Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

George W. Bush lauda "curajul" lui Dalai Lama si al budistilor tibetani

Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a laudat "curajul" lui Dalai Lama si al budistilor din Tibet, cu mai putin de o luna inaintea participarii la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, informeaza AFP.
Cu ocazia implinirii a zece ani de la adoptarea unei legi americane pentru libertatea religioasa, Bush a mentionat China printre tarile in care drepturile religioase nu sint respectate.
"Astazi le cerem liderilor acestor tari sa puna capat imediat incalcarii libertatii religioase", a declarat Bush, referindu-se la situatia din Iran, Eritreea, Sudan, Coreea de Nord, Myanmar, Uzbekistan, Arabia Saudita si China.
Bush s-a referit si la problema uigurilor, cea mai importanta comunitate musulmana din Xinjiang, o regiune din vestul Chinei.
"Onoram curajul lui Dalai Lama si al budistilor din Tibet", a spus liderul de la Casa Alba.
Liderii straini au fost rugati sa boicoteze ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing dupa reprimarea revoltelor din Tibet in martie. Insa Bush a anuntat de mai multe luni ca va accepta invitatia la Jocurile Olimpice, intrucit este un eveniment sportiv, subliniind ca evoca la fiecare intilnire cu presedintele chinez Hu Jintao problema drepturilor omului.
"Mesajul meu catre Hu Jintao ultima data cind ne-am intilnit a fost urmatorul: atit timp cit unii vor lupta pentru libertate, Statele Unite vor fi de partea lor", a spus Bush.
"Antisemitismul regimului iranian a stirnit indignare pe plan international", a adaugat liderul american, referindu-se apoi chiar si la situatia din Arabia Saudita, un aliat al SUA.
"Politia religioasa din Arabia Saudita continua sa ii hartuiasca pe cei care nu sint musulmani, dar credem ca reformele promise de regele Abdullah pot aduce o reala schimbare", a spus Bush, remarcind progresele inregistrate de Turkmenistan si Vietnam.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii