Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gripa aviara nu-i sperie pe localnicii din Ianca

Chiar daca in urma cu circa doua saptamini au fost instituite restrictii sanitar-veterinare dure, in vederea prevenirii aparitiei gripei aviare pe raza judetului, ieri, in orasul Ianca, puteau fi observate, numai pe soseaua principala, zeci de pasari. Gaini, curci, giste ciuguleau din iarba aflata pe marginea drumului, fara ca cineva sa se sinchiseasca. Daca unii dintre localnici ne-au declarat ca au aflat de masurile respective de la televizor sau de la autoritatile locale, si le respecta, proprietarii pasarilor respective au facut pe nevinovatii si ne-au explicat ca nu i-a informat nimeni ca trebuie sa-si tina orataniile inchise. "Eu am avut mai multe pasari, mi-au murit, si desi nu aveau gripa aviara, le-am ingropat si le-am dat foc, ca sa fiu sigur. Doamne fereste, sa apara la noi gripa aviara, va dati seama ce ar insemna sa ne omoare toate gainile?! Eu mai am numai citeva, sa le numeri pe degetele de la o mina, dar tot nu mi-ar conveni sa mi le omoare. Le tin inchise, sa stea acolo, sa nu prinda virusul! Nu stiu ce o fi in capul astora care le lasa libere, zau asa, nu vreau eu sa critic pe nimeni, dar zic: de ce nu si le-o fi tinind, domnule, in cotet, ca au vazut ce prapad se intimpla, daca apare boala! O sa ne inchida pe toti aici, in carantina, nu stiu cite saptamini! Au vazut ce s-a intimplat la altii, vor sa fie si la noi la fel?", ne-a declarat un localnic "responsabil". "Nu stiu, maica, ale cui sint astea, lasate libere, ale mele nu-s! Eu nu am pasari, ca stau la bloc, si nu stiu de conditiile astea de care ziceti dumneavoastra!", ne-a spus o batrinica.
Pe de alta parte, proprietarul unui cird de giste ne-a explicat: "Ale mele sint, dar nu am stiut ca nu mai este voie sa le las afara. O sa iau masuri, de acum inainte, nu stiam nimic de gripa aviara, unde s-a spus de pericol?".
Amintim ca, in urma unui ordin primit de la Bucuresti, Directia Sanitar-Veterinara Braila a impus din nou restrictii cu privire la modul in care sint tinute si hranite pasarile, la masurile de igiena ale propietarilor acestora, in vederea prevenirii aparitiei unui nou focar de gripa aviara. De asemenea, prefectul Brailei a semnat, in urma cu mai multe zile, un ordin in acest sens, care a fost trimis la toate primariile din judete. Potrivit reglementarilor amintite, autoritatile pot confisca pasarile lasate libere, in drum, iar proprietarii acestora pot fi amendati.
Judetul Braila are o experienta trista cu gripa aviara, in cursul anului 2005 si 2006, in urma aparitiei focarelor de boala, fiind ucise circa 60.000 de pasari si fiind instituita carantina in 11 localitati.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii