Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gigacaloria, mai scumpa din toamna

Viceprimarul Stanel Necula, care are in competenta activitatea SC "CET", a explicat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca este putin probabil ca pretul pe care brailenii il platesc in prezent pentru fiecare gigacalorie consumata sa ramina la nivelul actual de 140,51 lei. El a precizat ca estimarile la acest capitol indica faptul ca o scumpire cu 10 lei/gcal ar fi o solutie, dar a punctat ca decizia finala va fi luata abia dupa o analiza detaliata impreuna cu primarul Aurel Simionescu. "Iarna trecuta, pretul real al gicaloriei a fost de 288 lei din care, in final, populatia a platit 140 lei/gcal. Daca luam in calcul faptul ca numai gazul metan, care are o pondere de aproape 70% in pretul final, a fost majorat cu 36%, ar rezulta, in contextul in care nu se modifica celelalte elemente ale pretului, un pret final de 357 lei/gcal. Cu siguranta insa, pretul de vinzare catre populatie nu va creste cu 24%, cit a fost propunerea inaintata de operatorul local de termoficare catre autoritatea de reglementare in domeniu. Vom analiza impreuna cu primarul datele problemei si vom merge pe principiul ca, din nefericire, populatia nu a avut o crestere spectaculoasa a veniturilor pe cosul zilnic, asa incit o sa incercam sa pastram pretul de anul trecut sau, daca nu, sa fie o crestere mica, de pina la 7 procente, adica pina la 150 lei/gcal, dar, repet, este o estimare", a declarat Necula.
Pe de alta parte, directorul SC "CET", Ionel Patrascu, a explicat ca propunerea de pret inaintata catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) este o majorare cu 24% fata de anul trecut, dar a estimat ca majorarea finala va fi de 20%. "In ultima perioada, numai tariful la gaz metan a crescut cu 36%, iar ponderea in pretul final a acestui element de cost este de aproape 70%. Propunerea noastra a fost 357 lei/gcal insa, din experienta anilor precedenti, cred ca ni se va aproba o majorare cu 20%, adica pina la 345 lei/gcal. Ce trebuie subliniat este faptul ca nu acesta reprezinta pretul de facturare pe care il plateste populatia intrucit, mai departe, se aplica o formula de calcul care include subventia la gaz metan si cea acordata de municipalitate", a spus Patrascu. De asemenea, el a mai precizat ca, in functie de data la care ANRSC va emite o decizie, pretul pe care brailenii il vor plati pentru energie in sezonul rece 2008 - 2009 ar urma sa intre in vigoare cel mai devreme in septembrie sau cel mai tirziu in octombrie.
Important de mentionat este ca din pretul de vinzare a energiei termice aprobat de ANRSC, care anul trecut a fost de 288 lei/gcal, brailenii au platit doar aproape jumatate (140,51 lei/gcal), diferenta fiind acoperita din subventia la gaz metan (45%) si contributia municipalitatii (23%). Decizia finala privind stabilirea pretului local de referinta al energiei termice, adica pretul de vinzare catre populatie a gigacaloriei va fi luata in cadrul sedintei Consiliului Local Municipal Braila.
Reamintim ca in ultimele doua sezoane reci (2006 - 2007 si 2007 - 2008) pretul gigacaloriei a fost mentinut neschimbat - 140,51 lei/gcal.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii