Mergi la conţinutul principal

Grâul încolţeşte în spic în aşteptarea recoltării

Producătorii agricoli spun că, deşi benefice pentru culturile de prăşitoare înfiinţate în primăvară, ploile din ultimele zile au creat cadru favorabil înregistrării fenomenului de supracoacere cu efecte puternice în diminuarea cantităţii şi calităţii grâului. "Din cauza ploilor, bobul de grâu a dobândit calităţi germinative şi dacă vremea nu va ţine cu agricultorii vom ajunge să cosim doar iarbă verde în loc de grâu. Dacă se încălzeşte vremea, zilele următoare se va intra la recoltare, dar deja supracoacerea a afectat circa 30 - 40% din recoltă, fără a mai pune la socoteală pierderile înregistrate ca urmare a fenomenelor meteo extreme înregistrate recent, gen grindină şi furtuni", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila, Costică Măcelaru. O estimare la acest capitol indică faptul că prin supracoacere, la un procent de afectare a producţiei medii cu 30 - 40%, se pierde circa 1 tonă la hectar, ceea ce la un preţ de bun simţ de 0,5 lei/kg înseamnă 500 lei/ha. Şi ca tabloul să fie complet, sursa citată a explicat că nici în ceea ce priveşte valorificarea recoltei de grâu lucrurile nu stau pe roze întrucât a scăzut foarte mult preţul de achiziţie. "De la un preţ de 0,45 - 0,5 lei/kg s-a ajuns acum la 0,32 - 0,36 lei/kg, iar asta ca urmare a faptului că, probabil, marii actori de pe piaţă care în mod tradiţional fac achiziţii mari în această perioadă s-au pus de acord asupra preţului oferit. Ei se folosesc de situaţia drastică în care au ajuns producătorii agricoli şi speculează faptul că avem credite la bănci pe care trebuie să le plătim şi nici nu avem spaţii pentru depozitarea recoltei. Abia când vor realiza că, per ansamblu, recolta de grâu din acest an nu este suficientă să acopere necesarul consumului intern vor mai urca preţul", a punctat Măcelaru, argumentând că iarna şi primăvara secetoase, precum şi fenomenele meteo extreme, şi-au pus serios amprenta pe evoluţia acestei culturi. Întrebat dacă măcar pentru rapiţă condiţiile de valorificare au fost mai avantajoase, sursa citată a precizat că preţul de vânzare a fost în jurul valorii de 1 - 1,05 lei/kg şi chiar dacă este un preţ bun abia acoperă costurile de producţie. "Seceta accentuată precum şi diferenţele mari de temperatură între noapte şi zi au determinat o creştere greoaie a culturii, iar în prima fază de vegetaţie planta a fost depăşită de buruieni. Astfel, la recoltare s-a realizat efectiv o cantitate medie de 1.300 kg/ha faţă de 2.000 kg/ha estimarea iniţială", a mai spus preşedintele APA Brăila.
Potrivit informaţiilor prezentate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila, în acest weekend cantităţile de precipiaţii au atins sau chiar depăşit în mai multe zone din judeţ cantitatea de 90 litri/mp. De exemplu, la Gemenele precipitaţiile înregistrate au fost de 96 l/mp, la Râmnicelu şi Şuţu - 90 l/m, la Gradiştea 86 l/mp, iar în Racoviţa au ajuns la 78, în timp ce la Frecăţei nivelul înregistrat a fost de 65 l/mp. În municipiu ploile din weekend au fost de circa 16 l/mp. În ceea ce priveşte stadiul recoltării la grâu, DADR Brăila a precizat că din suprafaţa totală de 81.577 ha au fost finalizate lucrările doar pe 38.600 ha cu o producţie medie de 2.254 kg/ha, comparativ cu 2.470 kg/ha, estimat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro