Mergi la conţinutul principal

Guvernul nu e interesat de problema cartierului Siret

Deputatul PD de Braila, Horia Vasioiu, este de parere ca, in ceea ce priveste suprafata de 1.000 de hectare dintre Braila si Galati, aflata in acest moment in administrarea CLM Galati in urma unei hotariri de guvern data in 2002, ca actuala guvernare nu face altceva decit sa paseze motanul in curtea administratiilor locale, desi ii statea in putere sa o rezolve foarte simplu. Acesta a dat citire astfel, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, la raspunsul dat de prim-ministru la o interpelare facuta de deputatul democrat, in luna noiembrie a anului trecut, referitoare la cele o mie de hectare: "Am adresat 2 interpelari cu privire la mia de hectare care, printr-o hotarire abuziva a guvernului PSD, a trecut din proprietatea privata a statului, din comuna Vadeni, in proprietatea publica a municipiului Galati si administrarea CLM Galati, incalcind dreptul de proprietate si Legea nr. 2/1968, privind impartirea administrativ teritoriala a tarii. In ultima interpelare, pe care am facut-o pe 8.11.2005, ii solicitam primului ministru sa anuleze HG 512/2002 si sa revina cele 1.000 ha la proprietarul de drept, judetul Braila. Acesta e raspunsul pe care l-am primit: "Am analizat cu mare atentie problema expusa si punctele de vedere exprimate in aceasta chestiune, la solicitarea mea, de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Constructiilor, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Chestiunea pe care ati semnalat-o este complexa din punct de vedere juridic. In momentul de fata, terenul de 1.000 de ha din zona comunei Vadeni se afla in administrarea CLM Galati, deci al unei autoritati locale. In considerarea dispozitiilor actelor nomative in vigoare, intre MAI si autoritatile administratiei publice locale din judetele Galati si Braila nu exista raporturi de subordonare. Conform principiului autonomiei locale si al descentralizarii, Guvernul nu poate lua initiativa scoaterii unui teren din administrarea unei autoritati publice locale. In conditiile in care autoritatile administratiei publice locale vor initia ele insele, in conditiile legii, un proiect de act normativ cu un obiect de reglementare care se circumscrie propunerii dumneavoastra, MAI va intreprinde demersuri in vederea promovarii acestuia, cu respectarea procedurilor legale la nivelul Guvernului". Adica e clar ca paseaza motanul, nu?".
Deputatul democrat a mai adaugat ca nici restul scrisorii nu face nota discordanta cu prima parte a raspunsului, mergindu-se tot pe ideea ca nu mai sta in puterea Guvernului sa repare o greseala facuta de acelasi organism. "Zice mai departe: "In ceea ce priveste actiunea in justitie, Guvernul nu poate interveni in modul de solutionare a cauzelor, activitatea de judecata fiind atributul exclusiv al instantelor. Verificarea legalitatii si temeiniciei hotaririlor judecatoresti este posibila numai in cadrul cailor de atac, ordinare sau extraordinare, promovate in conditiile si termenele prevazute de lege. In legatura cu problema semnalata de dumneavoastra, intentionez sa fac in continuare citeva demersuri. Voi solicita factorilor responsabili si prefectului, in calitate de reprezentant al guvernului in teritoriu, o informare cu privire la termenii si conditiile in care s-a facut transferul de proprietate, respectiv daca a fost respectat art. 6 al HG 512/2002. Voi solicita, de asemenea, prezentarea, cu titlu de informare a situatiei exacte din teren - daca s-au investit bani publici, daca terenul a fost utilizat in scopul precizat in nota de fundamentare a HG 512/2002. Din acest motiv, permiteti-mi sa revin cu un nou raspuns la interpelarea dumneavoastra dupa ce voi primi toate informatiile solicitate si voi avea o imagine mai clara asupra situatiei la momentul actual". Cred ca e clar, nu?". Horia Vasioiu a tinut sa mai adauge ca, in aceste conditii, se vede nevoit sa mai faca inca o interpelare pe aceasta tema, si ca va continua in acest mod pina va primi un raspuns concret: "Domnul prim-ministru paseaza motanul la altii, cind statea usor la dispozitia lui sa faca un proiect de HG. Practic se paseaza intreaga responsabilitate in spatele unor ministere sau a unor administratii locale. Am vorbit si cu prefectul Nicolae Mitroi si cu subprefectul Aurica Avram, le-am zis de raspuns si i-am rugat sa fie atenti fata de solicitarile pe care le vor cere cei de la cabinetul premierului, pentru a fi in regula fata de o actiune viitoare a premierului si un nou raspuns. In mod sigur cel pe care tocmai l-am primit nu ma multumeste si voi reveni in scurt timp cu o a treia interpelare pe aceasta problema. Nu se poate asa ceva".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro