Mergi la conţinutul principal

Garajul de pe faleză se apropie de ziua scadenţei

• prima sarcină primită de arhitectul şef al municipiului, după revenirea în funcţie, a fost să facă în aşa fel încât garajul suspendat să dispară din zonă • primarul Dragomir se arată destul de intransigent când vine vorba despre rezolvarea acestei probleme • arhitectul şef spune că va face tot ce depinde de el şi că s-ar putea ajunge până la amendarea Universităţii de Arhitectură din Bucureşti, dacă garajul nu va fi mutat în cel mult două săptămâni

 

Prima sarcină primită de arhitectul şef Marian Ion de la noul său şef, primarul Marian Dragomir, este să facă în aşa fel încât să dispară, în cel mai scurt timp posibil, garajul suspendat de pe faleza Dunării. Dragomir consideră că respectiva construcţie nu face decât să strice imaginea zonei şi, mai mult sau mai puţin direct, îi reproşează existenţa acesteia lui Marian Ion care, în calitate de arhitect şef, a permis amplasarea ei, în vara anului trecut.

După cum se ştie, Marian Ion a demisionat din funcţie, în primăvara acestui an, ca să poată candida pentru postul de primar. După ce a pierdut alegerile, a optat să revină în postura de arhitect şef, chiar dacă actualul primar, Marian Dragomir, nu s-a arătat prea încântat de idee, reproşându-i declaraţiile din timpul campaniei electorale, prin care ar fi denigrat activitatea Primăriei. Ion a câştigat, însă, concursul organizat pentru ocuparea postului de arhitect şef - a fost, de altfel, singurul concurent -, iar Dragomir nu are încotro şi trebuie să îl accepte ca subaltern. “Întâi să rezolve cu garajul acela oribil de pe faleză şi după aceea vedem cum putem colabora”, i-a transmis, prin intermediul mass-media, noul său şef. Marian Ion a recepţionat mesajul şi, din câte se pare, încearcă să rezolve problema, chiar dacă spune că nu prea depinde de el. “Garajul acesta îi aparţine Universităţii de Arhitectură din Bucureşti, care l-a achiziţionat în vederea derulării unui proiect de arhitectură urbană, în colaborare cu o şcoală privată de arhitectură din Norvegia. Era vorba despre un proiect destul de complex, care îşi dorea să demonstreze ce utilităţi pot primi anumite elemente aflate pe domeniul public, cum sunt aceste garaje prefabricate, realizate în perioada comunistă şi în primii ani de după Revoluţie. Din păcate, Cătălina Ioniţă, arhitectul care a iniţiat acest proiect, a murit în urma tragediei din clubul bucureştean Colectiv. Garajul suspendat, ce putea fi folosit ca spaţiu expoziţional sau spaţiu destinat proiecţiilor video, era doar una dintre utilităţile gândite de Cătălina Ioniţă şi de studenţii la arhitectură din Norvegia, cu care colabora. Erau în plan şi alte demonstraţii, cu amenajarea modulară a unor astfel de garaje, ce sunt construite de aşa natură că pot fi decupate şi reamenajate astfel încât să poată primi şi o altă utilitate decât cea iniţială, aceea de a adăposti maşini. Cam asta era ideea proiectului, însă nu a putut fi dusă până la capăt din cauza morţii premature a tinerei arhitecte Cătălina Ioniţă”, ne-a explicat arhitectul şef Marian Ion.

Acesta spune că, oricum, în finanţarea proiectului erau prinşi şi banii necesari dezasamblării garajului suspendat de pe faleză, iar de acest aspect trebuia să se ocupe Universitatea de Arhitectură din Bucureşti. “Nu am cunoştinţă de ce Universitatea nu a rezolvat până în prezent mutarea garajului respectiv. Le-a fost trimisă o adresă prin care au fost somaţi să se rezolve problema şi ne-au transmis că în maximum două săptămâni garajul va fi luat de acolo. Dacă vor trece cele două săptămâni şi nu se va întâmpla nimic, vom lua măsurile administrative care se impun. În ultimă instanţă, am putea aplica sancţiuni contravenţionale, dacă Universitatea de Arhitectură nu îşi va respecta obligaţia de a elibera zona”, ne-a mai declarat arhitectul şef.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro