Mergi la conţinutul principal

Graţie, mesaj şi artă

Aurora Simionescu a vrut să arate modul în care se transformă chipul uman, de la est la vest, cum se trece de la trăsăturile japoneze la cele chinezeşti, la cele ale oamenilor din inima muntelui, istoria locurilor în chipurile semenilor. "Astrofizica foloseşte lumina ca sursă de informaţii şi de acolo până la a o folosi ca o acuarelă nu mai e decât un pas mic. Această călătorie, răsplata pentru că am terminat doctoratul, a fost un drum spiritual. M-am întâlnit cu oameni care parcă veneau din alte lumi. Îmi doream un dicţionar ca să pot citi pe faţa lor istoria Tibetului. Când i-am văzut, am ştiut că trebuie să-i fotografiez, să-i arăt, că trebuie să vi-i arăt şi dumneavoastră. Călugării tibetani, pelerinii, pe feţele lor am văzut inspiraţia să fac această expoziţie. Sunt portrete ale oamenilor simpli, care vin din toate colţurile lumii pentru a face înconjurul Tibetului, pentru a face un lucru pe care ştiu că trebuie să-l facă măcar o dată în viaţă", a spus Aurora Siminescu despre lucrările sale. Fotografiile au fost apreciate şi de criticul de artă Maria Stoica: "Mie îmi plac pentru că ele au acel ceva, pe care nu l-am văzut nici la fotografii profesionişti din Timişoara şi Oradea care au participat la o tabără internaţională de fotografie. Fotografiile au graţie, pentru că Aurora este graţioasă, au mesaj, pentru că ea trăieşte într-o societate pentru care fotografia este un instrument de comunicare şi, în al treilea rând, respectă toate regulile artei, pentru că bănuiesc că ea are o cultură vizuală cât se poate de dezvoltată. E de apreciat şi umorul care se ascunde în spatele unor etichete şi faptul că ne arată că şi acolo, aproape de cer, rămânem un sat planetar. Sacrul şi profanul convieţuiesc ca şi la noi. Ceea ce ne deosebeşte este doar culoarea. Noi suntem gri, mohorâţi, eventual alb-negru, iar acolo roşul, verdele, albastrul fac un spectacol, surprins în fotografiile Aurorei", consideră criticul Maria Stoica.

Expoziţia Aurorei va merge şi la Galaţi

La vernisaj a fost prezent şi preşedintele foto-cine-clubului "Dunărea de Jos" de la Galaţi, Nicolae Zburlan, care a invitat-o cu această expoziţie şi la Galaţi, menţionând că lucrările sunt foarte valoroase, ridicându-se cu mult peste cele ale altor fotografi din ţară. Vernisajul a fost moderat de directorul adjunct al Bibliotecii, Rodica Drăghici, care a făcut o scurtă prezentare a CV-ului Aurorei Simionescu şi o trecere în revistă a fenomenului fotografiei în lume. Directorul Centrului de Creaţie, Maria Puşcaciu, a subliniat din nou spiritul de artist al Aurorei, menţionând că singură a panotat lucrările, le-a ales poziţiile, a lipit etichetele, ca un adevărat creator de artă.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean, Biblioteca "Panait Istrati" şi Centrul de Creaţie.

Doctor în astrofizică la 25 de ani

Aurora Simionescu s-a născut la Brăila, în 1983 şi a urmat cursurile Şcolii "Ion Creangă" şi ale Colegiului "Murgoci". În clasa a XI-a, studiază la Deerfield Academy din Massachusetts, SUA, cu o bursă Soros. După liceu, urmează cursurile Universităţii Jacobs din Bremen, unde obţine o dublă licenţă, în fizică şi astrofizică. Apoi, alţi ani de studii şi cercetări, la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen, Germania, unde îşi finalizează studiile de doctorat la numai 25 de ani. Descoperirea ei a fost admirată de comunitatea ştiinţifică mondială. Ea a demonstrat existenţa unei părţi din universul pe care nu-l vedem. Din toamna acestui an va merge la NASA, unde a câştigat o bursă de studii şi cercetare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro