Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gina Anton: “Mă simt cu adevărat parte din echipa de consilieri județeni”

Spre deosebire de alte alegeri locale, anul trecut au intrat atât în CLM cât și în CJ multe nume noi de la PSD și PNL. Ziarul “Obiectiv – Vocea Brăilei” a lansat invitații noilor aleși pentru a răspunde câtorva întrebări. Din păcate, unii nu ne-au răspuns nici până acum, drept urmare am trecut la eșalonul doi: consilieri aflați la al doilea mandat. Astăzi, Gina Anton, inspector școlar cu jumătate de normă pentru minorități și profesor de limba rromani. Gina Anton are un master în administrație publică și integrare europeană, iar din septembrie 2020 este la al doilea mandat de consilier județean din partea PSD.

 

- Cum vă simțiți la ședințele CJ Brăila?

- Mă simt un om privilegiat având în vedere funcția administrativă pe care o am, dar mai ales un om responsabil față de toți locuitorii județului Brăila și în mod special față de cetățenii români de etnie romă, pe care îi reprezint în acest mandat.

Ședințele de Consiliu Județean se desfășoară on line. Cu toate acestea, am avut posibilitatea la început, în două sau trei ședințe să mă întâlnesc față în față. cu colegii și cu domnul Președinte, și să-mi dau seama că vom avea o comunicare eficientă și o colaborare fructuoasă. Mă simt cu adevărat parte din echipa de consilieri județeni, mă simt bine pentru că, comunicarea se face într-o ambianță plăcută. Sunt plăcut impresionată de modul cum se face comunicarea, din care reiese  profesionalismul și adevărata democrație!

 

- Ce nu vă place?

- Nu pot să spun că nu-mi place ceva anume în cadrul ședințelor de consiliu județean. Având în vedere că am o experiență de doi ani dintr-un mandat anterior, aș putea să vă spun ce-mi place acum față de atunci (2014-2016). În primul rând îmi place că există transparență, îmi place că primim prin e-mail toți consilierii județeni, cu cel puțin trei zile înainte toate proiectele de hotărâre, și nu numai pe cele ce țin de comisia de specialitate din care facem parte,  pentru a avea timp să le studiem, îmi place că ne întâlnim fizic în cadrul comisiei  de specialitate, în cadrul căreia dăm avizele de specialitate pentru proiectele de hotărâre.  Ședințele de comisie îmi dau posibilitatea să mai interacționez cu colegii de specialitate, să aflu multe informații importante ce țin de sistemul de sănătate. Eu funcționez în Comisia de Sănătate și protecție socială.

 

- Ați schimba ceva la modul de organizare și funcționare al ședințelor?

- Având în vedere contextul actual al pandemiei, consider că nu există un alt mod de organizare și funcționare al ședințelor. Sper să avem posibilitatea să ne întâlnim cu toții, față în față, cât mai curând! 

 

- Aveți un proiect personal pe care, cu ajutorul grupului de consilieri PSD, să-l promovați până la sfârșitul mandatului?

- Ținând cont că reprezint minoritatea romă, proiectele mele vor fi cu prioritate proiecte ce vizează comunitatea romă.  Asta nu înseamnă că nu voi acorda aceeași importanță celorlalte proiecte care  contribuie la bunăstarea tuturor  locuitorilor din județul Brăila. Să nu uităm că am fost aleasă consilier județean pe listele PSD ca urmare a încheierii unui acord politic între asociația Partida Romilor “Pro-Europa” sucursala Brăila și PSD Brăila. Proiecte am multe, dar aștept mai întâi să fie aprobată noua Strategie a Guvernului de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome  pentru perioada 2021-2027, ce vizează șase domenii prioritare: educație, ocuparea forței de muncă, sănătate, locuire și infrastructură și cultură, identitate, discriminare. Așa cum am declarat și în campania electorală, îmi doresc să contribui la creșterea nivelului de trai al romilor. Oamenii și-au pus toată încrederea în mine. Nu vreau să-i dezamăgesc! Îmi doresc să implementăm cât mai multe proiecte integrate prin atragere de fonduri europene. De-a lungul activității profesionale am fost în vizite de schimb de experiențe, în câteva țări, și mi-a plăcut tare mult cum au abordat problematica romă. Am luat câteva modele de bună practică. Visez de mult să le punem în aplicare. Nu-mi doresc decât să gasesc deschidere din partea colegilor pentru că capacitate de analiză, planificare, mobilizare, implicare și implementare, am! În cei zece ani, cât am fost președinta asociației Partida Romilor ,,Pro-Europa” Brăila, am învățat să ajut oamenii în funcție de necesitățile lor.  Din acest motiv, am reînceput să fac o radiografie a localităților cu comunități de romi pentru a identifica nevoile comunității. Îmi doresc să am o comunicare eficientă cu domnii primari pentru a iniția proiecte benefice pentru comunitate. Avem multe comunități în care nu avem măcar o resursă umană romă din cele prevăzute în Strategie: profesor de limba rromani, mediator școlar, mediator sanitar, expert local pe problemele romilor în primărie. Până nu se va înțelege că nu poți  face ceva  pentru romi, dacă nu ai o resursă umană de etnie romă care să cunoască specificul comunității nu se vor realiza mari lucruri. (A consemnat Monica PARASCHIV)
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii