Mergi la conţinutul principal

Gheorghe Dinică a fost înmormântat cu flori şi salve de tun


Aşa cum se cuvine unuia dintre cei care ne-au bucurat decenii la rând, Gheorghe Dinică a fost înmormântat la cimitirul Bellu, unde colegii de scenă ai "meşterului", aşa cum accepta să fie numit, au adus flori, nelăsându-l să părăsească scena fără aplauzele care însufleţesc îndeobşte sălile de teatru.
Peste o mie de persoane au participat la slujba de înmormântare, iar ofiţerii Regimentului de Gardă şi Protocol au tras trei salve de tun.
"Am asistat la un fenomen la care nu m-am aşteptat în ultimele trei zile, la sărăcirea limbii române. Televiziunile şi radiourile au încercat să găsească cuvinte potrivite, superlative care să închidă între coperte o carieră întreagă. Nu au reuşit. Nu putem vorbi de trecerea în nefiinţă a cuiva care a făcut o asemenea carieră. Dinică face parte din această familie excepţională de purtători de speranţă", a spus cu emoţie în glas Ion Caramitru.
"Gheorghe Dinică a fost dăruit cu harul profesiei. (...) Acum a ales nemărginirea, va fi întâmpinat de colegi ca Amza, Tapalagă, Ştefan Iordache. Toţi sunt din ce sunt visele făcute: aceeaşi stofă aveau, aceeaşi trăinicie, cercul strâmt al vieţii noastre este înconjurat de somn. Somn uşor, Gheorghe Dinică", au fost cuvintele prietenului Marin Moraru.
În Foaierul Sălii mari a Teatrului Naţional din Bucureşti, pe scena căruia Gheorghe Dinică a interpretat roluri magistrale, a avut loc o slujbă religioasă, încă un pas în ritualul prin care ne despărţim de unul dintre cei mai mari actori pe care România i-a avut vreodată.
Încă de dimineaţă, colegi de scenă sau oameni obişnuiţi au venit la Teatrul Naţional, pentru a-i aduce actorului un ultim omagiu, printre care Marin Moraru, Ion Caramitru, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Dana Dogaru, precum şi mulţi alţi parteneri de teatru şi film ai marelui dispărut, care au făcut de gardă în ritualul priveghiului la căpătâiul "meşterului", cum accepta să fie numit. Şi politicieni şi-au prezentat omagiile celui care a plecat dintre noi, precum şi soţiei sale, Gabriela - i-am observat pe Ion Iliescu şi Theodor Paleologu.
Gheorghe Dinică, actor emblematic pentru filmul şi teatrul românesc, a lăsat în urmă zeci de roluri memorabile pe toate scenele importante ale Capitalei şi în peste 60 de filme.
Actorul Gheorghe Dinică a încetat din viaţă, marţi, în jurul orei 13, după 20 de zile de internare la secţia de terapie intensivă a Spitalului de urgenţă "Floreasca".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro