Mergi la conţinutul principal

Goana după profesori şi învăţători

* situaţia este valabilă atât pentru înscrierile la clasa I, cât şi la clasele a V-a speciale, de la licee * directorii de şcoală trebuie să fie foarte atenţi, mai ales acum când finanţarea urmează elevul

Părinţii aleargă după cei mai buni profesori la disciplinele considerate de ei importante, română şi matematică, sau după cei mai buni învăţători, care să le asigure copiilor performanţa ulterioară sau chiar admiterea prin testare la o clasă a V-a specială.
Conform unei note a Ministerului Educaţiei, înscrierile la clasa I trebuia făcute până la începutul lunii mai, astfel încât directorii să ştie câte clase vor avea şi de câţi profesori au nevoie. Înscrierile, teoretic, trebuia să se facă la şcoala cea mai apropiată, dar mulţi părinţi nu sunt mulţumiţi de rezultatele şcolilor de cartier şi încearcă să-şi salveze copilul rupându-l din mediul neprielnic studiului şi ducându-l într-o clasă şi o şcoală în care se face performanţă.
Aşa se face că la clasa I începe goana după învăţătorii recomandaţi de cunoştinţe şi prieteni ca fiind performanţi, adică elevii pregătiţi de ei au rezultate foarte bune la concursuri sau sunt admişi la clasele a V-a speciale fără probleme.
În încercarea de a evita mişcarea browniană a părinţilor, întâlnită în special în mediul urban, şcolile au afişat şi un regulament al înscrierilor la clasa I. Teoretic, şcolile au obligaţia înscrierii cu prioritate a copiilor care locuiesc în aria de cuprindere a şcolii, iar în limita locurilor rămase libere, a celorlalţi solicitanţi. Practic, însă, şcolile înscriu toţi copiii care solicită acest lucru, chiar dacă depăşesc planul de şcolarizare. Asemenea situaţii se întâlnesc, de exemplu, la Colegiul Sanitar "Ana Aslan" şi Şcoala "I. L. Caragiale", care au solicitat suplimentarea planului de şcolarizare cu câte o clasă I, din cauza numărului mare de elevi înscrişi. Multe din opţiunile părinţilor s-au orientat şi spre Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius", unde sunt înscrişi 62 de elevi la cele două clase propuse, deşi în anii trecuţi acest liceu avea doar o clasă în care făceau practică pedagogică elevii de la liceu, de la profil învăţători-educatori. Conducerile acestor şcoli au precizat că au luat aceste decizii ţinând cont de faptul că şcoala prestează un serviciu pentru societate şi oferta trebuie să se adapteze cererii, aşa că nu refuză elevii.

Nu ai performanţe, nu ai copii, chiar şi la clasa I

Pe de altă parte, şcolile mai puţin renumite au probleme cu realizarea planului de şcolarizare. Cele mai multe au reuşit să îndeplinească planul de şcolarizare la limită, în timp ce altele au pierdut clase. De exemplu, Şcoala "Radu Tudoran" din Chercea şi Gr. Şc. "Oncescu" Ianca au pierdut câte o clasă pentru că nu s-au înscris elevii. Din fericire, copiii se mai pot înscrie aici până la începutul anului şcolar, însă este evident că interesul acestora pentru şcoală este mult mai mic decât al celor care deja s-au înscris, iar rezultatele lor la învăţătură sunt, de cele mai multe ori, pe măsura acestui interes. Aşa încât aceste şcoli sunt prinse într-un cerc vicios: nu au copii pentru că nu au performanţe, dar nu au performanţe pentru că nu au copii interesaţi de aşa ceva. Situaţia duce la canalizarea eforturilor cadrelor didactice către alte aspecte ale educaţiei, nu performanţa, iar cercul vicios continuă.
În mediul rural, şcolile sunt mai mici, posibilităţile de a alege mult reduse, aşa încât părinţii acceptă ceea ce le oferă localitatea, iar învăţătorii se pot bucura uneori şi de copii cu foarte mult potenţial, cu care să facă performanţă. Inspectorul de specialitate Ecaterina Bonciu a precizat că din mediul rural, la clasa I pleacă foarte puţini copii pentru că sunt mici. Ca urmare, situaţia transmisă de Inspectoratul Şcolar precizează că toate şcolile de la ţară îşi realizează planul de şcolarizare, cu o singură excepţie, Şcoala din Vişani, care a realizat până acum o clasă din două propuse. "Având în vedere că populaţia şcolară din comuna Vişani are un procent mare de elevi romi, este posibil ca aceştia să se înscrie mai târziu. Pentru aceste şcoli nu s-a încheiat înscrierea. Părinţii îşi pot înscrie elevii până la începutul anului şcolar următor", a spus inspectorul Ecaterina Bonciu.

"Colegiile şi-au făcut câte două clase şi ne-au zăpăcit, ne-au luat copiii"

Dacă în anii trecuţi aproape toate şcolile aveau clase speciale a V-a, acceptau copii din tot oraşul şi dădeau testări pentru a realiza selecţia, anul acesta, clase a V-a speciale nu şi-au mai propus să facă decât "Bălcescu", "Murgoci", "Iorga" şi "Cerna". Conform regulamentului, testare se dă doar dacă numărul de elevi înscrişi depăşeşte numărul de locuri. Pentru că "Murgoci" şi "Bălcescu" au văzut în anii trecuţi că vin copii mai mulţi, cu care ar putea să facă două clase, au propus acest lucru în planul de şcolarizare. După înscrieri, testare s-a mai dat doar la "Murgoci". Pentru cele 60 de locuri s-au înscris 94 de copii, s-au prezentat 80 şi au picat 20. La "Bălcescu s-au înscris doar 56 şi nu s-a mai dat testare, iar la "Iorga" s-au înscris 37 de copii, însă la testare s-au mai prezentat doar 24, aşa încât nu s-a mai dat testarea şi au fost acceptaţi toţi copiii. La "Cerna", din păcate, s-au înscris sub 15 copii şi în aceste condiţii este posibil să nu se mai facă o clasă a V-a. "Suntem la limită şi nu ştim dacă o să facem clasa sau nu. Se simte concurenţa. Colegiile şi-au făcut câte două clase şi ne-au zăpăcit, ne-au luat copiii. Vom mai aştepta o săptămână şi apoi vom lua o decizie. Între timp poate mai vin copii şi atunci facem clasa. Anul trecut ne-au mai venit copii care au fost refuzaţi la colegii. Anul acesta nu ştim ce va fi", a explicat directorul Gabriel Voiculeţ.
O politică agresivă de păstrare a copiilor după clasa a IV-a au aproape toate şcolile. Clasele a IV-a cele mai bune, unde există pericolul ca părinţii să-şi ducă micuţii la liceu, învaţă de obicei dimineaţa, dar nu se mai primesc copii din afară. În acest fel, fenomenul migraţiei de la gimnaziu spre licee a mai fost temperat. Ca urmare, unele licee, precum "Cerna", pot rămâne fără clasele de gimnaziu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro