Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grupul minorităţilor din Parlament nu susţine proiectul de modificare a Constituţiei

Ovidiu Ganţ susţine că modelul propus ar transforma România într-o republică prezidenţială, gândire care nu corespunde cu viziunea grupului din care face parte, care susţine o republică parlamentară.
"Încă nu am discutat în grup, dar şansele de susţine sunt aproape zero, ca să nu spun că sunt zero. Eu, personal, nu împărtăşesc mai nimic din ceea ce este acolo. Acest proiect este pretenţios numit reformă. El nu răspunde tranşant la chestiunea privind transformarea României într-o republică prezidenţială sau una parlamentară", a afirmat Ganţ.
Deputatul FDGR susţine că transformarea României într-un regim prezidenţial este greşită. "Când forma de organizare concentrează puterea în mâinile unei singure persoane rezultatele sunt catastrofale. Şi avem exemple concrete în istoria modernă a României, începând de la dictatura lui Carol al II-lea, cea a mareşalului Antonescu şi apoi regimul comunist. Comparaţia cu Franţa nu stă în picioare, pentru că Franţa nu a avut perioade de dictatură", a argumentat Ovidiu Ganţ.
Acesta a mai spus că transformarea parlamentului în unul unicameral este o altă decizei greşită, mai ales că motivaţia este reducerea cheltuielilor. "Argumentul că trebuie desfiinţată o cameră a Parlamentului pe motiv de costuri este una ridicolă. Dacă ne gândim doar la aspectul cheltuielilor, atunci putem spune că dictaturile lui Franco sau Salazar au fost mult mai ieftine decât democraţiile", a declarat deputatul.
Nici chestiunea privind imunitatea parlamentară nu este văzută ca un beneficiu. "Aici este o mare doză de populism. Haideţi să ne imaginăm că eu sunt un parlamentar al opoziţiei, iar în ziua în care se votează un proiect important împotriva Guvernului eu sunt oprit în trafic de un poliţist, reprezentant al Guvernului, pe motiv că nu îmi arde un bec la maşină. Mă reţine până când Guvernul îşi trece proiectul, iar apoi îmi dau drumul şi îmi spun că m-au confundat cu un traficant. Nu este posibil aşa ceva", a explicat Ganţ.
Categorie articol: 

Comentarii