Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Greva de la Braicar, anulată

• conducerea companiei a dat în judecată organizaţia sindicală, solicitând constatarea nelegalităţii acţiunilor de protest • magistraţii Tribunalului Brăila i-au dat câştig de cauză • în aceste condiţii, mişcarea de protest anunţată pentru astăzi dimineaţă nu mai poate avea loc • “Dacă instanţa a constatat o problemă de procedură, o vom remedia imediat şi vom relua acţiunile de protest”, a anunţat Sindicatul Liber Transloc

 

Răsturnare de situaţie în ce priveşte mişcările de protest ale salariaţilor companiei publice de transport în comun. Planurile de grevă ale angajaţilor au fost date peste cap la instanţă. Conducerea SC “Braicar” SA a dat în judecată Sindicatul Liber Transloc solicitând constatarea nelegalităţii mişcării de protest, iar Tribunalul Brăila i-a dat câştig de cauză. Pe portalul instanţelor de judecată plângerea companiei apare ca fiind înregistrată în data de 21 mai, primul termen comunicat în proces fiind 23 mai, când urma să fie comunicată şi soluţia. Ieri magistraţii care au analizat plângerea respectivă precum şi întâmpinarea formulată de sindicat au decis că reclamantul are dreptate. În aceste condiţii, în mod evident, greva de mâine (astăzi - n.r.) nu mai are loc. Compania a ridicat o serie de probleme legate de forma şi fondul acţiunilor pe parte de litigii de muncă iniţiate de către organizaţia sindicală şi, iată, ne-a dat câştig de cauză. În continuare susţin ideea că numai pe calea dialogului se poate identifica o soluţie de rezolvare definitivă a acestui litigiu şi în avantajul ambelor părţi, inclusiv al salariaţilor”, ne-a declarat directorul general al SC Braicar SA Brăila, Cornel Săndulescu.

La rândul său, conducerea Sindicatului Liber Transloc s-a declarat surprinsă de decizia instanţei şi a punctat că aşteaptă motivarea deciziei. “Aşteptăm să vedem care este motivarea instanţei în această speţă de maximă importanţă pentru salariaţii companiei. O vom analiza cu atenţie. Dacă instanţa a constatat o problemă de procedură, o vom remedia imediat şi vom relua acţiunile de protest. Dacă, în schimb, e vorba de probleme de fond, lucrurile se complică un pic. Oricum vom analiza situaţia şi ne vom consulta cu salariaţii pentru a stabili ce vom face în continuare”, ne-a declarat Anina Rolea, vicepreşedintele organizaţiei sindicale.  

Reamintim că salariaţii companiei programaseră pentru astăzi dimineaţă o grevă de avertisment cu întreruperea lucrului timp de două ore, începând cu ora 5.00.

Lista nemulţumirilor salariaţilor cuprinde următoarele revendicări: Stabilirea coeficienţilor minimi de ierarhizare pentru salariaţi conform competenţelor profesionale, în funcţie de pregătire; Stabilirea unei Grile de salarizare cu un pas identic între nivele; Încadrarea tuturor categoriilor de salariaţi în limitele de salarizare conform noii grile propuse, cu respectarea coeficienţilor minimi de ierarhizare; Reglementarea modului de plată conform codului Muncii pentru cei care lucrează continuu, mai mult de 5 zile consecutiv (se lucrează mai mult de 14 zile fără libere); Stabilirea unui calendar privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă; Stabilirea repartizărilor lunare pentru toţi salariaţii.

În linii mari, organizaţia salariaţilor a atras atenţia asupra faptului că peste 80% din personalul companiei a ajuns să fie încadrat la salariul minim pe economie. De asemenea, a dat exemple concrete privind salariul net al unui şofer cu 25% spor de vechime şi 16% spor de trafic, şi care, în ziua de leafă, ajunge să încaseze până în 1.600 lei, fără ore suplimentare, şi undeva la 1.900 - 2.000 lei cu tot cu orele suplimentare.   

De precizat că lista de semnături din partea salariaţilor care au fost chestionaţi în privinţa declanşării acţiunilor de protest, aşa cum cere legislaţia în domeniul muncii, cuprinde acordul scris al majorităţii angajaţilor “Braicar” (305 semnături “pentru”, dintre cei aproape 400 de angajaţi ai unităţii). 
Categorie articol: 

Comentarii