Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Germanilor le place la Braila si ar vrea sa revina

Cei 12 militari germani care s-au aflat la Braila, in ultimele doua saptamini, si-au luat, ieri, "la revedere" de la garnizoana noastra, aducind un omagiu soldatilor nemti si romani cazuti la datorie, in timpul celor doua razboaie mondiale. Astfel, la 11.30, au depus o coroana de flori la monumentul martirilor germani, situat in cimitirul acestora, de la marginea cartierului Chercea, iar la 13.30 au facut acelasi lucru la monumentul eroilor romani, din cimitirul "Sf. Constantin". Alaturi de ei, au depus coroane de flori si militarii Brigazii 10 Geniu Braila.
Dupa cum v-am mai informat, militarii germani au venit in orasul nostru pentru a face curatenie in cimitirul camarazilor cazuti in lupta la Braila. Ei au facut echipa comuna cu 12 militari genisti braileni, care i-au ajutat sa-si duca treaba la bun sfirsit, in cadrul unui acord semnat la Bonn, pe 25 iunie 1996.
Ieri, in cimitirul de la marginea Chercei, era "luna". Buruienile dintre cruci disparusera, aleile erau curate, cu bordurile varuite, iar gardul cimitirului era, de asemenea, proaspat varuit. Dupa ce au terminat treaba printre mormintele camarazilor lor, germanii au facut curatenie, luni, 6 octombrie, impreuna cu colegii romani, in cimitirul eroilor nostri, de la "Sf. Constantin".
Maiorul Worf Andreas, comandantul nemtilor, ne-a explicat ca fondurile necesare actiunii, ce se cifreaza la circa 25.000 lei, au fost asigurate prin intermediul unei organizatii private din Germania, care isi dedica activitatea cinstirii memoriei soldatilor morti in razboaiele trecute. Cei 12 militari din echipa care a venit anul acesta in Braila fac parte dintr-o unitate de aviatie ce-si are sediul in Kerpen, orasul german unde s-a nascut campionul de Formula 1 Michael Schumacher.
Din cite ne-au declarat nemtii, s-au simtit bine in Braila si ar vrea sa revina si anul viitor. "Am avut mult de munca, dar ne-am si distrat. Colegii romani ne-au invitat la o excursie cu vaporul pe Dunare si a fost foarte frumos. Am facut gratar, am mincat mici si am baut bere romaneasca. Cit am stat aici, am mincat doar mincare traditionala romaneasca si pot spune ca e foarte buna. Mi-a placut in special fasolea cu ciolan. E bine aici, vremea e mai calda decit acasa, in Germania. Mi-ar face placere sa revin la anul", ne-a declarat sergentul major Frank Grosse. Si genistii braileni care le-au fost alaturi germanilor, pe parcursul celor doua saptamini, considera ca a fost o experienta placuta. "Camarazii germani sint niste baieti extraordinari. Am muncit mult impreuna, dar ne-am si distrat", ne-a spus sergentul major Gelu Ganea, din cadrul Batalionului 72 Poduri Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii