Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gemeni sub zodia plasamentelor repetate

Parasiti de parinti, preluati de catre sistemul protectiei copilului, gemenii Marian si Mioara traiesc, la cei 6 ani ai lor, inca o drama: despartirea de cea careia i-au spus, mai mult de jumatate din viata lor, mama. Marioara Tudor, asistenta maternala care i-a avut in ingrijire pe gemeni in ultimii trei ani, nu-i mai poate tine in plasament deoarece i-a expirat atestatul, iar Comisia pentru Protectia Copilului a decis sa nu mai prelungeasca valabilitatea acestui act. Motivul? "Are 62 de ani, nu putem sa tinem pensionari, sint atitea persoane care au nevoie de un salariu. In ultima instanta, Comisia este cea care a luat aceasta hotarire", a declarat Alexandru Sculschi, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila. Nu trebuie uitat ca tot printr-o hotarire a comisiei, in urma cu trei ani, acesti copii i-au fost dati in plasament Marioarei Tudor, care la acea data era si atunci pensionara si obtinea atestatul de asistent maternal. Conducerea institutiei nu a putut nega meritele asistentei maternale Marioara Tudor, reflectate in progresele facute de micuti. Pe de alta parte, nici nu a putut invoca vreun temei legal al deciziei Comisiei, amintind doar ca exista un proiect de lege care, pe viitor, va interzice pensionarilor exercitarea profesiei de asistent maternal.
Marioara Tudor acuza angajatii Directiei pentru Protectia Copilului ca ar fi procedat in mod brutal la preluarea minorilor, spre a fi incredintati altui asistent maternal. "Acesti copii au avut probleme de natura emotionala. Inainte au fost la un asistent maternal la Faurei, care nu i-a ingrijit, iar cind i-am luat, la doi ani si jumatate, nu spuneau nici un cuvint. Noi i-am tratat la dr. Bobocescu, ni s-a spus ca nu trebuie sa fie suparati. Psihologul Directiei, Maria Mocanu, mi-a spus ca sint batrina si mi-a explicat ca pe copii ii va lua o doamna, dar treptat, dupa o perioada de acomodare. Vinerea trecuta copiii au fost luati de aceasta doamna, la Lacu Sarat Sat, unde locuieste si i-a adus peste citeva ore. Seara, fata a facut temperatura, de la cit plinsese. Urma ca pe 17 sa-i ia din nou pentru week-end, dar fata s-a agatat de bluza mea si a inceput sa plinga ca nu mai pleaca. Atunci doamna psiholog mi-a spus sa plec, iar asistentele sociale au tras de ea ca de un animal si au bagat-o fortat in masina. Mi-au promis ca ii aduce inapoi luni, dar nu s-a mai intimplat asa, zicind ca-i streseaza. Nu as fi avut nimic de zis daca le lasa copiilor o perioada de acomodare", povesteste, cu lacrimi in ochi, Marioara Tudor, drama despartirii. De atunci, femeia nu a mai vazut copiii, deoarece la comisie au fost audiati inainte de intrarea ei in sala si nu-si mai poate gasi linistea. Sotul, Stefan Tudor, este de-a dreptul revoltat: "Copiii ne-au fost furati, este o mafie, sint mina in mina, asta este clientelism. Asistenta care i-a preluat are casa cu etaj, o vila de fapt. Nu se pune problema ca nu au ce minca, asa cum ni s-a spus la comisie".
Nevoiti sa plece din casa care le-a fost camin trei ani, gemenii Marian si Mioara isi vor gasi, poate, locul in alta familie. Si in alta... si alta. Ei vor aduce un salariu net de 981 de lei asistentului maternal care-i are in plasament, pe linga indemnizatia de 90 de lei pentru fiecare copil si inca 40 de lei alocatia de stat. Dar cine poate spune cit valoreaza stabilitatea lor emotionala? Si cine poate cumpara un suflet de copil?
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii