Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernul redistribuie 220-280 milioane euro în "Prima Casă", de la băncile care nu au dat credite

Astfel, reprezentantul FNGCIMM, Aurel Șaramet, a precizat că 7-8 bănci au consumat între 0 și 3% din plafoanele de garanții, iar sumele nefolosite vor fi redistribuite.
El a precizat, după întâlnirea cu premierul Emil Boc, că primele bănci în funcție de creditele acordate sunt BRD, BCR, Banca Transilvania, Alpha Bank, Volksbank și Raiffeisen Bank, iar primele patru bănci acoperă 88% din totalul sumelor consumate până acum.
În ceea ce privește CEC Bank, Șaramet a spus că într-o perioadă a existat "un avânt ceva mai puternic" la creditele în lei, dar pentru că acestea sunt mai scumpe decât cele în euro, în acest moment nu există o "dinamică satisfăcătoare". "Am discutat cu CEC Bank, caută alte soluții, dar cu certitudine vom redistribui o parte din bani și de la CEC", a spus el.
Președintele Fondului a mai spus că trei bănci nu au consumat "niciun leu" din plafonul de garanții, iar alte patru-cinci bănci au avut un "consum" de 0,1 - 3%. Acesta a declarat că nu poate nominaliza băncile care se află în această situație.
"Tuturor acestor bănci le vom lua o parte dintre sumele alocate pentru a le redistribui", a spus Șaramet. "Totalul sumelor alocate (în urma redistribuirii n.r.), după primele estimări, se ridică undeva între 220 și 280 de milioane de euro", a declarat el.
Președintele Fondului a adăugat că 25,5% din cele aproximativ 4.800 de case achiziționate până în prezent prin Programul "Prima Casă" sunt construite după anul 2008. La noua realocare vor fi acordate separat fonduri - aproximativ 30-40% din acestea - pentru case care urmează să fie construite.
Numărul de zile în care este soluționat un dosar de creditare prin Prima Casă a scăzut cu zece zile, de la 47-48 de zile în perioada anterioară, a mai spus acesta.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii