Mergi la conţinutul principal

Gheorghe Chiru: Bază sportivă a municipalităţii şi stadion «Traian Grigore»

Pornesc de la cele asumate în programul meu electoral de candidat la Primăria municipiului Brăila şi menţionez că din start evit a numi proiect propunerea mea. Consider că termenul este foarte pretenţios şi fiind folosit (până la uzură) de un foarte mare număr de oameni, care şi-au propus să câştige un electorat, fără niciun rezultat concret, este de înţeles că prefer să vin în faţa dumneavoastră cu "o propunere" în loc de "un proiect", pe care mi-o asum ca obligaţie în condiţiile în care voi câştiga mandatul de primar. Adaug şi demisia în alb în cazul în care nu voi duce la bun sfârşit demararea construirii acestui obiectiv "Stadion şi bază sportivă a municipalităţii".
Brăila a suferit dintotdeauna în plan sportiv din cauza unei chestiuni fundamentale, baza de antrenament. Toate ramurile sportive din oraş şi-au desfăşurat programele sportive de pregătire în condiţii vitrege, fără dotări corespunzătoare, săli de antrenament improprii, suprafeţe de joc total neadecvate şi o lipsă totală a unor baze de recuperare după efort sau accidentare.
Nu se poate face performanţă fără a se asigura aceste minime cerinţe pentru pregătirea unui sportiv. Copiii şi juniorii, generaţii la rând, au făcut performanţă doar din folosirea calităţilor fizice sau tehnice native, în rest ajutorul a venit de nicăieri. Singurii care au avut un rol au fost antrenorii (unii adevărate legende locale). Capacitatea lor de selecţie şi intuiţia au făcut ca performanţa să existe şi să rămână şi la Brăila. Dar cu atât nu se pot creşte generaţii de sportivi! Necesitatea unei baze sportive moderne, cu săli de antrenament şi terenuri pentru toate ramurile sportive în vederea pregătirii fizice/tehnice/tactice pentru cei ce vin din urmă este o urgenţă.
Sportul de masă în Brăila, pentru un număr foarte mare de cetăţeni care vor să-şi petreacă timpul liber făcând mişcare, este în mare suferinţă din aceleaşi motive, lipsuri de tot felul şi în principal a unei baze sportive a Municipalităţii, de care să se folosească şi locuitorii oraşului deopotrivă cu sportivii de performanţă.
Unul din obiectivele cele mai căutate de către turişti în toată lumea este stadionul. Stadionul a devenit simbol în marile oraşe, a devenit un mod de a fi etichetat în civilizaţia europeană, a devenit ceea ce reprezenta Agora în Grecia Antică, a devenit atracţia nr. 1 în tot ceea ce înseamnă spectacol de mare anvergură, a devenit afacere pentru municipalităţile din toată lumea.
La noi în ţară fenomenul construirii stadioanelor a luat amploare, realizarea Arenei Naţionale a fost scânteia care a aprins imaginaţia şi a stârnit ego-ul românilor. Am simţit cu toţii un sentiment care înseamnă mândrie, destin..., drept urmare consider că şi oraşul Brăila are tot dreptul să construiască un stadion modern, bine încadrat arhitectural, de 22.000 de locuri, omologat UEFA, unde să se poată desfăşura diverse competiţii sportive şi manifestări artistice.
Construirea unui nou stadion ar dinamiza activitatea economică prin multe locuri de muncă create. Sunt convins pe deplin că un nou stadion ar atrage şi un investitor privat, realmente interesat de sportul de înaltă performantă, care într-un parteneriat cu municipalitatea pentru utilizarea lui, ar da startul la crearea unei noi echipe de fotbal cu o altă perspectivă pentru performanţă.
Fotbalul sportul rege la Brăila are foarte mulţi susţinători, însă ultimii ani au însemnat declin continuu din toate privinţele. Lipsa unui stadion adecvat a îndepărtat copiii de sportul preferat, iar "pepiniera" Brăila a fost mediocră, deficitară, nemaiexistând o bază de la care se puteau lansa către marea performanţă.
În sport, şi mai ales în cel de mare nivel, nu este loc pentru experienţe. Câştigi şi eşti sus (învingătorul ia totul ) sau pierzi, nepregătit fiind... şi mimezi pur şi simplu performanţa.
Costurile pentru stadion şi bază sportivă sunt estimate la 32-33 milioane de euro, dar pot varia în funcţie de alte considerente, inclusiv arhitectură, dimensiuni şi voinţa cetăţenilor, care vor fi invitaţi să decidă asupra proiectului.
Stadionul va avea un restaurant, un hotel, spaţii pentru echipe şi oficiali, pentru presă şi comentatori, locuri şi spaţii adiacente pentru public, parcare, spaţii pentru personal auxiliar şi pentru zona tehnică, iluminat nocturn şi o suprafaţă de joc cu drenare şi degivrare.
Finanţarea:
- 10% bugetul local, 90% Guvernul României, Campania Naţională de Investiţii prin Ministerul Dezvoltării.

Soluţii de amplasament:
- amplasamentul poate fi pe locul actualului Stadion Municipal, dar cel mai indicat este în zona dintre Lacu Dulce, calea ferată, şoseaua de centură, vis-a-vis de zona cunoscută drept "Poligon". Locul amplasamentului poate fi un subiect de discuţie publică şi poate suferi schimbări funcţie şi de potenţialul Primăriei.

Perioada de implementare:
- 15 ianuarie 2018 data limită de trecere prin Hotărâre în Consiliul Local Municipal a proiectului cu toate avizele necesare;
- 1 iunie 2018 demararea lucrărilor pe care le estimez la doi ani.
Hăţişul legislativ din România, multitudinea de avize şi acorduri nu pot fi depăşite în mai puţin de un an, un an şi şase luni, de aceea îmi propun ca 15 ianuarie 2018 să fie momentul limită până când va fi luată în discuţie şi dezbatere publică construcţia, inclusiv finalizată în Consiliul Local Municipal, prin vot.
Propun şi un nume ce ar putea fi dat stadionului: "Traian Grigore". A fost cel mai bun fotbalist, recunosut de toate generaţiile de sportivi şi suporteri. Omul care a făcut din sport un spectacol. Consider că măcar atât îi datorăm acestui mare sportiv brăilean.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro