Mergi la conţinutul principal

Guvernul trebuie să reducă cu 20% numărul angajaţilor din aparatul de stat

Aici Guvernul trebuie să se comporte cu toată seriozitatea şi să reducă masiv aparatul de stat. (...) Pot înţelege interesul partidelor de a fi reprezentate în administraţie, conform rezultatului alegerilor, asta nu este de neînţeles. (...) Ce nu înţeleg este tergiversarea diminuării aparatului de stat excesiv, adică trimitere în şomaj a unui mare număr de funcţionari publici şi contractuali", a declarat Băsescu la RRA.
Preşedintele a spus că funcţionarii "încarcă inutil" statul de plată.
El s-a arătat convins că Executivul va fi nevoit să reducă numărul bugetarilor din administraţie, însă problema este dacă o va face în timp util sau prea târziu, după ce "acest aparat bugetofag" va consuma toate resursele. Băsescu a explicat că sporurile pe care le primesc funcţionarii sunt prevăzute în legi şi pot fi revendicate de aceştia în instanţă, prin urmare unica soluţie este reducerea aparatului de stat.
"Nu diminuarea salariilor este soluţia, ci lasă omul relativ bine plătit, dar redu cheltuielile aducând aparatul de stat la o dimensiune normală, noi avem o dimensiune în exces a aparatului de stat", a spus el.
Preşedintele a spus că îl apreciază "extraordinar de mult" pe Emil Boc că încearcă să rezolve problema prin negociere în interiorul coaliţiei, dar a spus că nu se poate negocia până când se "scufundă" bugetul de stat.
Preşedintele Traian Băsescu enumera, în 29 martie, două alternative de reducere a cheltuielilor, care să pună în aplicare acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Prima prevedea "îngheţarea salariilor funcţionarilor publici şi contractuali şi, în timp, o aşezare a sporurilor la 30% din salarii", iar cea de a doua viza "reducerea cu 5% a numărului de funcţionari existenţi în administraţia centrală şi îlocală". Excepţie de la "îngheţare" ar urma să facă salariile şi pensiile foarte mici, ca urmare a actualei perioade de criză, mai spunea Băsescu. În data de 10 aprilie, premierul Emil Boc anunţa că Executivul a decis să menţină locurile de muncă în sistemul bugetar, cu posibilitatea unor eventuale majorări salariale în 2009, în funcţie de evoluţia economiei şi de economiile bugetare, refuzând astfel varianta disponibilizării a 5% din personal.
Până în prezent, Guvernul a aprobat, în şedinţa din 22 iulie, un proiect de lege care prevede reducerea cu 20% doar a personalului din cabinetele demnitarilor, urmând ca acesta să fie dezbătut în Parlament în procedură de urgenţă, astfel încât măsura să devină obligatorie într-un timp mai scurt şi pentru demnitarii din administraţia locală. Ca urmare a acestei decizii, 417 din cei 2.083 de angajaţi ai cabinetelor miniştrilor, secretarilor de stat, preşedinţilor de CJ, de agenţii guvernamentale şi primarilor îşi vor pierde locurile de muncă de la 1 august.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro