Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

George W. Bush promite sa ceara recunoasterea Kosovo de cit mai multe state

Presedintele american, George W. Bush, a declarat, luni, ca va cere recunoasterea Kosovo de cit mai multe tari si si-a exprimat opozitia fata de divizarea fostei provincii sirbe, care si-a declarat independenta in februarie, relateaza Reuters.
"Sint un sustinator ferm al independentei Kosovo si sint impotriva oricarei divizari a acesteia", a spus Bush, dupa intilnirea cu presedintele din Kosovo, Fatmir Sejdiu, si cu premierul fostei provincii sirbe, Hashim Thaci.
Kosovo, care si-a declarat independenta in februarie, a fost recunoscut de mai mult de 40 de guverne, printre care se numara cel al Statelor Unite, cele ale majoritatii statelor din UE si NATO, precum si cele ale unor state din Asia si Orientul Mijlociu.
Serbia, care considera Kosovo drept parte importanta a teritoriului sau istoric, si Rusia, principalul sau aliat, s-au opus categoric declararii independentei.
"Promit ca Statele Unite vor depune in continuare eforturi pentru a convinge statele care nu au recunoscut independenta Kosovo sa faca acest lucru cit mai rapid cu putinta", a spus Bush.
Sejdiu si-a exprimat aprecierea pentru sprijinul american si a declarat ca tara sa doreste relatii bune cu Serbia.
Kosovo, cu populatie majoritar albaneza, a fost cea mai saraca regiune a Iugoslaviei si inca mai este afectat de urmarile razboiului din 1998-1999, cind NATO a declansat o campanie de bombardamente pentru a forta retragerea trupelor sirbe. Noul stat este confruntat si cu un nivel ridicat de coruptie.
Kosovo incearca sa adere la Banca Mondiala si Fondul Monetar International si si-a stabilit, ca obiectiv pe termen lung, integrarea in NATO si Uniunea Europeana.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii