Mergi la conţinutul principal

Grecii, între faliment şi luminiţa de la celălalt capăt al tunelului

Comisia Europeană (CE) consideră că referendumul de duminică la care grecii vor decide dacă acceptă sau nu oferta privind un nou acord de asistenţă financiară va fi şi o ocazie pentru ca aceştia să ia o decizie asupra viitorului lor. „Nu vor mai fi discuţii înainte de referendum, acum doar vom aştepta rezultatul referendumului de duminică şi vom ţine cont de acest rezultat. Acum este momentul ca grecii să-şi aleagă viitorul", a declarat purtătorul de cuvânt comunitar Margaritis Schinas, citat de Agerpres. „Preşedintele (CE, Jean-Claude Juncker) se gândeşte la poporul grec, îi sprijină deplin hotărârea de a face parte din Europa şi de a rămâne în zona euro", a adăugat el.
Referindu-se în continuare la conţinutul ultimului acord de asistenţă financiară propus Greciei de creditorii internaţionali şi pe care premierul grec Alexis Tsipras a decis să-l supună votului populaţiei, oficialul comunitar a subliniat că negocierile cu guvernul grec nu privesc doar ajutorul financiar, ci şi respectarea de către Grecia a unor ţinte fiscale şi realizarea de reforme.
Întrebat despre ce va întreprinde Comisia odată ce se va afla rezultatul referendumului, Margaritis Schinas a răspuns că, în prezent, executivul comunitar face o analiză asupra posibilelor scenarii în eventualitatea în care grecii vor respinge ultimele propuneri ale creditorilor internaţionali votând „Nu" la referendum, exprimându-şi însă speranţă că nu acest vot va fi cel majoritar. În acest context, el a respins criticile că executivul comunitar „face campanie electorală", după ce mai mulţi responsabili europeni au îndemnat cetăţenii greci să voteze „Da", inclusiv Jean-Claude Juncker afirmând că „un «Nu» ar însemna că Grecia spune «Nu» Europei".

Cum vor vota grecii (dacă vor vota)

Un ultim sondaj privind rezultatul referendumului de duminică din Grecia, prin care alegătorii sunt chemaţi să spună dacă acceptă sau resping propunerile de la creditorii internaţionali, arată un uşor avantaj pentru „da" - 44,8%, în timp ce „nu" ar răspunde 43,4%, scrie Reuters.
Sondajul, realizat de institutul Alco şi publicat vineri de ziarul Ethnos, mai arată că 11,8% dintre cei cu drept de vot sunt deocamdată indecişi.
De asemenea, datele sondajului mai arată că 74% din greci doresc ca ţara lor să rămână în Zona Euro, iar 15% susţin că ţara ar trebui să revină la o „monedă naţională". 11% sunt încă indecişi.

S-a priceput Alexis Tsipras să guverneze? FMI spune că nu

Guvernul de la Atena, condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras, a gestionat ineficient sistemul financiar şi economic al Greciei, agravând situaţia în ultimele luni, se arată într-un raport elaborat de Fondul Monetar Internaţional (FMI).
„Înainte de luna ianuarie, când a început mandatul Guvernului Tsipras, economia Greciei atinsese un punct după care putea continua achitarea datoriilor ţării în anii următori. Dar, în ultimele luni, Guvernul de la Atena a diminuat eforturile de îmbunătăţire a stării economiei şi a încetinit privatizarea companiilor de stat care ar fi adus fonduri la buget", precizează raportul FMI.
„A fost creat un nou gol financiar. (...) Aceste noi necesităţi financiare ale Greciei, care se adaugă celor deja existente, fac nesustenabile perspectivele datoriei suverane. Dacă programul de asistenţă financiară ar fi fost implementat aşa cum trebuia, Grecia nu ar fi avut nevoie de eşalonări ale datoriilor", subliniază FMI.
Grecia are nevoie de o restructurare a datoriei în valoare de 50 de miliarde de euro, din care 36 de miliarde ar proveni din partea zonei euro, potrivit calculelor Fondulului Monetar Internaţional.
Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, 30 iunie, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro