Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernare pe datorie

România s-a împrumutat, pe 1 februarie 2018, cu 2 miliarde de euro. De fapt, Guvernul PSD-ALDE s-a împrumutat, în numele României, cu 2 miliarde de euro, la scadențe de 12 ani, respectiv 20 de ani. Nu e primul împrumut de genul acesta, nu va fi nici ultimul. Doar în acest an, Guvernul – prin Ministerul Finanțelor – și-a planificat să împrumute în jur de 50 de miliarde de lei de pe piețele interne și vreo 5 miliarde de euro de pe piețele externe, de la băncile alea rele și capitaliste, care sug sângele proștilor.

În general, România nu are încă un grad de îndatorare foarte mare, prin urmare este în continuare loc de noi împrumuturi. Dar când ai cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană și te lauzi cam cu al treilea cel mai mare avans al economiei din lume, să fii nevoit să te tot împrumuți așa, la bănci, cu 2 miliarde de euro într-o singură zi, parcă nu e chiar un motiv de mândrie. Și în niciun caz un semn de bună guvernare și de responsabilitate economică.

Dar pentru ce s-a împrumutat Guvernul României? Pentru ce va continua să se împrumute cu atâta bănet? Oare pentru construirea măcar a celor 350 de km de autostradă promiși de noul prim-ministru, Viorica Vasilica Dăncilă? Nu, în niciun caz! În ciuda promisiunilor deșănțate făcute de PSD-ALDE în ultimii ani pe tema autostrăzilor, România n-a stat niciodată mai prost de la intrarea în UE la demararea unor noi proiecte de infrastructură ori la finalizarea vreunora începute deja.

Poate s-o fi împrumutat ca să construiască spitalele alea noi regionale, 8 la număr, promise dinainte de alegeri, ori să reabiliteze unele vechi? Aiurea! Nici vorbă de așa ceva. Mizeria și degradarea din sistemul sanitar parcă nu au fost niciodată mai profunde ca acum.

Sau poate s-o fi împrumutat ca să construiască creșe, grădinițe și școli. Sau măcar toalete în cazul celor câteva mii de unități școlare care au WC-ul în fundul curții. Nu, nicidecum! Dimpotrivă, Guvernul închide chiar și o parte din școlile existente.

Și atunci, pentru ce se împrumută Guvernul în draci cu miliarde și miliarde de euro? Pentru refinanțarea datoriei publice și pentru finanțarea deficitului bugetar, după cum a explicat însuși ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Mai exact, pentru a plăti din datoriile mai vechi, dar și pentru a acoperi gaura de la buget, făcută de actuala Putere. De ce există o gaură, când avem cea mai mare creștere economică din UE? Simplu: Guvernul PSD-ALDE cheltuie în continuare mai mult decât produce țara. Trăiește în continuare pe datorie, dar nici nu face ceva util și folositor cu banii, care să ajute următoarelor generații – cum ar fi, de exemplu, infrastructura. Dimpotrivă, îndatorează de fapt noi generații de români pentru a le cumpăra bunăvoința și voturile unora acum, cărora le-a promis câte-n lună și-n stele, fără să se țină de cuvânt. Unii cărora le place să fie mințiți și cumpărați pentru că, la fel ca și Guvernul, nu plătesc ei.
Categorie articol: 

Comentarii