Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Geoană îi cere lui Boc să prezinte în faţa Parlamentului stadiul absorbţiei fondurilor europene

În textul scrisorii Geoană face referire la scrisoarea pe care a trimis-o preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe 23 iunie, în care erau exprimate "mari îngrijorări, la nivel european şi naţional, în legătură cu capacitatea administrativă a autorităţilor române, începând chiar cu cea a Guvernului României, de a utiliza fondurile europene pe care le avem la dispoziţie pentru perioada 2007-2013".
"O rată de absorbţie de aproximativ 3% nu poate să nu provoace o reacţie fermă din partea instituţiilor statului român. De patru ani şi jumătate, de când suntem membri ai Uniunii Europene, plătim mai mult către bugetul UE decât reuşim să atragem. O resursă fundamentală pentru dezvoltarea României este irosită, doar pentru că nu există suficientă fermitate şi competenţă în valorificarea poziţiei pe care o avem ca membru al UE", se arată în scrisoarea lui Geoană.
Preşedintele Senatului apreciază că "o asemenea situaţie nu mai poate fi tolerată". "Mai mult ca niciodată, pentru a merge înainte, pe drumul dezvoltării, avem nevoie o analiză şi o evaluare a tot ceea ce funcţionează şi, mai ales, nu funcţionează atunci când este vorba de atragerea banilor europeni. Vă rog, domnule Prim-ministru, să stabiliţi responsabilii care fac ca miliarde de euro să zacă nefolosiţi la Bruxelles, în timp ce românilor li se reduc veniturile. Riscăm ca aceşti bani să fie pierduţi pentru România şi să fie direcţionaţi către ţări europene care se confruntă acum cu mari probleme economice", mai susţine Geoană.
"În acest context, având în vedere importanţa chestiunii, ca preşedinte al Senatului României, vă adresez solicitarea ca, la începutul sesiunii din septembrie, să prezentaţi în faţa Parlamentului situaţia absorbţiei fondurilor europene şi evaluarea miniştrilor cu competenţe legate de acest domeniu. Mai mult, doresc să informaţi opinia publică şi Parlamentul României în legătură cu măsurile pe care intenţionaţi să le luaţi pentru ca românii să simtă beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană", conchide Geoană.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii