Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gheorghe Dinică a fost înmormântat cu flori şi salve de tun

Aşa cum se cuvine unuia dintre cei care ne-au bucurat decenii la rând, Gheorghe Dinică a fost înmormântat la cimitirul Bellu, unde colegii de scenă ai "meşterului", aşa cum accepta să fie numit, au adus flori, nelăsându-l să părăsească scena fără aplauzele care însufleţesc îndeobşte sălile de teatru.
Peste o mie de persoane au participat la slujba de înmormântare, iar ofiţerii Regimentului de Gardă şi Protocol au tras trei salve de tun.
"Am asistat la un fenomen la care nu m-am aşteptat în ultimele trei zile, la sărăcirea limbii române. Televiziunile şi radiourile au încercat să găsească cuvinte potrivite, superlative care să închidă între coperte o carieră întreagă. Nu au reuşit. Nu putem vorbi de trecerea în nefiinţă a cuiva care a făcut o asemenea carieră. Dinică face parte din această familie excepţională de purtători de speranţă", a spus cu emoţie în glas Ion Caramitru.
"Gheorghe Dinică a fost dăruit cu harul profesiei. (...) Acum a ales nemărginirea, va fi întâmpinat de colegi ca Amza, Tapalagă, Ştefan Iordache. Toţi sunt din ce sunt visele făcute: aceeaşi stofă aveau, aceeaşi trăinicie, cercul strâmt al vieţii noastre este înconjurat de somn. Somn uşor, Gheorghe Dinică", au fost cuvintele prietenului Marin Moraru.
În Foaierul Sălii mari a Teatrului Naţional din Bucureşti, pe scena căruia Gheorghe Dinică a interpretat roluri magistrale, a avut loc o slujbă religioasă, încă un pas în ritualul prin care ne despărţim de unul dintre cei mai mari actori pe care România i-a avut vreodată.
Încă de dimineaţă, colegi de scenă sau oameni obişnuiţi au venit la Teatrul Naţional, pentru a-i aduce actorului un ultim omagiu, printre care Marin Moraru, Ion Caramitru, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Dana Dogaru, precum şi mulţi alţi parteneri de teatru şi film ai marelui dispărut, care au făcut de gardă în ritualul priveghiului la căpătâiul "meşterului", cum accepta să fie numit. Şi politicieni şi-au prezentat omagiile celui care a plecat dintre noi, precum şi soţiei sale, Gabriela - i-am observat pe Ion Iliescu şi Theodor Paleologu.
Gheorghe Dinică, actor emblematic pentru filmul şi teatrul românesc, a lăsat în urmă zeci de roluri memorabile pe toate scenele importante ale Capitalei şi în peste 60 de filme.
Actorul Gheorghe Dinică a încetat din viaţă, marţi, în jurul orei 13, după 20 de zile de internare la secţia de terapie intensivă a Spitalului de urgenţă "Floreasca".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii