Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gigacaloria a ramas la Braila la valoarea de 150,6 lei

Propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in ceea ce priveste pretul local de referinta al energiei termice a fost sensibil egala cu varianta la care a ajuns autoritatea locala. Astfel, din calculele ANRE a reiesit ca pretul local de referinta al gigacaloriei nu ar putea depasi valoarea de 153,66 lei noi/Gcal, comparativ cu 150,6 lei/Gcal, solutia stabilita de specialistii primariei impreuna cu cei ai operatorului local de termoficare. Practic, diferenta de 3,06 lei/Gcal ar reprezenta subventia suplimentara acordata din bugetul local peste minimul stabilit prin actele normative emise in acest sens care stabileau un procent de cel putin 10% cu titlu de obligatie de subventionare.
"Valoarea pretului local de referinta poate fi modificata in sensul micsorarii acesteia ori de cite ori autoritatea locala gaseste fonduri de sustinere suplimentara a subventiei acordate la acest capitol. Zilele trecute am participat la o intilnire a asociatiei profesionale COGEN, in urma discutiilor reiesind faptul ca "CET" Braila este vizata in lista operatorilor de termoficare care vor primi sume pentru echilibrarea bugetelor de subventii restante. Nu s-au prezentat sume concrete, dar daca se va pune in practica propunerea, prin alocarea acestor sume s-ar reduce cheltuielile care greveaza costul de producere a energiei termice in plan local si, astfel, s-ar crea premizele reducerii pretului local de referinta", a explicat Nicu Bajan, directorul general al SC "CET" SA Braila - operatorul local de termoficare.
De altfel, chiar Mircea Nicu Toader, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Admninistratiei si Internelor, a declarat ca, la nivel national, Guvernul va scoate 150 de milioane de lei din rezerva bugetara pentru a acoperi datoriile autoritatilor locale catre operatorii locali de termoficare. In cazul "CET" Braila, societate la care Consiliul Local Municipal este actionar majoritar, are de recuperat circa 30 milioane de lei cu titlu de subventii restante.
Reamintim ca, in urma unor analize legate de costul de producere a energiei termice coroborate cu cele vizind posibilitatile bugetului local de subventionare a pretului energiei termice, s-a ajuns la concluzia ca pretul local al Gigacaloriei, in acest sezon rece, s-ar situa la nivelul a 150,6 lei/Gcal. Important de mentionat este ca aceasta propunere va fi inaintata spre discutii si aprobare plenului Consiliului Local Municipal. In sezonul rece 2005-2006 energia termica furnizata populatiei in sistemul centralizat de incalzire a fost facturata la un pret de 107,5 lei/Gcal.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii