Mergi la conţinutul principal
Greii PSD despre amânarea creșterii punctului de pensie cu 40%

Guvernul PNL încalcă legea

* la unison, Mihai Tudose, Ion Rotaru și Aurel Simionescu condamnă vehement amânarea aplicării legii, fără justificări coerente, fără explicații pe înțelesul pensionarilor, fără a arăta pe ce s-au cheltuit sumele uriașe împrumutate

 

Așa cum se știe, Executivul a atacat la Curtea Constituțională a României (CCR) legea adoptată de majoritatea parlamentarilor PSD, care prevedea majorarea punctului de pensie cu 40% în acest an. Ei bine, potrivit presei centrale, judecătorii Curții Constituționale s-au reunit miercuri pentru a discuta această sesizare a guvernului. După cum a semnalat digi24.ro, decizia CCR a provocat o confuzie totală privitoare la constituționalitatea sau neconstituționalitatea acestei legi. Potrivit digi24.ro, imediat după ședința CCR, informațiile transmise din interiorul Curții Constituționale, pe surse, arătau că judecătorii au decis că majorarea pensiilor cu 40% este constituțională, adică Parlamentul a avut dreptate și Guvernul a sesizat degeaba CCR. Însă, ulterior, comunicatul transmis de Curte a arătat altceva. Mai exact, că judecătorii au admis sesizarea Guvernului și au stabilit că modificarea făcută de Parlament este neconstituțională. După cum au informat și G4Media, prin comunicatul oficial, CCR arată că a admis sesizarea Guvernului și că revine Parlamentului sarcina de a stabili cu cât cresc pensiile.

 

Mihai Tudose: «Legea se pune în aplicare!»

În acest context, redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au luat legătura cu europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose pentru a vedea care este opinia acestuia în legătură cu subiectul majorării punctului de pensie cu 40%. Asta, având în vedere faptul că a fost prim-ministru al României, dar și plecând de la situația grea în care se află țara noastră în prezent: împrumuturile făcute anul trecut, criza din sănătate, dar și declarațiile premierului Florin Cîțu, care a semnalat că deficitul va fi de 7%, având în vedere modul în care se prezintă bugetul în acest moment.

Tudose a precizat că faptul că am ajuns să discutăm dacă să aplicăm o lege în vigoare sau nu, reprezintă o gravă problemă și un joc periculos pe care îl face actualul Guvern, în încercarea de a schimba optica într-o direcție care îi este favorabilă. Potrivit europarlamentarului, nu ar trebui să discutăm dacă se va mări sau nu punctul de pensie, ci doar despre aplicarea legii sau modificarea ei.

”În primul rând, este lege! Astăzi, când stăm de vorbă, e lege! Dacă avem o discuție despre cum putem sau nu putem, sau dacă vrem sau nu vrem să respectăm legea, ieșim din orice zonă de normalitate a unui stat. Fiindcă pe același criteriu, de mâine putem să discutăm dacă putem să traversăm strada pe roșu, sau nu... Dacă avem voie sau nu să avem tun acasă... Deci când Guvernul spune: «am o lege pe care nu o respect», de aici încolo aruncă în aer tot ce înseamnă structură a unui stat, așa cum îl știm și îl vrem, și cum scrie la carte. Deci până să ajungem la discuțiile cu «stai ca să vedem dacă putem sau nu putem»... Fraților, în lege NU scrie opțional sau «în măsura în care se poate». Scrie că se mărește punctul de pensie!”, a declarat Tudose.

Mai mult, PSD-istul a adăugat că atunci când a fost prim-ministrul României a realizat bugetul național, subliniind că știe ce vorbește, astfel că a punctat că Guvernul are obligația de a asigura bunăstarea populației, în primul rând, dincolo de alte lucruri pe care și le-ar propune.

”Domnule, cu asta începi! Cu obligațiile legale. În același timp, asiguri bunăstarea populației, le dai drepturile oamenilor. Adică primii bani pe care îi prinzi în buget trebuie să fie pentru pensii, pentru salarii, pentru sănătate. După aceea vezi dacă îți mai rămân pentru altceva sau nu. Dacă nu îți rămân, atunci abia pentru asta te împrumuți. Discuția pe care o avem astăzi este aruncată pe o zonă absolut de neînțeles, hilară, ca să nu spun că e de nebunie. Domnule, stai un pic! Eu nu vreau să avem o Românie plină de, hai să spunem, mari edificii arhitectonice și cu toată lumea moartă de foame și plină de boli. Nimeni nu vrea chestia asta! Întâi trebuie să asigurăm starea de bine a populației, da?! Dar repet, este o lege! Domnule, că e bună, că e rea... Este o lege și trebuie aplicată! Atâta tot. Că pe această paradigmă în care joacă Guvernul PNL, de mâine ne așteptăm la orice! Nu respectă legea asta, nu mai respectă nici Legea asigurărilor de sănătate, de exemplu! Spun: «păi, nu avem bani, că am stabilit, nu știu, că din banii ăia facem noi altceva»! «Nu vă mai dăm lefurile la bugetari, că avem noi altă prioritate. Așa am stabilit noi, că nu sunt». Este un joc periculos pe care îl face PNL-ul, dar în primul rând, asta este: nu se respectă legea! Orice pensionar poate da în judecată Guvernul, poate da în judecată statul român. Domnule, tu ai lege să faci chestia asta! De ce nu respecți legea?!”, a mai adăugat Tudose.

Întrebat dacă punctul de pensie chiar ar putea fi majorat cu 40% anul acesta, europarlamentarul a repetat că din punctul său de vedere nu așa trebuie pusă problema și că Guvernul are obligația să facă în așa fel încât să aplice legea. Punct. De asemenea, potrivit social democratului există oricând posibilitatea ca majoritatea actuală să realizeze o altă lege pe care să și-o asume.

”O iau de la capăt. Nu este corect să vorbim dacă este posibil sau nu. Este o lege! Trebuie să o aplici! Tu trebuie să faci în așa fel încât să respecți legea, atâta tot! Suntem nebuni?! Cum adică? Dacă vor sau nu? Trebuie să aplice legea! Sau să își asume, nu știu, și să facă o altă lege! Dar pe perioada cât această lege a fost în vigoare trebuie să dea pensiile! Trebuie să respecte legea! Trăim într-un stat guvernat de niște reguli, totuși. Cursa asta în care am picat cu «haideți să vedem dacă se poate». Domnule, nu suntem sănătoși la cap?! Cum adică să vedem dacă se poate! Este o problemă falsă! Problema principală este asta: de ce Guvernul nu respectă legea? Face parte cumva din ciclul ăla: «nu ne interesează decizia Curții Constituționale că nu o respectăm, nu ne interesează ce spune Parlamentul, că nu a zis bine atunci, că nu eram noi, erau alții». Domnule, e Parlamentul! Este lege! Nu mai discutăm despre alte chestiuni! Fiindcă asta este cursa în care am picat toți. Nu există așa ceva!”, a conchis sursa citată.

 

Ion Rotaru: „Unde sunt banii?”

La rândul său, senatorul Ion Rotaru, președintele PSD Brăila, a punctat că de când au venit la putere, liberalii se plâng încontinuu de lipsa banilor. „PNL nu a reușit să explice unde se duc banii. S-au împrumutat cu o sumă imensă, dar nu reușesc să o justifice! Este limpede că există o oglindă a realității, că sumele s-au cheltuit dar în același timp, bani pentru alocațiile copiilor nu sunt, la fel pentru creșterea salariilor profesorilor, iar pentru pensii doar 14%. Asta în condițiile în care anul trecut liberalii au declarat sus și tare că au prins în buget sumele necesare creșterii punctului de pensie cu 40%, după care n-au mai găsit niciun fel de resurse”, ne-a declarat senatorul Rotaru. Pe de altă parte, sursa citată s-a întrebat DE CE UN GUVERN NU RESPECTĂ LEGEA? „Dacă lucrurile se fac după bunul plac în țara asta, înseamnă că oricine își poate permite să încalce legea”, a atenționat Rotaru un pericol pe care l-a punctat și Mihai Tudose. „Dacă bani nu sunt pentru pensii, pentru alocații, pentru agricultură (nu s-au plătit subvențiile la motorină, despăgubirile pentru culturile de primăvară etc), sunt blocaje și la proiectele PNDL, atunci UNDE SUNT BANII”, a continuat în aceeași linie președintele PSD Brăila, adăugând că un guvern capabil și responsabil trebuie să aibă grijă și de zona investițiilor, dar și de zona de consum, legea salarizării ș.a.m.d. „La partid discutăm de posibilitatea de a oferi o sugestie actualei puteri. Mai exact, pe același deficit să venim cu soluții și variante de investiții, dar și cu partea de respectare a legii, cu mărirea pensiilor, alocațiilor...”, a încheiat senatorul Ion Rotaru.

 

Aurel Simionescu: „Lipsa explicațiilor scandalizează oamenii”

În ceea ce-l privește, președintele executiv al PSD, Aurel Simionescu, a venit și cu o altă abordare. „Oamenii, și mai ales pensionarii, sunt înțelegători dacă li se oferă explicații pe înțelesul lor. Am consumat atâta cu criza sanitară, cu Covid-ul, am consumat atâta cu pensiile, etc etc și statul nu mai are bani. Atâta poate statul în acest an”, ne-a declarat Simionescu. Sursa citată a condamnat maniera lipsită de transparență și arogantă a Ralucăi Turcan cu privire la mărirea pensiilor la fel ca și explicațiile „tehniciste” gen deficit bugetar, PIB, care nu sunt „înghițite” de pensionari. „Genul acesta de explicații stau la baza tuturor problemelor”, a punctat președintele executiv al PSD Brăila care a adus în discuție și o altă situație care a influențat opinia publică. „În momentul în care în spațiul public se vorbește de pensii de 40.000 lei pe lună, de 70.000 lei, ce spun oamenii? Că există rezerve de bani inclusiv în sistemul de pensii! Apoi, când cetățeanul simplu îi aude pe guvernanți la televizor că anumite sume nu sunt de la pensii, sunt din altă parte, dar acea altă parte, până la urmă, este tot din buzunarul nostru, ce zice el?”. Nu în ultimul rând, Aurel Simionescu a ținut să sublinieze că la mijloc este vorba despre o lege de anul trecut. „Dacă există o lege, de ce vorbim de derogare? De ce o mai fac atunci? Că nu este vorba despre o lege de acum 10 ani, ci de anul trecut!”, a punctat Simionescu, referindu-se la creșterea cu 40% a punctului de pensie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro