Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gunoaiele purtate de vânt au umplut câmpurile din preajma Depozitului Ecologic de Deșeuri al Brăilei

* un cititor ne-a transmis câteva imagini realizate din mersul mașinii, în urmă cu câteva zile * acesta spunea că zona arată ”groaznic” și se întreba dacă Garda de Mediu îi ”deranjează” vreodată pe administratorii așa-numitului Depozit Ecologic * Garda de Mediu ne-a transmis că se fac verificări periodic și că angajații firmei Tracon adună destul de des deșeurile de pe câmp, dar că situația este foarte greu de ținut sub control atunci când vântul este puternic

 

Terenurile din preajma Depozitului Ecologic de Deșeuri Menajere al municipiului Brăila s-au umplut din nou de pungi de plastic, hârtii și alte resturi purtate de vânt. Situată lângă DN 23, la circa 10 kilometri distanță de municipiu, groapa de gunoi administrată de firma Tracon SRL este în permanență o sursă de deșeuri împrăștiate pe câmp și pe lângă șosea. Zilele trecute, brăileanul Constantin C. a trecut pe acolo cu mașina și a făcut câteva fotografii din mers cu deșeurile împrăștiate de-a lungul șoselei. ”Imaginile sunt făcute pe drumul județean, dinspre Șoseaua de Centură spre localitatea Muchea. Gunoaiele sunt purtate de vânt. Acolo e groapa de gunoi, știu, dar vă spun sincer că în realitate arată groaznic...”, ne-a transmis cititorul nostru. Acesta se întreba dacă Garda de Mediu i-a ”deranjat” până acum pe administratorii așa-numitului Depozit Ecologic.

Cotidianul nostru a solicitat un punct un punct de vedere din partea Gărzii de Mediu Brăila.  În răspunsul formulat, comisarii de mediu ne-au transmis că se fac controale constant la Depozitul de Deșeuri de la Muchea și că administratorii respectivei facilități au fost somați să curețe deșeurile de pe câmp, aceștia conformându-se de fiecare dată. ”În vederea împiedicării împrăștierii deșeurilor ușoare, în cazul apariției vântului puternic, depozitul este delimitat de terenurile agricole din zonă prin garduri din plasă sudată. Astfel, în lungul rampei betonate de descărcare deșeuri, pe lățimea celor trei celule de depozitare și pe direcția predominantă a vântului, este montată plasă sudată, cu înălțimea de 5 m, dublată cu plasă Rabitz. Pentru colectarea deșeurilor ușoare antrenate de vânt de pe terenurile agricole aflate în stânga DN 23 Brăila – Focșani, la ora controlului din data de 31.03.2020 acționa personalul din cadrul Depozitului Ecologic (3 operatori). Pe terenurile limitrofe de pe partea dreaptă a DN 23 s-a acționat încă din data de 30.03.2020, astfel că pe aceste zone nu se mai constata prezența deșeurilor. În ceea ce privește cauza împrăștierii pe zonele limitrofe depozitului a deșeurilor ușoare (pungi de plastic, folie etc), este creșterea vitezei vântului.  De altfel, la controlul anterior, din data de 28.02.2020, echipa de comisari a constatat un fenomen similar, produs la sfârșitul lunii februarie (când viteza vântului a fost de peste  80km/h – conform datelor furnizate de către ANM), iar în urma controlului a fost stabilită măsura de colectare a deșeurilor ușoare împrăștiate  pe terenurile din vecinătate. Măsura a fost realizată în termenul stabilit de Garda de Mediu.

Prin nota de constatare întocmită la data de 31.03.2020, a fost impusă ca măsură în sarcina Tracon SRL executarea acțiunilor de colectare a deșeurilor ușoare de pe terenurile din imediata vecinătate a depozitului, de câte ori este nevoie”, ne-a precizat Garda de Mediu, printr-un răspuns formulat de comisarul de mediu Daniela Agache și contrasemnat de comisarul șef Carmen Tudorache.

 

 

 
Categorie articol: 

Comentarii