Mergi la conţinutul principal

Guvernul acorda despagubiri pentru calamitatile din iarna

Dupa luni intregi de asteptare, cind aproape nu mai era nici o speranta, in sfirsit, ieri, Guvernul a anuntat ca producatorii agricoli vor primi despagubiri de la bugetul de stat In valoare totala de 51,44 milioane RON (514,4 miliarde lei vechi) pentru culturile distruse ca urmare a fenomenelor meteorologice produse In perioada ianuarie -iulie 2006, adica inclusiv pentru inghet.
"In sfirsit, in sedinta din data de 2 august, Guvernul a hotarit declararea starii de calamitate naturala In zonele In care culturile Insamintate In toamna anului 2005 au fost afectate total de temperaturile excesiv de scazute din perioada ianuarie - martie 2006, precum si In zonele In care culturile Insamintate In toamna anului 2005 si In primavara anului 2006 au fost afectate total de inundatiile determinate de topirea brusca a zapezilor, revarsari de riuri sau alte ape curgatoare, ruperi de baraje si baltiri, ploi abundente si de durata, din perioada martie - 1 iulie 2006", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis, ieri, de conducerea Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila.
Zonele declarate calamitate natural sint: zona Muntenia-Dobrogea-Oltenia (respectiv judetele Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dimbovita, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vilcea); zona Moldova; zona Banat-Crisana si zona Transilvania.
Judetul Braila este inregistrat cu peste 13.000 ha calamitate de ger, din care 3.544 ha griu, 1.043 ha orz, 3.078 ha orzoaica de toamna si 5.680 ha rapita.
Culturile agricole afectate total pentru care se acorda despagubiri si sumele maxime care se acorda ca despagubire pe unitatea de suprafata sint: griu de toamna si primavara, secara si triticale - 470 RON/ha; orz, orzoaica de toamna si primavara - 430 RON/ha; rapita de toamna si primavara - 470 RON/ha; porumb boabe - 500 RON/ha; floarea-soarelui - 450 RON/ha; soia - 550 RON/ha; sfecla de zahar - 750 RON/ha; legume - 1.960 RON/ha; plante furajere - 560 RON/ha. Nivelul maxim al despagubirilor reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pina la data producerii fenomenului.
De aceste prevederi nu beneficiaza producatorii agricoli ale caror culturi au fost afectate de inundatiile rezultate din revarsarea Dunarii, ce fac obiectul HG nr. 828/2006.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro