Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gunoaie de tot felul

Nu stiu cum poti fi numit cu adevarat "om" in momentul in care, locuind la bloc, ajungi sa-ti arunci gunoiul pe geam, in fata locuintei, pina cind ajungi sa te sufoci in propria mizerie. Cam asta se intimpla in asa numita Colonie de la kilometrul 10, dupa cum au constatat chiar si autoritatile locale, nevoite sa stringa periodic tone de gunoi, cu banii contribuabililor ori ai unei firme private de salubritate. Nu discut despre etnia celor care locuiesc acolo, asta pentru ca nu sint singurii care procedeaza asa. La o adica, nici sa-ti scuturi fata de masa din bucatarie pe fereastra nu e chiar un gest de civilizatie si se practica destul de des prin blocurile minunatei noastre patrii.
La kilometrul 10, situatia este insa catastrofala. Mormanele de gunoi strinse acum de Primarie s-au format in doar citeva saptamini, pentru ca s-a mai facut o data curatenie in zona, cu ocazia unei actiuni de campanie electorala a unui candidat la Parlament. Ma rog, nu e singura zona devenita groapa generala de gunoi. Astfel de depozite ad-hoc se gasesc prin mai multe zone ale municipiului. Fenomenul nu este nici macar unul nou, ci se perpetueaza de ani de zile. Unii arunca gunoiul, Primaria il mai stringe din cind in cind, iar in citeva zile totul devine ca la-nceput.
In Colonia de la kilometrul 10 e si mai rau. Acolo, autoritatile locale au investit sute de mii de euro in reabilitarea locuintelor, a instalatiilor, au tot incercat sa dea locului un aspect cit de cit decent. Locuitorii din zona - pe care, probabil, Primaria nu-i evacueaza din simplul motiv ca se teme sa nu invadeze municipiul - stiu sa se plinga, atunci cind au ocazia, de conditiile grele in care locuiesc, dar nu stiu sa-si pastreze curatenia atunci cind aceasta li se face gratuit.
Acum, Politia Comunitara s-a gindit sa infiinteze o sectie de politie, undeva pe la inceputul anului viitor, pentru pastrarea curateniei si a ordinii publice la kilometrul 10. O idee buna, nimic de zis, dar ar fi fost si mai buna daca ar fi venit mai devreme si s-ar fi pus in practica mai de mult. Cum la fel de buna ar fi fost si ideea ca Politia Comunitara sa pazeasca zonele in care se formeaza gropi improvizate de gunoi si sa-i sanctioneze drastic pe cei care isi arunca mizeria in strada. Ideea exista si se tot vehiculeaza de citiva ani, doar ca nu se pune niciodata cu adevarat in practica. Nu de alta, este clar ca de la multi braileni ori romani, in general, nu mai ai de unde sa scoti civilizatie sau bun simt, dar poti sa aplici cu adevarat legea. Legea aia marunta, care se refera la interzicerea aruncatului gunoiului in strada. Mai ales ca exista o gramada de astfel de legi mici, care sa sanctioneze marea nesimtire a romanului. Doar ca trebuie sa ai si o mare vointa ca sa le pui in practica.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii