Mergi la conţinutul principal

Grupul Alcoolicilor Anonimi Brăila: oameni cu poveşti de viaţă impresionante

sâmbătă, peste 30 de persoane din mai multe judeţe ale ţării s-au întâlnit şi au stat de vorbă, alături de medici şi psihologi, la sala pusă la dispoziţie de Biserica Catolică • membrii grupului AA au împărtăşit experienţe de viaţă, fie ele mai bune sau mai rele, însă concluzia a fost una singură: “Alcoolul poate fi învins!” • psihologul Eduard Bucureşteanu a fost prezent la întâlnire şi a aşternut impresiile pe site-ul Psihoclinica • el ne-a declarat că întâlnirea a fost impresionantă, participanţii fiind oameni culţi cu bogate experienţe şi care au căzut în capcana acestui drog - alcoolul

 

Viaţa bate filmul!”. Grupul Alcoolicilor Anonimi Brăila a organizat, sâmbătă, o întâlnire zonală la care au participat peste 30 de persoane. Au fost participanţi din mai multe colţuri ale ţării, unii venind chiar din Nordul Moldovei, ceilalţi fiind din Bucureşti, Constanţa, Focşani, Galaţi. Dovadă că iniţiativa a fost de bun augur. Psihologul Eduard Bucureşteanu a fost prezent şi el la întâlnire şi a aşternut anumite impresii pe site-ul psihoclinica.eu. El ne-a declarat că întâlnirea a fost impresionantă, participanţii fiind oameni cu bogate experienţe şi care, deşi au căzut în capcana acestui drog - Alcoolul, au reuşit să învingă. “Am avut plăcerea să interacţionez, recent, cu o parte a reprezentanţilor acestei comunităţi, la o întâlnire zonală ce s-a desfăşurat la Brăila. Aproximativ 30 de persoane din Constanţa, Galaţi, Bucureşti şi Brăila, s-au adunat într-o atmosferă relaxantă la un pahar… de apă sau suc (după preferinţă). Oameni care în urma cu 20, 15, 10 sau 1-2 ani erau «clienţi fideli» ai clinicilor psihiatrice, care nu aveau niciun orizont şi păreau total rătăciţi prin această lume, au devenit ca prin minune familişti convinşi, părinţi responsabili, persoane ce au făcut un ţel în viaţă din a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească în urma alcoolismului. «Dăruim ca să păstrăm. Pare absurd şi imposibil: cum poţi păstra ceva ce dai? Însă, pentru a păstra ceea ce ne oferă AA-ul, trebuie să transmitem şi altora acest program fără să aşteptăm în schimb nicio recompensă», îmi spune Costică, vecinul meu de pahar. Plin cu apă, evident”, a scris psihologul Bucureşteanu.

Tot el ne-a mai povestit şi că în urma mediatizării acestei întâlniri, ieri, o persoană cu probleme a venit la cabinet şi i-a cerut să îl pună în legătură cu Ştefan, cel care reprezintă Grupul Alcoolicilor Anonimi Brăila. Dovadă că oamenii caută ajutor şi trebuie să îi ajutăm, noi toţi, să îl primească.

 

Programul de recuperare AA: Cei “12 paşi” care duc la vindecare

Prezentăm un scurt istoric al Alcoolicilor Anonimi care ne-a fost pus la dispoziţie de Ştefan şi care a fost prezentat, cu anumite explicaţii logice, chiar de către psihologul Edy Bucureşteanu pe pagina Psihoclinica. Sunt 12 paşi importanţi care trebuie urmaţi de cei care vor să scape de alcoolism.

AA este cel mai răspândit program de recuperare din alcoolism din lume. Programul a început în 1935 când doi alcoolici s-au ajutat reciproc pentru a se menţine abstinenţi. “Programul AA (care implică “12 paşi” ce duc spre vindecare), are câteva «paradoxuri», aşa cum le numesc cei din comunitate. Unul dintre paradoxuri este «Murim ca să trăim» şi pleacă de la ideea că viaţa unui alcoolic este una întortocheată, cu o gândire… tulbure, ce duce la o moarte treptată cu tot ceea ce înseamnă asta. Prin cei «12 paşi», persoana dobândeşte un mod de viaţă nou, superior. Practic, moare într-o viaţă şi naşte o alta…Grupul este esenţial în recuperare pentru că oferă modele pozitive prin oamenii care sunt în recuperare şi-i ajută pe ceilalţi să îşi diminueze negarea, stigmatizarea, ruşinea.  Programul include participarea la întâlnirile de grup, rugăciune de mulţumire şi ghidare de la Dumnezeu (aşa cum îl vede fiecare), meditaţie, citirea unor articole dintr-o carte, discuţia cu un alt alcoolic despre abstinenţă etc”.

 

Îmbrăţişează-l pe Azi!

Conform AA, există două zile cu care nu are rost să ne mai batem capul sau să ne alimentăm cu teama şi îndoiala. IERI şi MÂINE sunt zilele ce ne încarcă cu poveri ce ne prăbuşesc sub greutatea lor.

Ieri – cu greşelile şi grijile sale, cu gafele şi defectele, cu toate suferinţele, e trecut. Mâine – cu posibilele adversităţi, cu marile promisiuni şi micile realizări, este în afara puterii noastre de control pentru că… nu s-a născut.

Astfel, rămâne o singură zi: AZI!. “Orice om poate duce bătălia unei singure zile. Nu experienţa lui Azi ne prăbuşeşte, ci remuşcarea sau amărăciunea faţă de ceva ce s-a întâmplat Ieri, groaza faţă de ceea ce poate aduce Mâine. De aceea, haideţi să trăim fiecare zi la timpul ei. Dacă în adâncul meu mai aveam ceva dubii înaintea întâlnirii cu comunitatea AA, după două ore de poveşti din categoria « viaţa bate filmul» (cum le place lor să spună), am plecat convins că SE POATE! Da, ALCOOLUL POATE FI ÎNVINS! Cu sprijin, cu susţinere, cu un plan bine stabilit şi aplicat, Alcoolul atât de puternic şi viclean, poate fi dovedit”, a pus punctul pe “I” psihologul Eduard Bucureşteanu.

După cum v-am arătat în articolul prezentat anterior, Ştefan ne-a spus că acest grup al Alcoolicilor Anonimi de la Brăila s-a redeschis în anul 2017.

Ştefan, iniţiatorul grupului, ne-a declarat că îi aşteapă la întâlnirile săptămânale, care au loc în fiecare zi de vineri într-un spaţiu de la Biserica Catolică, pus la dispoziţie gratuit, pe toţi brăilenii care vor să se vindece de boala alcoolismului. Nu se percepe nicio taxă sau cotizaţie!

Brăilenii care vor să se alăture acestui grup şi să scape de alcoolism pot intra în legătură cu Ştefan, pe care îl pot contacta la nr. de telefon 0729.157.633. De asemenea şi psihologul Edi Bucureşteanu şi-a manifestat dorinţa de a sprijini pe orice brăilean care vrea să iasă din ghearele acestui drog. Pe el îl găsiţi la Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon”. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro