Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grevă de avertisment la «Braicar»

Brăilenii care au nevoie în dimineaţa de joi, 31 iulie, de transportul în comun vor avea la dispoziţie doar maxi-taxi pentru că salariaţii "Braicar" vor fi în grevă de avertisment. Organizaţia sindicală reprezentativă a companiei a anunţat că procedura concilierii conflictului de interese derulată sub arbitrajul Inspecţiei Muncii a eşuat, context în care va declanşa greva de avertisment, iar după câteva zile greva generală. "Noi am avut de conciliat cu administraţia mai multe probleme de interes pentru salariaţi printre care implicarea sindicatului în procesul decizional privind acordarea unor prime pe parcursul anului, inclusiv a primelor de Paşti şi de Crăciun, plata sporului de weekend, renunţarea la practica reducerii numărului de zile de concediu de odihnă în funcţie de zilele de concediu medical, şi nu în ultimul rând, aplicarea unei grile de salarizare pe bază de coeficienţi de ierarhizare. După lungi discuţii în prezenţa reprezentantului Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila au rămas nerezolvate problema sporului de weekend şi parţial cea privind aplicarea grilei de salarizare, administraţia motivând că nu sunt bani. După calculele noastre însă aplicarea grilei de salarizare ar fi dus la economii din care, fără probleme, s-ar fi putut plăti sporul pentru orele muncite sâmbăta şi duminica. Conducerea a spus că a primit prea târziu propunerea noastră privind grila şi nu a avut timp să-şi facă propriile calcule legat de asta, aşa că ne vom mai întâlni încă o dată luni, 28 iulie. Oricum pentru că nu am ajuns la o înţelegere legat de sporul de weekend, Sindicatul Transloc declanşează greva de avertisment timp de 2 ore în ziua de joi 31 iulie, iar dacă nici această măsură de protest nu va avea efect, trecem la greva generală care ar putea avea loc undeva la începutul lunii august, 4 sau 5 august mai precis", ne-a declarat Anina Rolea, vicepreşedintele Sindicatului "Transloc". De asemenea, sursa citată a precizat că decizia de declanşare a mişcărilor de protest este susţinută cu semnăturile majorităţii salariaţilor "Braicar" şi că sunt îndeplinite toate condiţiile cerute prin Legea dialogului social pentru organizarea grevelor.
De cealaltă parte, conducerea "Braicar" spune că pornind de la propunerea sindicatului privind grila de salarizare va veni cu o variantă care presupune şi o creştere salarială: "Noi am analizat propunerea dumnealor privind grila şi am făcut calcule, iar concluziile le vom prezenta la întâlnirea de luni, 28 iulie. Propunerea noastră prevede o creştere salarială. În ce priveşte sporul de weekend, problema e că se doreşte atât plata orelor suplimentare dar şi acordarea zielelor de repaus săptămânal, ceea ce dă peste cap activitatea. Oricum este important de reţinut că suntem obligaţi să ne încadrăm în prevederile legii bugetului pe 2014", ne-a declarat Cornel Săndulescu, directorul SC "Braicar" SA.
De precizat că Sindicatul "Transloc" a dobândit din aprilie anul curent reprezentativitate la nivel de companie concentrând cea mai mare parte din angajaţii "Braicar" - 255 membri raportat la 310 angajaţi.
Cele mai recente date de bilanţ arată că, anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de puţin peste 20 milioane lei, din care a rezultat un profit net de 1,93 milioane lei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii