Mergi la conţinutul principal
Războiul pentru mia de hectare a Brăilei a ajuns la instanţă

Guvernul Tudose, la Tribunal cu Galaţiul

• Guvernul României a decis să cheme în judecată Primăria Galaţi plus Consiliul Local al Municipiului Galaţi pentru a recupera în proprietatea statului cele 655,29 ha, parte a lotului “Mia de hectare” • practic, solicitarea la instanţă este aceea de a obliga autorităţile gălăţene să aprobe HCLM privind trecerea terenului respectiv, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului • magistraţii Tribunalului Bucureşti sunt cei care vor încerca să tranşeze acest litigiu • reacţia primarului Ionuţ Pucheanu: «aceştia sunt paşii fireşti şi instituţiile abilitate îşi vor face treaba»   

 

Guvernul Mihai Tudose a dat în judecată Galaţiul pentru mia de hectare a Brăilei. Se deschide astfel calea unui proces care se anunţă unul de durată la finalul căruia Executivul urmăreşte să determine autorităţile de la Siret să finalizeze procedura privind predarea celor 655 ha de teren de pe raza comunei Vădeni, făcute cadou Galaţiului, în 2002, de Guvernul Năstase. Practic, mini-Parlamentului vecin i-a fost cerut printr-un memorandum de Guvern să emită o hotărâre prin care să pecetluiască transferul înapoi, în proprietatea statului, a lotului respectiv, parte din mia de hectare în litigiu, numai că Primăria Galaţi a zis pas. Plângerea a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti, tranşarea problemei urmând a fi făcută pe calea contenciosului administrativ. Primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu a venit cu un comentariu sec, punctând că aceştia sunt paşii legali şi că lasă instituţiile statului să-şi facă treaba.

 

Plângerea la instanţă a fost înaintată către finalul lunii noiembrie

Răspunsul Guvernului Tudose după ce Primăria Galaţi i-a dat cu tifla în legătură cu solicitarea de a înapoia statului proprietatea terenului de 655 ha de la Vădeni: a promovat acţiune în instanţă. Mai precis, Executivul a formulat plângere la Tribunalul Bucureşti împotriva Primăriei Galaţi şi a Consiliului Local Municipal Galaţi, ţinta fiind obligarea autorităţilor gălăţene să emită o hotărâre de CLM: “Obligare emitere act administrativ”, după cum se menţionează în informaţiile despre dosarul în cauză. “Vă comunicăm faptul că Guvernul României a formulat o cerere de chemare în judecată, în temeiul dispoziţiilor art.9 din Legea nr.213/1998 privind bunurile proprietate publică, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificările şi completările ulterioare”, este răspunsul primit în urma solicitării adresate de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” Secretariatului General al Guvernului României pe tema “mia de hectare”.

Potrivit datelor disponibile pe portalul instanţelor de judecată, plângerea a fost depusă la Tribunalul Bucureşti în data de 23 noiembrie 2017, ajungând la Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal. În dosar, reclamant apare, după cum spuneam mai devreme, Guvernul României, iar pârâţi sunt Municipiul Galaţi, reprezentat prin Primar, şi Consiliul Local al Municipiului Galaţi, cu precizarea că, deocamdată, nu a fost stabilit primul termen în dosar.

Reporterii “Obiectiv” au încercat să obţină şi un punct de vedere din partea autorităţilor gălăţene, iar primarul Ionuţ Pucheanu a transmis un răspuns sec: “În principiu, aceştia sunt paşii fireşti şi instituţiile abilitate îşi vor face treaba”.

 

Guvernul a cerut înapoi lotul de 655 ha în luna septembrie

Întreg scandalul pe tema miei de hectare s-a reaprins anul acesta după ce cotidianul “Obiectiv” a descoperit şi a făcut public faptul că CLM Galaţi a scos la licitaţie, în vederea concesionării în scopuri agricole, lotul de teren în suprafaţă de 655,29 ha pe raza comunei Vădeni. În urma acelui articol de presă, sfera politică locală s-a inflamat, liberalii brăileni solicitând insistent Consiliului Judeţean demararea procedurii de recuperare a suprafeţei de teren în discuţie. Deşi prima reacţie a CJ Brăila a fost de “ignore”, ulterior a formulat totuşi şi transmis Guvernului, la conducerea căruia venise între timp Mihai Tudose, o adresă prin care atrăgea atenţia asupra situaţiei cel puţin ciudată legată de lotul de teren de 655,29 ha: fusese transmis în proprietatea Primăriei Galaţi cu scopul strict de a servi proiectului imobiliar “Cartier Siret”, redenumit ulterior “Dimitrie Cantemir”, în cadrul căruia urma să se construiască mai multe blocuri în regim ANL, însă autorităţile gălăţene s-au apucat să-l arendeze în scopuri agricole. Reacţia Executivului a fost ca, în cursul lunii septembrie, mai precis, miercuri, 13 septembrie, în şedinţă de Guvern, să aprobe un Memorandum de transmitere de către Secretariatul General al Guvernului a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Galaţi în scopul adoptării de către acesta din urmă a unei hotărâri privind trecerea lotului de 655,29 ha din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Memorandumul subliniază că “Transmiterea dreptului de proprietate a fost efectuată sub condiţia de a se utiliza terenul pentru construcţii de locuinţe şi utilităţi sociale”, iar la final precizează că: “Din analiza modului cum a fost aplicată Hotărârea Guvernului nr. 512/2002 (actul prin care s-a realizat transferul celor 1.000 ha de la Vădeni - n.r.) rezultă faptul că, de 15 ani, cea mai mare parte din cele o mie de hectare nu este utilizată potrivit destinaţiei stabilite iniţial”.

Numai că autorităţile gălăţene au hotărât să ignore pentru moment acea solicitare, în sensul că au retras în ultima clipă de pe ordinea de zi a şedinţei CLM de la finele lunii octombrie proiectul de HCLM “privind trecerea terenului în suprafaţă de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului”, cerut în mod expres de către Guvern. “Cred că se impune o mai bună analiză a unei decizii atât de importante pentru noi, decât să ne aruncăm cu capul înainte şi să luăm decizii pripite. Mai există potenţial, proiecte ce pot apărea pe zona respectivă şi atunci este normal să reanalizăm toate opţiunile. Sperăm la un dialog ceva mai direct şi mai bun cu Guvernul României tocmai pentru a vedea şi a înţelege şi noi exact pentru ce ni se cere cumva acest teren înapoi. Nu înţeleg de ce pentru parcela de 300 de hectare pe care, la fel, o avem dată în arendă de mai bine de 3 ani, nimeni nu spune nimic. Se pare că doar aici, pe lotul acesta de 600 ha, am deranja, dar vom afla totul la momentul potrivit. Nu am scos din circuitul agricol decât 45 de hectare, restul sunt în acelaşi stadiu în care ne-a fost predat. Deocamdată, orice nelămurire este în avantajul nostru pentru că terenul rămâne în proprietatea municipiului Galaţi. Prin urmare, dacă ne lămurim sau nu le lămurim cât de curând nu afectează cu nimic bunul mers şi patrimoniul municipiului Galaţi. (...) Este un proiect care avea toate avizele de 3 săptămâni, dar în urma discuţiilor pe care le-am avut cu ceilalţi factori de decizie locali, am ajuns la concluzia că e mai bine, pentru moment, să retragem şi să reanalizăm această iniţiativă”, a comentat Ionuţ Pucheanu, primarul Galaţiului, imediat după şedinţa CLM din octombrie.

 

Primarul Galaţiului: “Dacă presa din Brăila doreşte cancan...”

Replica tăioasă a premierului Mihai Tudose în faţa sfidării făţişe a autorităţilor din Galaţi nu a întârziat: “Îi mulţumesc primarului Pucheanu că a recunoscut public că, în plus faţă de cele 655 de hectare pe care Guvernul i-a cerut deja să le înapoieze statului, primăria Galaţi a folosit, tot în agricultură, alte 300 de hectare. Cred că domnul primar ar trebui să se preocupe de reintrarea cât mai grabnică în legalitate în ceea ce priveşte sutele acestea de hectare pe care Galaţiul le-a primit prin hotărâre de guvern cu un scop foarte precis: construcţia de locuinţe. În acelaşi context, eu nu înţeleg ce fac organele statului cu privire la acest aspect care înseamnă schimbarea ilegală a destinaţiei unor terenuri şi încasarea ilegală a unor venituri care se cuveneau primăriei Vădeni din judeţul Brăila. Să fim bine înţeleşi: nu reacţionez aşa pentru că sunt brăilean ci în calitate de prim-ministru. Vom ţine cont, aşadar, de informaţiile primite de la primarul Galaţiului, ceea ce sper că vor face şi instituţiile statului”.

Se pare însă că replica tăioasă a premierului nu l-a afectat pe edilul gălăţean care a comentat ulterior spunând că, de fapt, subiectul “mia de hectare” ar fi unul artificial iniţiat şi întreţinut de “presa din Brăila”: “Eu cred că securea aceasta a pseudoconflictului dintre Galaţi şi Brăila a fost îngropată de multă vreme, chiar dacă mai sunt destui care bagă băţul prin gard. Aspecte de genul acesta se vor rezolva extrem de rapid, în folosul ambelor comunităţi, şi veţi fi extrem de bine şi de plăcut surprinşi. Dacă presa din Brăila doreşte cancan, eu, primar de Galaţi, nu o să-i ofer cancan!”, a declarat edilul pentru publicaţia gălăţeană Viaţa Liberă.

 

Cum a fost folosită mia de hectare

Un document oficial al Primăriei Galaţi detaliază modul de utilizare a terenului de 1.000 ha de pe raza comunei Vădeni. Actul cu pricina arată clar că municipalitatea de peste Siret are un al doilea contract de închiriere, tot în scopuri agricole, a 300 de hectare de pe amplasamentul în discuţie, iar asta în afară de cele 655,29 ha cerute înapoi de Guvernul Tudose! Practic, proiectul imobiliar “Dimitrie Cantemir” ocupă nici 9 hectare, mai detaliat 8,9 hectare, suprafaţă pe care au fost construite şi apoi închiriate în regim ANL blocurile din cartierul amintit. Alte 7,5 hectare au fost transmise statului, pentru realizarea obiectivului de investiţii “Spital Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi”. Astfel au rămas neutilizate în scopul declarat al proiectului imobiliar aproape 963 ha (300 ha plus 655,29 ha plus 7,65 ha aferente proiectului cu spitalul regional).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro