de identificare ale unui imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului- Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila, şi transmiterea lui din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului-Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila, în domeniul public al Municipiului Brăila”.

Problema cu acest obiectiv sportiv este că în luna august 2016, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila a decis să pună lacătul pe uşa bazinului, pentru a preîntâmpina accidente iminente grave în contextul în care în ultimii ani nimeni n-a mai făcut investiţii serioase la bazin. După acest episod, Primăria Brăila a solicitat Ministerului Sportului bazinul în administrare sau în proprietate pentru a putea interveni şi a-l reabilita, însă răspunsul nu a venit prea rapid. Undeva prin luna octombrie a anului trecut, Ministerul Tineretului a alocat fondurile necesare pentru redeschiderea bazinului acoperit, iar banii au ajuns la DJST Brăila. Tot în luna respectivă, consilierii municipali au aprobat un proiect de hotărâre privind trecerea bazinului din domeniul statului român în cel al municipiului Brăila, iar demersurile şi negocierile pentru intrarea în posesia imobilului au continuat, iată, cu rezultat pozitiv.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro