Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gunoaiele invatamintului

Marti seara, un "domn" care a spus ca este profesor de matematica de la Liceul Pedagogic "Perpessicius", dar nu a avut bunul simt sa-si spuna numele, m-a sunat acasa, m-a injurat, si m-a amenintat ca ma va astepta intr-o seara sa-mi dea una in cap, sa ma linisteasca. "Ce p***a ma-ti te intereseaza pe tine ce face profesorul Antohe? Am sa te astept intr-o zi si am sa-ti dau una in cap". Mai mult nu am rezistat sa ascult injuriile acelui gunoi care-si spune profesor.
Asta s-a intimplat dupa ce am fost la liceu sa vad ce a hotarit Consiliul profesoral in privinta profesorului Antohe, care s-a dovedit ca nota elevii incorect, ca nu-si pregatea orele la clasa asa cum cere regulamentul si ca lua bani de la copii sub diferite pretexte, fara sa le aduca in schimb culegerile promise. De cind am inceput sa scriu despre acest caz, nu este prima data cind primesc amenintari si injurii. Sotia acestuia, o foarte "respectabila" profesoara de matematica la "Balcescu", si-a permis sa ma sune imediat dupa primele articole si acasa, si la redactia ziarului, sa ma intrebe de ce ma tot iau de viata sotului ei, sa ma injure si sa ma faca exact cum ii vine la gura. Comparatia cu o tata care-si vinde zarzavaturile in piata ar jigni-o, din pacate, pe femeia de la taraba.
Toti ma intreaba ce am cu profesorul? Personal? Nimic, dar ma deranjeaza cumplit ca, in loc sa-si faca datoria, invata elevii cum sa insele, sa santajeze, sa fenteze regulamentele.
In toata aceasta ecuatie conteaza mai putin cita carte stie acest profesor sau cei care ii iau apararea. Conteaza numai ce ajunge la elevi, iar la acestia ajunge gunoiul. A invata matematica nu inseamna ca trebuie sa stii de frica profesorului, nu inseamna ca trebuie neaparat sa te pregatesti acasa la acel dascal. Daca nu este in stare profesorul Antohe sa-si faca treaba la clasa, sa se lase de meserie. Si pentru ceilalti care tolereaza sau practica aceleasi reguli imi permit sa le dau acelasi sfat.
Cum spuneam, nu am nimic cu profesorul Antohe in special. Am ceva cu toti cei care sint violenti, care santajeaza elevii pentru foloase materiale si voi continua sa scriu despre aceste realitati, atita timp cit mai exista elevi si parinti care au curaj sa faca publice aceste practici ilegale.
Aceste comportamente in sistemul de invatamint sint mult mai periculoase decit in oricare alt domeniu, pentru ca in invatamint se formeaza caractere, iar profesorii sint modele. Ce fel de model poate fi profesorul Valerian Antohe? Nu degeaba a inventat romanul proverbul "Cine fura azi un ou, miine va fura un bou". In scoala sint invatati sa fure oul si unii profesori vor sa accept acest lucru, sa-l ascund sub pres? Nu voi face asta pentru ca a tacea inseamna a consimti, iar cei care se dedau la astfel de practici nu merita nici un dram de toleranta.
Parerea mea? Toti cei care procedeaza ca profesorul Antohe si care il apara sint niste gunoaie ale sistemului. Si cred ca este timpul sa se faca putina curatenie. In fond, a venit primavara si traim intr-o tara democratica. Si tocmai de aceea cei care m-au amenintat vor da socoteala in fata institutiilor abilitate ale statului, caci nimeni nu este mai presus de Lege. Nici macar profesorii care au piinea si cutitul in mina la clase, dar la caracter sint doar niste zerouri.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii