Mergi la conţinutul principal

Gripa aviara a aparut si la Tataru

La sfirsitul saptaminii trecute, un satean din localitatea Tataru, comuna Dudesti, care detinea in gospodarie 295 de pasari, a raportat medicului veterinar concesionar ca intr-un interval de timp scurt i-au murit 60 de gaini. De la doua cadavre, medicul a prelevat probe, care supuse testului imunocromatografic rapid au iesit pozitive, ridicind astfel suspiciunea existentei virusului H5 al gripei aviare. Probele au fost transmise Laboratorului central, conformarea prezentei virusului fiind facuta publica ieri, de Gabriel Predoi, director al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor.
Imediat dupa confirmarea virusului, tot efectivul de pasari din gospodaria infectata a fost eutanasiat si incinerat, in localitate fiind instituita carantina de gradul I, partiala. Masura sacrificarii pasarilor a fost extinsa si la circa 30 de gospodarii din vecinatate, intreaga zona fiind izolata sanitar-veterinar. La Tataru a fost adus si un laborator mobil capabil sa efectueze testele de depistare a bolii in circa 3 ore. Medicul veterinar din localitate, impreuna cu unul din specialistii detasati in judetul nostru de catre ministrul Gheorghe Flutur, a declansat actiunea de verificare a starii de sanatate a intregului efectiv de pasari, iar acolo unde acestea au prezentat semne clinice de imbolnavire au recoltat probe. "Avem in localitate un laborator si doi medici, unul din Braila si unul din Gorj care supravegheaza starea de sanatate a pasarilor. Se va proceda ca la Zavoaia, unde, din fericire, nu a mai fost depistat nici un caz de gripa aviara si nici mortalitati. Un laborator a ramas insa acolo, pentru supraveghere", a precizat Liliana Stefanu, director executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.

Virusul gripei aviare a fost confirmat in 2 localitati din Buzau, aproape de granita cu Braila

Virusul H5 al gripei aviare a fost confirmat, in noaptea de duminica
spre luni, si in doua localitati din judetul Buzau, Padina si Braiesti, situate in apropierea granitei cu judetul nostru.
La Braiesti, virusul a fost semnalat la probele prelevate de la pasari
din gospodarii situate in mai multe sate apartinind acestei comune,
actiunea de ucidere fiind deja inceputa, a spus Gabriel Predoi.
Potrivit directorului Directiei Sanitare Veterinare (DSV) Buzau,
Alexandru Iancu, la Padina au fost prelevate, saptamina trecuta,
probe de la cinci pasari dintr-o gospodarie, iar testul rapid a iesit
pozitiv. Testele efectuate ulterior in Capitala, la Institutul de
Diagnostic si Sanatate Animala, au confirmat prezenta virusului
gripei aviare.
Comuna Padina se afla la limita dintre judetele Buzau si Braila, la
citiva kilometri de localitatea braileana Scarlatesti, unde a fost
confirmat deja virusul H5N1 al gripei aviare, inalt patogen.

Gripa aviara Inalt patogena este forma agresiva de boala

Pina in prezent, au fost semnalate focare de gripa aviara in mai
multe localitati din judetele Tulcea si Braila, dar gradul de patogenitate al virusului H5N1 depistat la pasarile din Scarlatesti este superior ca patogenitate celui semnalat in restul focarelor.
Predoi a afirmat ca virusul semnalat la pasarile din Scarlatesti are un grad de patogenitate de 2,86 - 2,90, in conditiile in care patogenitatea se incadreaza intre 1 si 3. De precizat ca in toate focarele semnalate pina in prezent, in Romania, virusul a fost inalt patogen fara sa sufere mutatii. Pentru restul focarelor, gradul de patogenitate s-a situat intre 2,80 si 2,85.
Gripa aviara este o boala infectioasa provocata de virusuri gripale de tip A. Se apreciaza ca toate pasarile sint susceptibile la Imbolnavirea cu virusurile gripei aviare, desi unele specii sint mult mai rezistente la infectie decit altele. Semnele clinice ale acestei boli variaza de la manifestari blinde pina la simptome severe, acestea din urma fiind caracteristice formei cu contagiozitate crescuta, moarte rapida si care da nastere unor epidemii de proportii. Forma agresiva de boala este cunoscuta drept "gripa aviara Inalt patogena". Aceasta se caracterizeaza prin instalare brusca, simptome respiratorii severe si evolutie rapida spre sfirsit letal In aproape 100% dintre cazuri. Se cunosc 15 subtipuri de virus influenta A, care infecteaza pasarile. Pina In prezent, toate epidemiile cu virusuri gripale Inalt patogene au fost datorate subtipurilor H5 si H7. Dintre cele 15 subtipuri de virusuri gripale aviare, H5N1 este considerat cel mai amenintator din mai multe motive: are capacitatea de a suferi rapid mutatii si de a-si Insusi gene de la virusuri gripale care infecteaza alte specii; este foarte patogen si se poate transmite uneori la om, provocind Imbolnavire grava si decese.
Studiile au aratat ca agentul infectios poate rezista pina la 4 zile la o temperatura de 22 grade Celsius, iar la 0 grade Celsius chiar mai mult de 30 de zile. In materialele Inghetate acesta se pastreaza pe perioada nedefinita.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro