Mergi la conţinutul principal

"Greenpeace" vrea sa treaca prin foc Insula Mare a Brailei

Militantii "Greenpeace" sint decisi sa mentina blocada impusa Insulei Mari a Brailei pina cind culturile de soia si porumb modificate genetic vor fi distruse de autoritati. "Vom continua masurile de carantina, pina cind Guvernul Romaniei va lua problema organismelor modificate genetic in serios si va incinera productiile ilegale din Insula Mare a Brailei", a declarat, ieri, Gabriel Paun, purtatorul de cuvint al "Greenpeace" Romania. Reamintim ca 30 de voluntari ai cunoscutei organizatii ecologiste, din Romania, Ungaria, Austria, Grecia, Polonia, Elvetia, Scotia si Italia, au instalat, miercuri, 5 septembrie, un filtru, la iesirea de pe bacul dinspre IMB. Ecologistii opresc toate vehiculele care ies din Insula si le stropesc pe roti cu dezinfectant. Ei sint decisi ca, in cazul in care depisteaza camioane incarcate cu soia, sa efectueze teste rapide iar daca rezultatele sint pozitive, sa nu permita sub nici o forma inaintarea acestora. Cei de la "Greenpeace" motiveaza organizarea acestei actiuni prin faptul ca in IMB a fost depistata o sola de 70 ha cu soia modificata genetic - in conditiile in care cultivarea acesteia este interzisa prin lege, de la 1 ianuarie 2007 - si ca mai exista, tot acolo, 50 ha cu porumb modificat, plantat fara avizul Ministerului Mediului. Nici miercuri si nici ieri, insa, din Insula nu a iesit vreo masina incarcata cu soia, motiv pentru ecologisti sa acuze firma "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamt, arendasul a 56.000 ha din IMB, ca incearca sa ascunda urma ilegalitatilor. Lucian Buzdugan, directorul general al "TCE 3 Brazi", punctul de lucru Braila, acuza, la rindul sau, "Greenpeace" de rea vointa, spunind ca nimeni nu ascunde nimic doar ca, la ora actuala, nu se recolteaza decit floarea soarelui, deci nu are cum sa iasa camioane cu soia din Insula. "Ei au venit aici pentru plimbari de agrement pe Dunare (aluzie la cele trei barci pneumatice cu care militantii verzi patruleaza in jurul bacurilor n.n.). Nu am cultivat soia modificata genetic iar pentru porumb avem aprobare de la Ministerul Agriculturii. Nu avem de ce sa ne ferim si ii lasam sa controleze toate masinile, fiindca nu vrem sa intram in conflict cu o organizatie cum e “Greenpeace”", ne-a declarat Buzdugan.

"Sintem socati de felul cum actioneaza autoritatile locale"

Dupa cum v-am informat in editia de ieri a ziarului nostru, autoritatile de mediu galatene si brailene au reactionat foarte prompt la actiunea ecologistilor, constituind rapid o echipa de control care sa mearga cu acestia in Insula, la lotul de soia cu probleme. Inspectia a fost coordonata direct de comisarul sef al Garzii de Mediu Regionale Galati, Ion Drugan, si comisarul sef al Garzii de Mediu Judetene Braila, Daniela Agache. Pe linga comisarii de mediu a fost cooptat si un specialist din partea Directiei Agricole, pentru prelevarea probelor in conditiile legale. "Greenpeace" a intirziat citeva ore, pina cind i-a condus pe inspectori la sola unde - spun ecologistii - a fost depistata soia modificata genetic. Terenul in cauza se afla in incinta fermei Bandoiu si, cind inspectorii au ajuns acolo, au constatat ca fusese deja treierat. "Soia de pe aceasta sola a fost calamitata de seceta si din acest motiv am recoltat-o deja", au motivat reprezentantii "TCE 3 Brazi". Chiar si asa, Directia Agricola si Garda de Mediu au prelevat probe din plantele ramase pe cimp si din depozitul unde fusese dusa recolta. Reprezentantii "Greenpeace" aflati la fata locului si-au exprimat, insa, nemultumirea fata de modul cum au actionat autoritatile romane, la adunarea probelor, precum si fata de refuzul acestora de a distruge cultura de porumb modificat genetic din Insula. "Am fost socat sa observ ca autoritatile locale refuza sa distruga porumbul modificat genetic cultivat ilegal pe insula si ca sint incapabile sa gaseasca soia modificata, care a fost recoltata peste noapte. Mai mult, acestia nu au folosit echipamente sterile si nu au luat probe relevante din ramasitele din cimp. Am indoieli ca producatorul va arata autoritatilor unde au dus soia modificata genetic. Este o noua provocare pentru Guvernul Romaniei, sa verifice intregul lant de productie si sa descopere unde a ajuns aceasta soia. Este inca pe insula, a ajuns in fabricile de procesare sau o vom descoperi in alimentele pe care le vom consuma fara sa stim?", se intreaba Maciej Muskat, reprezentant al "Greenpeace" Polonia.
Ion Drugan, comisarul sef al Garzii Regionale de Mediu Galati, considera pretentiile celor de la "Greenpeace" ca fiind exagerate. "Noi nu putem proceda decit in limita prevederilor legale. Sa ne apucam sa incendiem acum, fara discernamint, productia de soia si lanuri de porumb din Insula, ar insemna sa-i dam motiv producatorului sa ne actioneze in judecata si sa ceara daune uriase in bani. Cei de la “Greenpeace” or fi avind bani suficienti, dar noi nu ne putem permite sa facem asa ceva. Au fost prelevate probe care miine (azi n.n.) vor ajunge la un laborator specializat din Bucuresti. Daca rezultatele ies pozitiv, atunci soia respectiva se va distruge. De porumb nu ne putem atinge, fiindca exista autorizatie pentru cultivare. Cit priveste faptul ca am adunat probe fara manusi, nu este nimic gresit, fiindca nu manipulam cine stie ce substante toxice", a explicat comisarul sef Drugan.
Astfel de explicatii nu sint, insa, suficiente, pentru militantii "Greenpeace". "Vom ramine la Braila cit va fi nevoie. Ca e vorba de 5 minute, sau de doua saptamini, nu conteaza. Pina cind nu vor fi distruse toate organismele modificate din Insula Mare, starea de carantina pe care am impus-o va continua", ne-a declarat purtatorul de cuvint Gabriel Paun.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro