Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Georgia cere ajutorul comunitatii internationale impotriva Rusiei

Georgia a cerut comunitatii internationale sa puna capat "unei agresiuni militare directe" a Rusiei pe teritoriul sau, a declarat vineri ministrul georgian de Externe pentru BBC, relateaza AFP.
Rusia a avertizat, vineri, ca va adopta masuri de retorsiune impotriva Georgiei pe fondul violentelor din republica separatista Osetia de Sud, Tbilisi acuzind, la rindul sau, Moscova ca ii bombardeaza pozitiile.
Potrivit postului georgian de televiziune Rustavi, avioanele ruse au bombardat Gori, orasul natal al fostului lider sovietic Iosif Stalin, situat la 33 de kilometri de Thinvali, capitala regiunii separatiste.
"Vom incerca sa apelam la comunitatea internationala ... partenerii nostri, pentru a adresa un mesaj clar Federatiei Ruse. Este ultima sansa de a obtine pacea", a declarat ministrul georgian de Externe Ekaterina Tkeselasvili.
Intrebata cum anume califica actiunea desfasurata de Rusia, ea a declarat: "Vorbim despre o agresiune militara directa asupra teritoriului statului suveran Georgia. Nu exista nici un alt termen care sa poata desemna actiunile actuale ale Rusiei".
"Federatia Rusa trebuie sa puna capat tentativelor sale de implicare directa intr-o agresiune militara in Georgia", a adaugat el.
Fortele georgiene au incercuit Thinvali, capitala Osetiei de Sud, si cel putin 15 civili au fost ucisi in urma bombardamentelor, potrivit autoritatilor separatiste.
Potrivit unui purtator de cuvint al Ministerului georgian de Interne Sota Utiasvili, doua avioane militare ruse au fost doborite de Georgia in timp ce aviatia rusa a bombardat baza militara georgiana de la Vaziani, in apropiere de Tbilisi.

Georgia a anuntat ca a pierdut controlul asupra unei parti a orasului Thinvali

Georgia a "pierdut controlul asupra unei parti" a orasului Thinvali, capitala republicii separatiste Osetia de Sud, a declarat vineri purtatorul de cuvint al Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili, relateaza AFP.
Utiasvili declarase anterior, in cursul zilei de vineri, ca Thinvali este "in intregime sub control georgian".
Sute de locuitori din capitala Osetiei de Sud, Thinvali, au fost ucisi in ofensiva georgiana, a anuntat presedintele acestui teritoriu separatist, Eduard Kokoiti, citat de agentia rusa Interfax, relateaza AFP.

Patriarhul Rusiei lanseaza un apel la pace intre Georgia si Osetia de Sud

Patriarhul rus Aleksei al II-lea a lansat vineri un apel la incetarea violentelor dintre Georgia si Osetia de Sud, ambele popoare ortodoxe, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.
"La aflarea vestii despre noile confruntari armate de la Thinvali si din apropiere, cer partilor beligerante sa inceteze focul si sa revina la dialog", a declarat patriarhul Aleksei al II-lea.
"Ma adresez celor care astazi sint orbiti de ura: opriti violentele, evitati alte varsari de singe si o noua intensificare a conflictului, dati dovada de intelepciune si de curaj, asezati-va la masa negocierilor si respectati traditiile, parerile si sperantele popoarelor georgian si oset", a afirmat patriarhul.
Aleksei al II-lea deplinge "confruntarea dintre doua popoare ortodoxe predestinate de Dumnezeu sa traiasca intr-un spirit de iubie si fraternitate".
"Am aflat de apelul la pace formulat de Elie al II-lea, catolicos-patriarh al Georgiei. Biserica rusa este pregatita sa isi conjuge eforturile cu Biserica georgiana pentru a contribui la pace", a conchis Aleksei al II-lea.

Rusia a trimis intariri in Osetia de Sud, pentru a veni in sprijinul fortelor de mentinere a pacii

Rusia a trimis intariri in Osetia de Sud pentru a ajuta fortele de mentinere a pacii stationate in regiune sa impiedice o "varsare de singe", a declarat vineri Ministerul Apararii de la Moscova, citat de Interfax in pagina electronica.
"Intariri suplimentare au fost trimise in regiune pentru a ajuta fortele de mentinere a pacii sa impiedice o varsare de singe", a declarat ministerul intr-un comunicat.
"Militarii rusi din forta de mentinere a pacii, cetatenii Federatiei Ruse care locuiesc in Osetia de Sud si cetateni republicii nerecunoscute vor primi suficient sprijin. Nu vom permite ca moartea militarilor si concetatenilor nostri sa ramina nepedepsita", sustine ministerul.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii