Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ghita Buricea nu poate fi arestat

Oamenii legii au fost invinsi cu propriile arme de catre Ghita Buricea, liderul gruparii din Radu Negru, care a incalcat interdictia de a parasi localitatea de domiciliu, impusa de instanta de judecata in noiembrie anul trecut. Dupa ce, saptamina trecuta, ofiterii Serviciului de Investigatii Criminale au sesizat Judecatoria Braila, cu propunere de revocare a liberarii lui Buricea, luni, 21 iulie, magistratii au respins solicitarea, intrucit, din punct de vedere legal, respectivul nu poate fi arestat. Pedeapsa pentru incaierare - infractiune pusa pe seama inculpatilor in dosarul atacului de la tribunal - este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda, asa ca nici nu poate fi vorba de arestare. In noiembrie 2007, in mod neasteptat, judecatorul dispusese schimbarea incadrarii juridice a faptei comise de inculpati, din ultraj contra bunelor moravuri in incaierare, acest lucru atragind dupa sine punerea in libertate a inculpatilor. Concret, nu poate fi vorba de arestare in cazurile in care pedeapsa cu inchisoarea alterneaza cu amenda. Este si motivul pentru care procurorii nu au declarat recurs impotriva hotaririi judecatoresti. Practic, magistratii si politistii braileni au miinile legate, iar Ghita Buricea le ride tuturor in nas.
Potrivit purtatorului de cuvint al IPJ Braila, "joi, 10 iulie 2008, in jurul orelor 14.30, politisti din cadrul Politiei orasului Ianca l-au depistat pe Ghita Buricea, 31 de ani, din municipiul Braila, in timp ce se afla pe terasa unui restaurant din oras, desi avea interdictie de a parasi localitatea de domiciliu, acesta fiind cercetat intr-o cauza penala aflata in curs de judecata. Intrucit nu a respectat obligatiile prevazute de Art. 145 alin 1 din Codul de Procedura Penala si stabilite de instanta de judecata, la data de 14 iulie 2008, politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale au inaintat Judecatoriei Braila propunerea de a revoca masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu si inlocuirea ei cu masura arestarii preventive a celui in cauza".

Ghita Buricea respectase pina deunazi dispozitiile impuse

La opt luni de la eliberarea din arest, Buricea a fost la un pas sa ajunga, din nou, dupa gratii. El nu s-a mai prezentat la intilnirile saptaminale cu politistii, nu a mai fost gasit la domiciliu si nici nu a dat curs citatiilor lasate de oamenii legii. Conform dispozitiilor legale, Ghita Buricea era obligat sa se prezinte la Politie ori de cite ori era chemat, sa nu mearga la spectacole si sa nu se apropie de cei cu care a comis faptele sau de martori. Imediat dupa eliberare, i s-au adus la cunostinta toate aceste dispozitii si a fost stabilit sistemul de legatura si programul de prezentare la Politie, ce era in fiecare zi de marti si joi, la ora 11.00. Pina inculsiv in ziua in care a fost prins la Ianca, Buricea s-a prezentat de fiecare data la intilnirile programate. De asemenea, a fost verificat in mai multe rinduri la domiciliu si chiar daca nu era acasa, era sunat si se prezenta in scurt timp la Politie. A doua zi, insa, cind politistii l-au cautat acasa, Buricea nu a mai fost de gasit si chiar daca i-au lasat citatie, el nu a onorat-o.
Ghita Buricea, lider al gruparii din Radu Negru, este inculpat impreuna cu alti 13 insi din ambele grupari rivale, in dosarul "scandal la tribunal". Initial, inculpatii au fost acuzati de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea grava a linistii publice si port ilegal de arma alba.
Potrivit acuzarii, in ziua de 15 decembrie 2006, membrii gruparilor din Radu Negru si Varsatura s-au intilnit la Palatul de Justitie. Costica Buricea urma sa fie audiat in dosarul de ultraj la seful DPIR, comisarul Stirbu. Afara de cei chemati oficial, mai erau in zona vreo 80 de interlopi, veniti sa-si sustina "tovarasii". Pina sa ajunga in zona fortele de ordine, interlopii au spart geamurile de la usa de acces in tribunal, s-au lovit reciproc, inclusiv cu sabii si cutite si au blocat intrarea, unii dind buzna in salile de judecata si in birouri. In timpul altercatiei, Costel Gheorghe l-a injunghiat pe "Saolin", care ii luase apararea lui Buricea. La inceputul lunii mai 2007, pe numele suspectilor au fost emise mandate de arestare preventiva. Dupa numai trei zile, o parte din cei retinuti au fost pusi in libertate. Au ramas in arest Ghita Buricea, Tiganoiu, zis "Grasu", Gagu zis "Neveu", Tincu zis "Saolin" si Gheorghe zis "Buric". Costica Buricea, Marian Cristea, zis "Cioara" si Marin Sima zis "Martin" au fost arestati in lipsa. Citeva saptamini mai tirziu, "Cioara" a fost capturat si incarcerat. In mod neasteptat, inculpatii in dosarul scandalului petrecut in decembrie 2006, au fost pusi in libertate pe data de 14 noiembrie 2007, dupa ce judecatorul a schimbat incadrarea juridica a faptei din ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, in incaierare. Judecatorul a dispus inlocuirea arestului preventiv cu interdictia de a parasi localitatea, la fel cum se intimplase cu inculpatii din dosarul atacului din octombrie 2006, in care au fost implicati cei din gruparea "Varsatura".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii