Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Graficianul, jurnalistul si poetul Candiano Priceputu implineste miine, 70 de ani

Familia, prietenii si apropiatii graficianului, jurnalistului si poetului Candiano Priceputu s-au reunit, luni seara, la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", pentru a vernisa expozitia personala a acestuia, intitulata "Poezia graficii", ce prefigureaza aniversarea a 70 de ani de viata.
Moderatorul intilnirii, Rodica Draghici, directorul adjunct al Bibliotecii Judetene a subliniat faptul ca graficianul Candiano Priceputu este un adevarat fiu al Brailei: "Pe 14 august, Candiano va implini anii si as fi vrut sa-l sarbatorim atunci, dar am scapat din vedere programul dedicat Zilelor Municipiului. Candiano este un adevarat fiu al Brailei, el a sprijinit cultura braileana. Eu ii multumesc din tot sufletul ca a venit la Biblioteca Judeteana sa-si expuna lucrarile alaturi de fostii sai colegi. De asemenea, titlul dat expozitiei, “Poezia graficii” mi se pare foarte sugestiv. Tot ceea ce a ilustrat Candiano este literatura, lucrarile cuprind multe sentimente, mult lirism. Ii urez un calduros la multi ani, alaturi de familia sa".
Pe simeze au fost expuse 63 de lucrari cuprinse in 54 de rame.
Despre activitatea si realizarile lui Candiano Priceputu au vorbit profesorii Dumitru Anghel si Constantin Gherghinoiu, actorul Dan Moldovan, epigramistul Mircea Constanda si scriitorul Gheorghe Lupascu. Profesorul Dumitru Anghel a punctat: "Colaborarea mea cu domnul Candiano a fost una extrem de calda. Acest om isi poarta modestia cu mindrie. Eu ii doresc viata lunga, alaturi de toti cei dragi". La rindul sau, profesorul Constantin Gherghinoiu a vorbit cu multa deschidere despre prietenia si colaborarea sa cu Candiano si a incheiat urindu-i acestuia un calduros "La multi ani".
Spre finele manifestarii, cuvintul i-a revenit sarbatoritului, Candiano Priceputu, care, vizibil emotionat, a spus: "Va multumesc din suflet ca sinteti linga mine, va multumesc pentru urari, multumesc familiei mele si dumneavoastra pentru cuvintele calduroase pe care mi le-ati adresat".
Candiano Priceputu s-a nascut pe 14 august, in Braila si este Membru fondator al Societatii Culturale "G. Calinescu" din Onesti, judetul Bacau si al Cenaclului literar "Panait Istrati", Braila. In perioada 1958 - 1980, Candiano a fost directorul Casei de Cultura din orasul Onesti si redactor sef al ziarului "Petrochimistul". Din 1981 a fost bibliotecar la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila iar pina in 1985, redactor la ziarul "Inaintea", Braila. De asemenea, in perioada 1991 - 1997 a fost secretar de redactie, redactor sef al cotidianului "Liberatatea" Braila, iar din 1998 pina in 2000, redactor la "Jurnalul de Braila" si "Braileanul". In anul 2000, Candiano Priceputu a primit premiu pentru Ex Libris, la Oradea si in 2004, diploma de excelenta pentru dezvoltarea culturii brailene, acordata de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii