Mergi la conţinutul principal

Greşeli şi în manualul de limba română pentru clasa a VI-a

„Castelul medieval aveau o arhitectură”, în loc de „Castelul medieval avea o arhitectură”, sau „O familie obişnuită… se abat puţin de la drum şi se trezesc în mijlocul unei poveşti” • sunt doar două exemple de dezacorduri din noul manual publicat de Editura unică a Ministerului Educaţiei • greşeli sunt şi în manualul de matematică a elevilor de clasa I

 

Nicio zi fără un scandal legat de manualele şcolare! După geografie, istorie şi biologie, Editura Didactică şi Pedagogică nu a fost în stare să scoată un manual impecabil nici măcar la limba şi literatura română, cei care vor învăţa din cărţile pline de greşeli fiind tot elevii de clasa a VI-a.

Aşa cum relatează jurnaliştii de la digi24.ro, o eroare majoră este acordul greşit între subiect şi predicat, în carte fiind scris „Castelul medieval aveau o arhitectură”, în loc de „Castelul medieval avea o arhitectură”. Un alt dezacord apare într-o altă povestioară: „O familie obişnuită... se abat puţin de la drum şi se trezesc în mijlocul unei poveşti”. Mai mult, se observă o inconsecvenţă în ceea ce priveşte scrierea numelor unor opere literare. Uneori, autorii le scriu folosind ghilimelele, alteori folosind textul italic. Apar şi puncte după anumite cuvinte, chiar dacă ele nu simbolizează încheierea propoziţiei. Autorii au uitat şi de articolul hotărât în cazul cuvântului „contraargument - scris greşit „contra-argument - şi au avut dificultăţi la despărţirea în silabe a cuvântului „problemă”.

O altă greşeală din manual a fost semnalată de cei de la dexonline, la unul dintre exerciţii cuvântul parametri fiind scris cu doi de i: parametrii.

Nici măcar manualele copiilor din învăţământul primar nu au scăpat de greşeli. Spre exemplu, în manualul de Matematică şi Explorarea Mediului pentru clasa I, elevii învaţă că 12 este mai mare decât 16”.

În tot acest context, ministrul Educaţiei, Valentin Popa, se mândreşte însă cu noile manuale: Elevii claselor I-VI beneficiază, din acest an şcolar, de manuale noi. Mai mult, elevii vor avea manuale noi pentru 26 de discipline la care nu au existat manuscrise în ultimii 20 de ani”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro