Mergi la conţinutul principal

Gripa nouă loveşte Brăila!

În plină pandemie de gripă, autorităţile brăilene responsabile pentru sănătatea publică îşi desfăşoară campania de prevenire a îmbolnăvirilor fie în spatele uşilor închise, în şedinţe interminabile, fie departe de Brăila. În lipsa medicamentelor antivirale, a vaccinului împotriva gripei, cu o secţie de boli infecţioase ce funcţionează fără autorizaţie sanitară şi în condiţii improprii, Ministerul Sănătăţii confirmă apariţia a două noi cazuri de gripă porcină în oraş. Asta în vreme ce responsabilii locali se ascund de jurnalişti, privând publicul de accesul la informaţie.

Deşi am încercat încă de dimineaţă să aflăm cât de pregătiţi sunt factorii responsabili din sănătate să facă faţă apariţiei unor eventuale cazuri de gripă nouă, nu am reuşit ieri decât să obţinem vagi informaţii de la directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Lavinia Craioveanu, care a promis că va relua discuţia într-un moment când va putea face declaraţii în măsură de a fi consemnate. Ulterior însă, nu a mai răspuns la telefon. Situaţia de alarmă declanşată la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii a prins pe picior greşit autorităţile brăilene, care nu au dat în folosinţă nici acum noul sediu pentru secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, deşi termenul a fost depăşit cu multe luni. În aceste condiţii, DSP a făcut demersuri la Prefectură şi la Consiliul Judeţean, în administrarea căruia este Spitalul Judeţean, de a urgenta mutarea secţiei de boli infecţioase în noua locaţie. În prezent, Secţia de Boli Infecţioase funcţionează în condiţii improprii în clădirea situată pe strada Zambilelor, fără a avea autorizaţie sanitară. La apariţia primelor cazuri de gripă nouă în ţară, aici a fost special amenajată o rezervă pentru eventuale cazuri de infectare cu noul tip de virus gripal A/H1N1. Secţia are o capacitate de 45 de paturi, care ar putea fi puse la dispoziţie în caz de pandemie de gripă nouă. Secţia de Boli Infecţioase ar fi trebuit să fie mutată în sediul nou, construit în curtea Spitalului Judeţean, capacitatea fiind tot de 45 de paturi. Contactată telefonic, şefa Secţiei Boli Infecţioase, dr. Ileana Grecu, a spus că nu poate vorbi deoarece se află în străinătate. Nici managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila nu se afla ieri în instituţie. Dr. Ştefan Mihăilescu a precizat că este plecat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi până la ora 15.00, când a părăsit instituţia, nu avea cunoştinţă de instituirea măsurilor de carantină anunţate de oficialii Ministerului Sănătăţii.

Spitalele - în carantină

Comitetul de Urgenţă întrunit, luni, la Ministerul Sănătăţii a decis ca toate spitalele din România să intre în carantină, medicii de familie să fie toţi mobilizaţi pentru campania de vaccinare pandemică, informează NewsIn. De asemenea, elevii, personalul sanitar şi politiştii de la frontiera cu Ucraina urmează să fie vaccinaţi începând cu 26 noiembrie, cu vaccinul ANTIGRIP produs de Institutul Cantacuzino. Numărul cazurilor care au fost confirmate deja în România a ajuns la 555, boala răspândindu-se în mai multe oraşe ale ţării, trei şcoli, din Bucureşti, Iaşi şi Filiaşi, fiind închise din cauza numărului mare de îmbolnăviri, iar cursurile de la clasele mai multor şcoli fiind suspendate temporar, a declarat luni, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel. Totodată, Ministerul Sănătăţii a anunţat că renunţă la cumpararea vaccinurilor de pe piaţa internaţională, pentru că acestea ar ajunge în România de-abia în 2010 şi ar fi prea târziu. Potrivit oficialilor ministerului, primele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar şi pentru cea a elevilor de liceu şi a studenţilor din cele două mari focare, Iaşi şi Bucureşti. O parte dintre cele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru imunizarea persoanelor angajate în cadrul poliţiei de frontieră de la graniţa cu Ucraina şi a locuitorilor din zona respectivă.

Ajutor financiar de urgenţă pentru spitale

Începând din această săptămână, vor fi distribuite medicamente antivirale către spitalele de boli infecţioase judeţene, pentru acţionarea în caz de urgenţă, din bugetul Ministerului Sănătăţii fiind repartizată suma de 27.000.000 lei către spitalele din zonele afectate şi direcţiile de sănătate publică, pentru achiziţionarea materialelor de protecţie (măşti), dezinfectanţi, benzină pentru transportul probelor etc. Ministerul Sănătăţii va elabora un Ordin de ministru prin care toţi medicii de familie vor fi mobilizaţi la acţiunea de vaccinare cu virusul pandemic. Vaccinul pandemic produs de Cantacuzino va fi utilizat doar de către specialiştii implicaţi în campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii şi nu va fi disponibil în farmacii cu circuit deschis. "Vaccinul nu diferă cu absolut nimic faţă de vaccinul sezonier. Singura deosebire este că vaccinul pandemic are o tulpină, iar vaccinul sezonier are trei tulpine, iar aceasta diferenţă a apărut datorită faptului că OMS nu a acceptat ideea ca toate tulpinile, cele patru, să fie într-un singur vaccin. De aici au apărut cele două vaccinuri", a explicat, luni, Streinu-Cercel. Potrivit Ministerului Sănătăţii, România are un stoc suficient pentru situaţia actuală, de aproximativ 400.000 de doze de medicamente antivirale, pentru tratament de specialitate, iar în procedura de achiziţie mai sunt încă 1.375.000 de doze. Pe de altă parte, importul şi distribuţia de medicamente sunt la un pas de blocaj, în condiţiile în care spitalele şi farmaciile au acumulat datorii de peste 120 de milioane de euro, după cum au declarat, luni, pentru NewsIn, reprezentanţii firmelor din acest domeniu.

Două cazuri de gripă porcină la Brăila

Din informaţiile furnizate de Ministerul Sănătăţii, au fost confirmate în ultima săptămână nu mai puţin de 174 de cazuri de gripă porcină, dintre care 2 sunt din Brăila. Din cele 555 de cazuri de îmbolnăviri înregistrate la nivel naţional, din luna mai până în prezent, 174 de bolnavi sunt în prezent la terapie, restul fiind vindecaţi. Dintre cele două cazuri de bolnavi înregistraţi la Brăila, unul este de import iar celălalt este secundar.

Antiviralele şi măştile de protecţie lipsesc din farmaciile brăilene

În farmaciile din Brăila nu se găsesc decât medicamente pentru gripa de sezon şi nici vorbă de măşti de protecţie. "Nu avem măşti nici pentru noi, angajaţii farmaciei, care venim în contact direct cu bolnavi. Am făcut comandă, dar nu au venit", ne-a spus o farmacistă. Lipsa de încredere în eficienţa acestei măsuri de protecţie împotriva virusului A/H1N1 a făcut ca unii farmacişti să nu recurgă la comercializarea măştilor. "Am rezerve dacă aceste măşti sunt eficiente, nu am adus în farmacie, pentru că mi se pare exagerată o asemenea măsură de protecţie. Este la fel cum în cazul gripei aviare se dezinfectau roţile la maşini, de parcă numai pe această cale se făcea migrarea virusului. Nu avem medicamente speciale împotriva gripei porcine, ci doar antigripale clasice", ne-a spus Ion Bobaru, diriginte de farmacie.

Închisoare pentru cei care răspândesc voluntar virusul A/H1N1

Persoanele care au fost diagnosticate cu gripă nouă şi nu s-au izolat la domiciliu pot fi pasibile chiar şi de închisoare de până la doi ani, considerându-se că au răspândit în mod voluntar virusul, a avertizat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, o persoană poate contacta în acelaşi timp un virus gripal sezonier şi virusul A/H1N1, iar cei care au răcit deja în acest sezon sunt mai sensibili la a contacta gripa nouă. "O persoană infectată, dar care nu prezintă simptomele clinice cunoscute, poate transmite boala. O viroză lasă în organism o stare de imunodepresie, timp de 5-10 zile de la vindecare", a mai adaugat dr. Streinu-Cercel.

Pericol de moarte

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Streinu-Cercel a precizat că scenariul potrivit căruia se vor înregistra 20.000 decese este făcut pentru virusul gripei sezoniere. "Este doar o estimare făcută pe baza unor scenarii elaborate pe baza unui document emis pe 14 iunie 2009. Acesta se referă la decesele prognosticate în Europa, care pot avea o rată între 40.000 cazuri, moderată. Aceasta poate ajunge la 220.000 de cazuri, dar aceste estimări sunt făcute pentru virusul gripal sezonier. Rata de atac a virusului variază între 8-44 decese/suta de mii de locuitori", a precizat acesta.
Conform declaraţiilor specialiştilor, rata de atac a îmbolnăvirilor cu A/H1N1 poate fi de 30%, la nivel mondial, iar rata de mortalitate în cazul acestor îmbolnăviri poate ajunge la 2,5%.
Simptomele infecţiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii, adică rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă.

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă nouă

Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea, Ministerul Sănătăţii recomandă respectarea următoarelor măsuri:
nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului; batistele personale nu se împrumută; mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun; se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile; se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.). Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice. Cazurile suspecte se vor interna în secţia de boli infecţioase sau direct la Institutul Matei Balş din Bucureşti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro